Povestea incredibila a lui Enzo – The Art of Racing in the Rain

Povestea incredibila a lui Enzo este un film decent spre bun, despre care as putea spune deopotriva atat lucruri bune, cat si lucruri rele. Nu pot spune ca MI-A PLACUT, pentru ca nu este un film despre care ai putea spune vreodata ca ITI PLACE. Ca te impresioneaza, ca-ti stoarce lacrimi, asta da, dar nu poate SA ITI PLACA.

Si, desi este marketat drept povestea unui caine, a lui Enzo, nu este chiar asa. As spune ca nu este DELOC asa.

Enzo, cainele, este doar naratorul povestii. Personajul principal este altul: un pilot de Formula 1, initial pilot wanna be, pe nume Denny Swift (interpretat de Milo Ventimiglia), stapanul lui Enzo. Vedeti exact prin tot ce trece Denny: cum il ia de la un adapost pe Enzo, de ce ii pune acest nume, cum o cunoaste pe Eve, vedeti si ce relatie are el cu parintii lui Eve, vedeti cum i se schimba viata dupa venirea pe lume a unui copil si, mai ales, sorry de spoiler (desi dupa mine nu-i vorba de asa ceva), dupa moartea lui Eve. Si, mai ales, vedeti cum toate astea sunt trecute prin filtrul lui Enzo. Cum un caine, altfel unul simpatic si inteligent, intelege toate aceste probleme strict omenesti.

Un film fara personaje pozitive si negative, fara oameni buni si rai, un film cu oameni pe care cu siguranta, intr-o masura sau alta, i-ati intalnit in viata de zi cu zi. Eu, unul, am intalnit astfel de parinti, aproape inumani, care-si urasc ginerele fara motiv, pentru simplul fapt ca fiica lor era mult superioara lui. Ori, ma rog, ca asa credeau ei.

Filmul mi-a adus aminte, intr-o oarecare masura, de pelicula Le Fidele. Pana sa ajung acasa si sa caut cu atentie chiar am avut impresia ca-i vorba despre un remake. In Le Fidele, EA era pilotul de formula unu, in timp ce el era un hot, un bandit, socrii lui avand motive intemeiate sa-l dispretuiasca. Momentul de cumpana este acelasi, ea moare de cancer, insa continuarea este complet diferita. Merita sa vedeti ambele filme si sa le comparati: sunt 70% diferite, insa tematica se aseamana pana la un punct. Ele devin cu atat mai interesante cu cat sunt vazute comparativ, fara sa ma pot pronunta care dintre ele este mai bun.

Si nu, Povestea incredibila a lui Enzo – The Art of Racing in the Rain nu este un film clasic despre un caine/caini. Cainele povestitor este doar un pretext, un artificiu cinematografic. Filmul Povestea incredibila a lui Enzo – The Art of Racing in the Rain este despre cu totul altceva, cainele fiind doar o modalitate prin care drama familiei prezentata, de fapt, in film, este atenuata. O drama lacrimogena devine, de fapt, o drama relativ simpatica.

Povestea incredibila a lui Enzo – The Art of Racing in the Rain este un film surprinzator de bun, care a fost apreciat pana si de un insensibil ca mine. Putea fi si mai bun, are si multe defecte, pe care insa va las sa le descoperiti singuri. Este ecranizarea cartii omonime aparute la Editura Corint. Ea se mai gaseste si sub titlul „Enzo sau arta de a pilota pe ploaie”.

Povestea incredibila a lui Enzo – The Art of Racing in the Rain intra de astazi, 16 august, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de OdeonFilm.

3 thoughts on “Povestea incredibila a lui Enzo – The Art of Racing in the Rain”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.