Pentru cei care au citit cartea, Bird Box Orbeste este un film foarte prost!

Sa recapitulam: in 2014 a aparut in SUA o carte excelenta, ce a fost tradusa la noi la inceputul acestui an: Bird Box Orbeste, asa o veti gasi in librariile din toata tara. Despre ea am scris pe CitestEmil, blogul meu de carte, placandu-mi extrem de mult. O carte buna, pe care o recomand cu caldura tuturor.

Cartea, insa, a devenit un fenomen mondial abia dupa ecranizarea facuta de Netflix la finalul anului 2018. Fenomenul #BirdBoxChallange, un adevarat hit printre influencer-ii americani, cu precadere youtube-ri, presupunea sa faci anumite activitati, anumite provocari, legat la ochi. Unii tembeli au condus masina legati la ochi, politia si chiar Youtube-ul luand masuri impotriva exagerarilor tembele.

Din Romania, probabil sunt printre putinii oameni care au citit cartea inaintea filmului. In decembrie deja eram printre putinii fraieri care nu vazusera filmul. Stiam de fenomen, stiam in ce consta, dar nu vazusem filmul.

Acum, dupa ce l-am vazut, pot afirma doua lucruri:

  1. Filmul este MULT MAI PROST in comparatie cu cartea.
  2. Nu ma mira absolut deloc faptul ca fenomenul #BirdBoxChallange a aparut dupa ecranizare si nu dupa aparitia cartii.

Acum, sa le luam pe rand (atentie, in afara de trailer, celelalte clipuri CONTIN spoilere; a se vedea doar dupa vizionarea filmului):

De ce filmul Bird Box Orbeste nu ar fi trebuit sa existe

Comercial voi fi contrazis, e clar ca filmul este un succes, este un hit. Faptul ca tembelii exagereaza cu provocarile cretine nu este vina Netflix ori a altcuiva care a lucrat la film.

Doar ca ideea povestii nu se preteaza la ideea de film.

Ideea de baza in film, ca si-n carte, este ca exista niste creaturi care te fac sa te sinucizi si, eventual, sa ucizi si pe altii. Singura solutie este sa nu ii privesti. Sa nu vezi nimic. Sa tii ochii inchisi ori sa mergi legat la ochi.

Acum, ganditi-va ca CITITI o poveste in care niste oameni merg pe intuneric. Si vi se spune doar ce pot simt acei oameni. Nimic altceva. TRAITI acea carte, acea poveste, va simtiti ACOLO.

Ganditi-va acum ca ACEEASI poveste o … VEDETI! Da, VEDETI ca altii NU VAD! Filmul este intai si intai VIZUAL. Doar gandindu-ma la asta mi-am dat seama, dupa ce am citit cartea, ca filmul NU ARE CUM sa fie bun. Ca filmul NU AR FI TREBUIT sa existe.

Cel mai bine ar merge fie un audiobook, unul profesionist facut, pe mai multe voci, fie un teatru radiofonic. Vazusem la TIFF 2018 un excelent teatru radiofonic cinematografic, Vinovatul. Aici mi-as fi dorit un teatru radiofonic PE BUNE. Sa pot INCHIDE OCHII (ori sa stau legat la ochi) si sa ascult ore-ntregi povestea.

Cand am scris despre carte m-am dus cu gandul la filmul Fara Zgomot – A quiet place. Acolo era vorba despre niste creaturi care nu pot vedea, dar care se ghideaza dupa zgomot. Lumea distopica din acel film era una in care oamenii nu vorbeau si se miscau pe muteste. O lume pe care o poti reliefa EXCELENT intr-un film. Tin minte si acum LINISTEA incredibila din sala de cinema, de la vizionarea de presa a acelui film. FABULOASA.

O lume OARBA, in care oamenii fie s-au orbit intentionat, fie merg legati la ochi, nu poate fi reliefata VIZUAL. Este o contradictie. O cacofonie.

Este ca-n bancul cu orbul si ologul:

Orbul: Cum iti merge?
Ologul: Dupa cum vezi!

Singurul moment in care m-am simtit in film a fost atunci cand ei mergeau intr-o masina cu geamurile acoperite. Erau ei in masina, nu vedeau nimic, doar gps-ul care-i ghida, filmarea fiind foarte reusita, simtindu-ma acolo, in pielea lor. E drept, regizorul nu s-a putut abtine si a aratat in vreo 2 randuri peste ce au dat ei.

Pare alta poveste

Povestea este modificata atat de mult incat pentru unul care a citit cartea pare ca este alta poveste.

Vorbesc serios: mi s-a parut ca sunt in acelasi univers, dar e cu totul alta poveste. Unele personaje, absolut intamplator, corespund, dar cam atat.

Va dau cel mai nesemnificativ exemplu: in film totul a inceput din … Romania, in timp ce in carte totul a inceput din Rusia. Operatiunea, de altfel, este si denumita in carte Operatiunea Rusia. Deloc intamplator.

Acum, nu-mi dau seama cum ar fi putut fi ecranizata mai fidel aceasta poveste. Nu-mi dau seama nici daca ea ar fi trebuit ecranizata perfect.

Poate ca aceasta flagranta diferenta dintre carte si film lucreaza in favoarea ambelor: cei care au citit cartea vor vedea filmul pentru ca este ALTFEL. Nu se vor plictisi la el.

Sau poate ca …

De ce #BirdBoxChallange a aparut abia dupa ECRANIZARE?

La intrebarea asta ar trebui sa va ganditi un pic. Un pic mai mult. Incercati sa dati primul raspuns care va vine-n minte.

Eu nu am raspuns SIGUR, 100% adevarat, drept urmare nu voi afirma, ci doar voi intreba: nu cumva publicul filmului Bird Box Orbeste este complet (ori hai sa zicem 90%) diferit de publicul cartii Bird Box Orbeste?

Vedeti voi vreo vedeta youtube, de la noi ori de afara, spunand: Am citit o carte mega-misto, acolo oamenii mergeau legati la ochi, asa ca m-am gandit sa fac si eu ceva legat la ochi? Cartea poate fi cumparata de aici, v-o recomand… ?

Nu-i asa ca cel care face asta, care zice asta, pare un tocilar infect? Un nerd anti-social, plictisit, care se filmeaza singur pe youtube ca n-are ce face.

Cu totul altfel suna: Am vazut un film mega-cool pe Netflix, cu oameni care fac diverse chestii legati la ochi. Intrati aici, vedeti filmul, si dupa 2 ore reveniti la acest clip.

Mie mi se pare ca toti cei care au luat provocari de genul, ca de altfel si cei care le-au dat, NU AU CITIT CARTEA. De altfel, as putea paria chiar ca ei nici nu auzisera de carte pana la ecranizarea Netflix.

Vazut din perspectiva asta, e clar ca filmul trebuia mult simplificat. Cat mai mult vizual, cat mai multe explicatii, cat mai putin de gandit.

Cu riscul de a da un mic spoiler, la final de tot, cand tipa reuseste sa ajunga cu copiii la noua locatie, in film doar ni se arata locatia si atat. In carte locatia este descrisa foarte amanuntit, inclusiv cum se ajunsese acolo si ce anume se petrecea. In film doar o vedem si atat. Ca si cum niste imagini ar tine loc de explicatii.

In final, o curiozitate: exista cineva in Romania ori in lumea asta, care a citit cartea Bird Box Orbeste si a refuzat sa vada filmul? Vreau sa-i dau o bere, nu d-alta. Si sa stiti ca eu sunt extrem de zgarcit de felul meu. (Cartea poate fi cumparata de pe site-ul Editurii Corint, de pe Elefant, Libris, Cartepedia si Carturesti). Voi reveni cu un articol pe EmilCalinescu.eu despre #BirdBoxChallange.

. 6 comentarii la Pentru cei care au citit cartea, Bird Box Orbeste este un film foarte prost!. Categories: 2018, Filme NETFLIX. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

6 thoughts on “Pentru cei care au citit cartea, Bird Box Orbeste este un film foarte prost!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.