Oameni de treaba – Les Films de Cannes a Bucarest 2022

Oameni de treaba era, pentru mine, unul dintre cele mai asteptate filme de la Les Films de Cannes a Bucarest 2022. Cel mai asteptat nu inseamna, evident, si cel mai bun.

Pana sa va spun concluzia, deznodamantul personal, trebuie sa va spun un lucru care m-a mirat, dar care, privind retrospectiv, pare a face perfect parte din peisaj. Asadar, editia din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest 2022 se desfasoara in 3 cinematografe: Cinemateca Eforie, Cinema Muzeul Taranului Roman si Cinema Elvira Popescu. Am crezut ca repartizarea filmelor la un cinema sau altul are o oarecare logica. La Cinemateca Eforie m-as astepta sa vad filmele vechi (asa cum am vazut deja, tot ieri, Accattone, debutul in regie al lui Pasolini din 1961). Am fost, deci, mirat sa vad ca Oameni de treaba are o PROIECTIE UNICA fix in acest cinematograf.

Dupa ce am vazut filmul, pot spune ca alegerea nu a fost chiar gresita: filmul are aerul unui film vechi (vorbim de un sat „pierdut” din Moldova, judetul Botosani, un sat nu foarte avansat, ca sa zic asa), pare a fi cumva „uitat de Dumnezeu”. Nu-mi dau seama daca alegerea locatiei a fost intentionata ori a fost pur si simplu o intamplare fericita.

Povestea din Oameni de treaba este destul de complicat de rezumat: il avem pe Ilie, politistul satului, care traieste intr-o lume a lui, intr-o realitate proprie. Viata aparent simpla si lipsita de griji din lumea ideala construita de Ilie este tulburata de 2 evenimente, care vin cumva impreuna: venirea in sat a unui politist nou, tanar, de departe, cineva care vedea acest post ca pe un „challange”; si o crima care are loc in acest sat.

Toate acestea se suprapuneau unei crize personale: Ilie constatase ca a ajuns la jumatatea vietii si nu are nimic, asa ca isi propune sa cumpere un teren pentru a-si face o … livada. Pentru asta, are nevoie de bani.

Nu va zic mai multe, nu va zic nici cine e criminalul, nu va zic nici ce face Ilie (ori ce intentioneaza sa faca) pentru a face rost de bani. Veti descoperi singuri toate acestea.

Si nici nu va zic (INCA) daca mi-a placut sau nu Oameni de treaba, pentru ca, din punctul meu de vedere, vorbim de 3 filme intr-unul singur. Le voi lua pe rand, urmand a le evalua DISTINCT!

Primul film este COMEDIA Oameni de treaba. Aici pot spune ca sunt mai mult decat multumit: o comedie excelenta, bine jucata, cu glume bine tintite. Iar accentul moldovenesc AUTENTIC a adus un plus de savoare. Legat de acest lucru, la finalul proiectiei actorul Iulian Postelnicu mi-a marturisit ca regizorul a dorit sa ia actori originari din Moldova, pentru ca accentul sa fie natural. I-a iesit. Evident, singurul care NU este moldovean este tanarul politist care vine de departe, interpretat de Anghel Damian.

Emil Calinescu Iulian Postelnicu Oameni de treaba
Alaturi de Iulian Postelnicu, pe care l-am apreciat si in Otto Barbarul. Acolo joaca tot rol de politist, unul MULT mai serios ca aici.

Al doilea film este THRILLERUL Oameni de treaba. Din punctul meu de vedere, acesta este un film slabut spre decent. Este mai mult o PARODIE A THRILLERELOR ROMANESTI. O parodie care a iesit, o parodie bine realizata, dar parodia dupa thriller nu este in sine un thriller. Este tot comedie, asa ca puteti reciti paragraful anterior.

Al treilea film este DRAMA PSIHOLOGICA Oameni de treaba. Eh, aici am eu ceva probleme. Chiar daca problemele sunt reale, chiar daca cu siguranta am intalnit situatii de genul, nu doar in sate, ci si la oras, in multe momente filmul nu parea veridic, credibil. Sa nu mai spun de final, unde in cateva momente am avut impresia ca ma uit la Misiune Imposibila ori la Greu de Ucis. Da, personajul Ilie SUFERA, ii urmarim parcursul, modul in care se transforma, trairile lui, ii judecam alegerile morale, insa personal mi-a fost greu sa IAU IN SERIOS personajul. Ca personaj parodic este excelent, ca personaj pe care sa-l judec serios, in pielea caruia sa ma pot pune, este slabut. Deloc veridic.

A ma pune in pielea lui Ilie, pentru a-i judeca alegerile, pentru a ma putea intreba ce as face in locul lui, este acelasi lucru cu a ma pune in pielea lui Captain America ori Iron Man.

Ca sa rezum, Oameni de treaba este o comedie excelenta, un thriller decent si o drama psihologica nereusita. Eu il consider o comedie neagra. Una reusita, zic eu. Chiar si posterul duce cu gandul la comedie. Ceea ce, repet, chiar este. 

Oameni de treaba a rulat in avanpremiera nationala la Les Films de Cannes a Bucarest 2022, urmand a intra in circuitul normal al cinematografelor pe data de 25 noiembrie 2022, fiind distribuit in Romania de Bold Film Studio. Poate dupa ce-l voi revedea in noiembrie imi voi schimba parerea in bine. Sau, cine stie, in rau. Desi de obicei ce-mi place o data imi place si a doua oara.

ps: In Oameni de treaba il vedem pe Vasile Muraru (in rolul primarului), om obisnuit cu comedia, rolurile sale fiind in majoritatea cazurilor comice; totodata, filmul este regizat de Paul Negoescu, care are la activ 2 comedii de succes, Doua Lozuri (care urmeaza sa aiba o continuare) si Povestea unui pierde-vara. Deci nu e de mirare ca si actualul film EXCELEAZA la capitolul comedie si nu in alte capitole.

3 thoughts on “Oameni de treaba – Les Films de Cannes a Bucarest 2022

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.