Nunti botezuri inmormantari POSTER

Nunti botezuri inmormantari este noul hit romanesc de pe Netflix. In prima saptamana, a fost lider in box-office-ul autohton al celebrei platforme. Ma rog, box-office este un termen ce se foloseste cu precadere pentru topul cinematografic. Dar ati inteles ideea.

Pentru ca am inceput cu aspectele comerciale, voi continua cu ele: Nunti botezuri inmormantari a avut ghinionul de a intra in cinematografe cam in acelasi timp cu Teambuilding si Mirciulica. Culmea este ca si pe Netflix are cam aceeasi concurenta, Mirciulica intrand cu putin timp inainte.

Acum, problema principala a filmului Nunti botezuri inmormantari este ca incearca sa fie mai mult decat este si o da in bara cam in toate privintele. Va spun un pic povestea lui, apoi revin la problema sa principala.

Pe scurt, avem un club de nunti Nunti botezuri si inmormantari numit Prestige, club care era undeva intr-o zona pustie, deci in teorie nu deranja pe nimeni. Petrecerile lor erau zgomotoase si se terminau mult dupa miezul noptii. Problema este ca fix langa acest club cumparase teren un agent de asigurari care spera sa se imbogateasca.  Se duce acolo, pe terenul lui, si deranjat fiind de zgomotul de alaturi hotaraste sa le strice petrecerea vecinilor. Asa ca incep sicanele: ba chemat politia, ba dat muzica tare (MAI TARE decat se auzea de acolo), ba … (ma opresc la timp, sa nu fac spoiler). Problema este ca patronul clubului Prestige a vrut sa cumpere terenul vecinului, doar ca acesta … a tinut la pret. Oferta era de 500.000 de euro, insa omul voia fix 1 milion. Niciun (euro)cent mai putin.

Asa ca sicanele se transforma in razboi. Nu va zic mai multe, va trebui sa descoperiti singuri cum se termina acest razboi.

Va zic doar actorii protagonisti: Gheorghe Ifrim era proprietarul clubului Prestige, in timp ce Serban Pavlu era vecinul nemultumit de galagie.

Acum sa va zic problemele. Va rog sa retineti problema principala enuntata mai sus, s-o aveti in minte, caci de la ea decurg toate celelalte. Asadar, 3 probleme cumva secundare:

  1. Desi filmul este o satira, nu am ras mai deloc. Sta binisor la reliefarea unor situatii reale, la a le face de ras, dar sta prost la capitolul glume. Din acest punct de vedere, este fix inversul Miami Bici: acel film statea foarte bine la capitolul glume, insa statea prost la capitolul fir narativ.
  2. Desi personajele pot fi lesne intalnite in viata de zi cu zi, toate mi-au fost profund antipatice. Nu avem un om bun, plin de principii morale, care se lupta cu niste rechini, cu niste mafioti. NICIDECUM! Avem un om lacom, care a luat teapa cu un teren si care nu vrea sa recunoasca asta. Venise criza, dar el nu voia sa admita asta. Si nu, omul nu locuia  acolo, sa pot empatiza cu durerea lui, ca nu se poate odihni. NICIDECUM!
  3. Va ziceam de firul narativ, eh, sa stiti ca m-am razgandit: filmul incepe excelent, continua decent si … se termina jalnic. Finalul este aproape penibil. Regizorul-scenarist Adrian Lustig a parut ca a ajuns intr-un punct mort: gandise filmul pana acolo, insa nu-l putea termina asa; drept urmare, l-a continuat si la incheiat de parca voia sa scape mai repede. Ca un student care incepe bine un referat, pare ca are o idee buna, are o jumatate de pagina excelenta, dar apoi umple cealalta jumatate doar pentru ca eseul trebuia sa aiba MINIMUM o pagina. Fix asa a parut si filmul Nunti botezuri inmormantari.
  4. In mod paradoxal, cele 2 roluri principale, jucate de Gheorghe Ifrim si Serban Pavlu, par a fi fost alese gresit. Viceversa, ca-n Caragiale. Ca sa fiu mai clar: Serban Pavlu ar fi jucat mult mai bine rolul „negativ”, iar Gheorghe Ifrim s-ar fi potrivit mai bine in rolul omului simplu care se lupta cu cei mari.

Sa ne intelegem: Nunti botezuri inmormantari are si multe puncte forte, bile albe. Va „dezvalui” doar unul singur: rolul interpretat de Anca Sigartau, de sotie a patronului clubului Prestige. Este exact tipul de „sotie de afacerist”, de „duamna” de 50 de ani care crede ca i se cuvine totul si ca totul se poate cumpara cu bani. Nu va spun mai multe, restul le descoperiti singuri.

Acum trebuie sa revin la ce spuneam initial: filmul isi propune prea multe si o da in bara. Fix d-asta am spus despre Teambuilding ca este un film CINSTIT: livreaza fix ce-si propune, chiar daca acele lucruri sunt putine. Acest Nunti botezuri inmormantari isi propune PREA MULTE lucruri. Nu este cinstit. A vrut sa satisfaca atat gusturile publicului larg, cat si ale criticilor. Intr-un final, nici unii, nici altii nu au fost multumiti. Stiti voi, cine alearga dupa 2 iepuri …

Per total, Nunti botezuri inmormantari este un film decent, insa din pacate mult prea putin amuzant pentru o SATIRA. Are multe puncte tari, dar finalul dezamageste rau de tot. In momentul scrierii acestui articol, 4 februarie 2023, este disponibil pe Netflix. Nu stiu ce ne rezerva viitorul, insa dupa ce l-am vazut pot spune ca cifrele sale sunt corecte: este un film de vazut cu prietenii la cineva acasa, dupa o seara de betie, dar care nu merita drumul pana la cinema. 

Etichete: