Noaptea regilor (La nuit des rois) – TIFF 2021

Noaptea regilor a fost un film special la TIFF 2021: pe langa faptul ca a fost proiectat imediat dupa gala de premiere, in penultima zi a festivalului, pe 31 iulie 2021, in Piata Unirii, el a mai iesit in evidenta prin ceva: a avut nu mai putin de 4 proiectii. Eu l-am vazut pe 1 august 2021 (spun datele pentru cei care citesc acest articol la o data mult ulterioara), la ora 18, la Cinema Florin Piersic. Pentru ca i se dusese vestea ca e un film excelent, chiar este, a avut sala plina chiar si la proiectia numarul 4.

Personajul principal al povestii este inchisoarea La Maca, din mijlocul padurilor Coastei de Fildes. Aici inchisoarea avea reguli proprii, doua dintre ele iesind clar in evidenta: alegerea liderului inchisorii (si modul in care se face trecerea, in care se face predarea puterii) si postul de povestitor (povestas). Pentru cel de-al doilea post este ales un tanar ajuns de curand in aceasta inchisoare. Povestasul era ales de liderul inchisorii sa spuna o poveste noaptea urmatoare. Dupa ce termina povestea il astepta o soarta cruda. Singura lui sansa era sa traga de timp, sa aiba o poveste cat mai lunga si interesanta. Si credibila.

Partea si mai interesanta este data de ritualuri. Vorbim despre o tara din Africa, drept urmare regulile, fie ele si nescrise, sunt insotite de traditii si ritualuri care in acea parte de lume sunt litera de lege.

Noaptea regilor (La nuit des rois) - TIFF 2021

Chiar daca primul gand al cinefililor se indreapta catre multele filme despre inchisorile americane, foarte populare si la noi, gandurile mele s-au indreptat, de fapt, catre cele O mie si una de nopti arabesti. Ideea de baza, povestea te tine in viata, asa ca ea trebuie sa fie cat mai lunga si interesanta, de aceasta data nu pentru o persoana, ci pentru un grup intreg de persoane, este clar inspirata de acolo.

Nu va zic ce poveste/povesti spune tanarul, nu va spun nici cine era acesta si nici cine era liderul care se pregatea sa predea stafeta. Toate acestea le veti afla singuri.

Ce vreau eu sa subliniez, insa, este alt lucru: fara sa stiu daca este real sau nu, fara sa stiu cat de mult este real, fara sa fi vizitat vreodata vreo inchisoare ori Coasta de Fildes, filmul Noaptea Regilor, care pentru mine a fost ULTIMA proiectie vazuta la TIFF 2021, a reusit sa ma transpuna cu totul in poveste, a reusit sa ma faca sa ma simt ca si cum as fi fost acolo. Inchisoarea aceea, singura din lume condusa de un detinut si nu de gardieni, mi-a parut nu doar reala, ci si … foarte apropiata. M-am simtit cumva in pericol, simteam ca daca omul ala isi termina povestea s-ar putea sa mi se intample si mie ceva. Un film pe care chiar vi-l recomand, mai ales daca sunteti fanii vreunui film ori serial despre inchisori.

Va recomand recenzia din TheGuardian, asta pentru cine este curios sa afle mai multe despre acest film. Oricum, sfatul meu este sa vedeti filmul si sa ii permiteti acestuia sa va surprinda.

Ca ultim sfat, hint, filmul mi-a adus aminte si de Papillon. Chiar daca asemanarile cu acesta sunt minime, filmul mi-a adus aminte de acest film clasic. Vreau sa ramaneti cu asta in minte, sa vedeti Noaptea regilor si sa-mi spuneti daca sunt sau nu nebun.

In loc de concluzie, va dau un ultim motiv de meditatie: de ce acest film Noaptea regilor a avut 4 proiectii la TIFF si a rulat imediat dupa Gala de premiere? Ramane sa va convingeti singuri.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.