Noul Dumbo este un manifest (reusit?) impotriva circului cu animale

Despre noul Dumbo mi-a fost (si inca imi este) extrem de greu sa scriu. Un film frumos, cu efecte vizuale foarte bune (chiar daca nu excelente, se putea si mai bune), cu interpretari solide (Danny deVito exceleaza), cu o regie buna (avand ceva scapari), cu o atmosfera retro-moderna extrem de … interesanta (incitanta).

Totusi, desi sunt pe un blog de film, nu despre latura cinematografica vreau sa va vorbesc acum, ci despre mesajul filmului. Caci filmul Dumbo are un mesaj. Nu unul ascuns, ci unul direct. Nu se ascunde dupa cires, ci o spune cat se poate de clar: stop folosirii animalelor pentru numerele de circ.

Daca vezi filmul, te va induiosa elefantelul Dumbo, cel cu urechile mari, care poate zbura, te va impresiona pana la lacrimi. Si, cu lacrimi in ochi, parca-parca iti vine sa intrebi unde poti semna sa se interzica circul cu animale. Sa fie, oare, lucrurile atat de simple?

Intai si intai, pentru cei care chiar se opun circului cu animale am o veste buna: o astfel de lege a fost votata in Romania acum vreo 2 ani. Romania a devenit tara cu numarul 25 din Europa care legifereaza chestiunea in cauza. Daca alte 24 de tari europene, civilizate, au o astfel de reglementare, faptul ca si Romania s-a aliniat acestor norme este ceva firesc. Nu ar trebui sa fie ceva de comentat.

Doar ca unul ca mine, si banuiesc ca nu-s deloc singurul, nu este deloc de acord. Nu-s de acord nici cu principiul in sine, ca daca 24 de tari legifereaza ceva, noi ar trebui in mod automat sa ne aliniem, sa fim in fapt conformisti, si nici cu interzicerea circului cu animale. Din punctul meu de vedere, circul cu animale era o distractie de care se bucura orice copil. Atatia si atatia copii au vazut, prin intermediurilor circurilor, animale pe viu. Au vazut elefanti, au vazut tigri. Au niste amintiri tare faine, pe care copiii actualei generatii nu le vor mai avea.

Tin minte cum o colega se lauda, in scoala, ca urmeaza sa se duca cu tatal ei la circ. Pentru ea era un eveniment si astepta cu nerabdare sa faca asta.

Da, multi proprietari de circuri exagerau. Multi chinuiau animalele. Multi erau niste brute care nu dadeau doi bani pe ele.

Dar nu este exagerat, oare, sa trecem in cealalta extrema? Nu ar fi fost mai indicate niste legi de tinere sub control, de inasprire a conditiilor, fara sa ajungem atat de radicali incat sa interzicem?

Multi sunt de parere ca nici la gradinile zoologice animalele nu se simt bine, sunt in captivitate, sunt tranchilizate, deci probabil ca in viitorul nu foarte indepartat vor fi si acestea interzise. Copiii nostri vor vedea animalele salbatice doar in poze si in filmuletele de pe youtube (ori in documentarele de pe Animal Planet). Caci, nu-i asa, daca putem sa interzicem ceva, de ce sa n-o facem?

Imi amintesc de un alt film, vazut acum cateva saptamani, Mia si Leul Alb, o pelicula avand un mesaj asemanator. Desi am empatizat cu leul, o ruda mai indepartata si mai fioroasa a pisicii, si recunosc ca mi-au dat un pic lacrimile, acolo mesajul era un pic diferit: oamenii se opuneau, as zice pe buna dreptate, vanatorii (absurde) a leilor si a altor animale salbatice. Da, sunt unii oameni defecti care se simt bine cand vad un animal sangerand. Pe ei recunosc ca nu-i voi putea intelege.

Cu toate astea, imi amintesc o scena din finalul acelui film. Leul Alb isi recapata libertatea si primul lucru pe care-l face este sa urmareasca si sa omoare, cu sange rece, un alt animal. Un strut extrem de frumos. Deci oamenii, salvand viata leului, au condamnat acel strut. Daca este, deci, sa fim scrupulosi, oamenii fac doar o alegere: fie omoara animalele salbatice (din N motive, in N moduri), fie le lasa in libertate, permitandu-le (invitandu-le?) sa omoare alte animale.

Nu, nu-s de acord cu mesajul, m-as bucura ca legiuitorii europeni (romani si nu numai) sa revina asupra deciziei si sa se poata vedea din nou circuri cu animale.

Atentie: in Romania este interzis si sa vina alte circuri ambulante, din Asia de exemplu. Nu au voie sa presteze aici, caci incalca legislatia romaneasca privitoare la animale.

Drept urmare, imi permit sa afirm urmatoarele: marea problema a lui Dumbo este ca e un film PREA bine realizat pentru mesajul pe care-l are. Nu stiu cum se cheama ca sunt, defect?, dar desi mi-a placut enorm Dumbo si am empatizat cu elefantelul, tot mi-as dori sa aflu ca circul cu animale e in continuare legal.

Daca-l luati ca atare si-i ignorati mesajele, Dumbo este un film bun spre foarte bun. Copiii o sa-l adore. Dar putem, oare, sa-i ignoram mesajele?

Dumbo este in cinematografe din 29 martie, fiind adus in Romania de Forum Film, distribuitor unic al filmelor Disney in tara noastra.

. 1 comentariu la Noul Dumbo este un manifest (reusit?) impotriva circului cu animale. Categories: 2019, Animatii. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Noul Dumbo este un manifest (reusit?) impotriva circului cu animale

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.