Polar: Viforul mortii – Netflix

Desi am Netflix de cateva luni bune, am vazut foarte putine lungmetraje prin intermediul sau. Dintre filmele produse de Netflix, Polar: Viforul mortii este abia al treilea, dupa Roma (plictiseala maxima, dar cica film de arta) si Bird Box: Orbeste (film care nu trebuia sa existe; cititi cartea si rezolvati problema). Bright nu am vazut, un film mega-laudat, dar cred ca-i voi da o sansa si lui.

Acum, poate ar trebui sa scriu inainte 2-3 cuvinte despre ideea in sine, de filme Netflix, filme care NU ruleaza in cinematografe. Nu pot critica, in sine, ideea, fiecare face ce doreste cu banii sai. Netflix vrea sa produca filme, foarte multe filme, sa faca o filmografie ampla, urmand ca treptat sa creasca pretul abonamentului. Daca de la 12 ar creste brusc la 24 ar fi nasol, dar daca ar creste cu cate 1 euro/dolar la fiecare 5 luni, nu vi s-ar mai parea nasol.

O chestie interesanta legata de aceste filme Netflix, valabila si pentru Polar: Viforul mortii, este ca nu prea gasiti recenzii la ele. In Romania aproape zero (in limba romana ma refer). Eu am vazut despre film doar pe Facebook, acolo majoritatea ridicandu-l in slavi si comparandu-l cu John Wick (ceea ce nu e chiar absurd, va zic imediat de ce). Pe bloguri, am vazut ceva doar la Eftimie. Pe scurt, filmul i-a displacut profund, problema mea fiind faptul ca nu explica de ce. Da, e un film prost, dupa ce l-am vazut si eu pot afirma asta, dar DE CE este un film prost? Ce are gresit acest film? (mai jos vedeti un clip cu ceva spoilere, dar extrem de relevant pentru a explica TOT ce este gresit in acest film)

Ideea filmului Polar: Viforul mortii este de-o banalitate extrema: un ucigas platit vrea sa se retraga, drept urmare fostul sau angajator pune pe urmele sale alti ucigasi platiti pentru a-l omori. Explicatia oficiala, in acest caz, este una financiara: omul mai avea cateva zile pana la pensie (pensia urmand a fi de ordinul milioanelor de dolari), acei bani, in cazul decesului beneficiarului, urmau sa ramana in firma. Drept urmare, decat sa-i dam lui banii, mai bine il omoram.

E drept, ceilalti angajati, prosti de bubuie, nu-si puneau nicicum problema ca asta urmau si ei sa pateasca. Nu se gandea nimeni ca nu e ok sa-l omoare pe acel ucigas de legenda pentru ca peste cativa ani si ei vor pati acelasi lucru.

De altfel, in acest film nimeni in afara personajului principal nu pare a gandi. Nu pare a avea capacitate cognitiva.

Duncan Vizla (Kaizerul Negru), interpretat de Mads Mikkelsen, pare a fi singurul om din tot filmul care are macar 10 neuroni in cap. Nu, nu este nicidecum geniu, este doar un chior in tara orbilor. Un om normal, cu ceva capacitate cognitiva, intr-o lume plina de roboti care doar executa planuri simpliste. In cazul multor personaje mi-am pus problema cum dracu de stiau sa mearga pe strada ori cum de isi nimereau gura ca sa se hraneasca.

Comparatiile cu seria John Wick au fost, de fapt, incurajate de producatori, la un moment dat aparand in scena si un caine. Stiti voi, celebrul caine al lui John Wick, cel care cauzeaza intreaga nebunie din prima parte.

Mads Mikkelsen interpreteaza decent un rol decent, nimic de zis, insa nimic de laudat. Din pacate, insa, este singurul rol decent din tot filmul. Restul personajelor par haotice si/sau caricaturi, parodii, roluri scrise parca pentru a ironiza, desi e incert de spus pe cine anume. Poate ideea in sine de film de actiune.

De altfel, eu suspectez faptul ca, de fapt, Polar: Viforul mortii a vrut sa ironizeze seria John Wick. Nu-mi dau seama cat a si reusit. Cu greu as putea numi Polar: Viforul mortii ca fiind parodie, caci din punctul meu de vedere la o parodie razi.

Polar: Viforul mortii este, de asemenea, un film ilogic, lucru de asteptat la un film de acest gen. Doar ca, spre deosebire de altele, nu respecta nici macar o minima logica interna a productiei. Un film poate fi ilogic comparativ cu realitatea, dar poate avea sens  in propriul univers. Nu e cazul  si aici.

Per total, Polar: Viforul mortii este un film extrem de slab. Nu zic dezamagitor, pentru ca nu stiu de ce ar fi trebuit sa am asteptari de la el.

In final, raman multe intrebari. Eu pun una singura, compusa: de ce, desi il lauda atat de multi oameni, nu a scris aproape nimeni despre el?

Polar: Viforul mortii poate fi vazut pe Netflix. Nu neg, ar fi avut succes SI in cinematografe. Dar na, nu vom avea placerea sa-l vedem si pe ecran mare. Nu ca eu mi-as dori asta.

PS: Dupa ce am scris articolul despre Polar: Viforul mortii, dar pana sa-l public, cineva-mi sopteste o chestie: cica unii considera o cheste uber-cool faptul ca pot vedea un film care nu ruleaza in cinematografe. Noua chestie MEGA-GIGA COOL este sa vezi filme pe Netflix, cinematograful devenind ceva SO OFF. Succesul lui POATE fi explicat si astfel. La fel ca-n cazurile BirdBox si Roma.

PS2: Cica acest Polar: Viforul mortii este facut dupa un Comic Book. Nu e deloc o circumstanta atenuanta, cum ar zice juristii. E drept, nici una agravanta. E doar un fapt care trebuie mentionat ca atare.

. 1 comentariu la Polar: Viforul mortii – Netflix. Categories: 2019. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Polar: Viforul mortii – Netflix

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.