Ralph rupe netu’ – Ralph Breaks the Internet

Ralph rupe netu’ este sequel al filmului Disney din 2012, Wreck-it Ralph, tradus la noi Ralph Rupe-Tot. Daca in prima parte avem duelul dintre personajul negativ si cel pozitiv al unui joc, in aceasta a doua parte avem duelul dintre vechi si noi, dintre jocurile clasice, arcade, si jocurile moderne, aduse de Internet.

De altfel, acest duel vechi vs nou pare a fi laitmotivul acestui film. Nu ideea de joc arcade, clasic, este cea prezenta in film, ci ideea de a arunca pur si simplu o chestie de care te-ai folosit ani de zile. O chestie pe care mii de clienti de-ai tai au indragit-o.

Nu stiu cum va comportati voi, dar am prieteni care se ataseaza enorm de produsele lor. Telefoanele lor nu sunt niste simple telefoane, ci niste obiecte la care ei tin. Eu, unul, am tinut mult la PRIMUL meu telefon, pe care l-am pierdut intr-un taxi dupa balul de absolvire a facultatii. Mi-a parut rau de el si nu doar din cauza pagubei materiale pricinuite.

Un al doilea lucru de interes prezent in filmul Ralph Rupe Netu’ este ideea de a tranzlata chestiile din online in offline. Imaginati-va cum ar arata online-ul in obiecte si persoane offline. Cum ar arata Google si obiceiul sau de a spune ce crede ca ai tu de gand sa spui, de a nu te lasa sa termini. Cum ar arata oamenii care se uita la tine si-ti dau like pe Youtube ori pe Facebook. Cum ar arata pop-up-urile, alea cu care ne tot luptam noi, ca utilizatori, dar pe care, rusine sa ne fie, le mai folosim si carora le multumim ca exista, in cazul in care suntem creatori de continut.

In acest sens, trebuie sa va povestesc o intamplare simpatica. Eram in fata magazinului Unirea (din Bucuresti, caci aici locuiesc in cea mai mare parte a timpului) si acolo dau de 2 tipe care impartea pliante cu un salon de masaj erotic. Ele erau pe jumatate rusinate pentru ceea ce faceau, se vedea de la o posta ca au un zambet fals. Nu spuneau nimic, doar isi faceau treaba pentru care erau platite. Nu stiu daca ele erau modelele care prestau, intuitia mea spune ca nu, dar nu am nicio dovada in acest sens. Eu eram pe moment socat, dar deseori desi-s prea socat sa spun ceva, mimica mea spune totul. Da, m-am uitat ciudat la ele, fara sa stiu daca acel ciudat insemna mila, dispret sau pur si simplu … amuzament.

Cert este ca imediat dupa ce trec de ele intru in magazin, habar n-am ce voiam sa-mi iau, dar instant imi suna telefonul. O amica ma intreaba ceva, nu mai stiu ce, oricum ceva scurt, a durat putin, apoi discutie aluneca exact catre cele 2 tipe. Ii povestesc eu toata treaba si ii spun de sentimentele pe care le am fata de ele.

La care ea, extrem de revoltata: Dar tu nu faci asta in online? Nu ai tot scris despre saloanele de masaj erotic? Ce faci tu in online ele faceau in offline. De ce este permis in online si e interzis in offline? De ce lor le este interzis ceva ce tie iti este permis?

Mi-a ramas mult timp in minte discutia respectiva. Ca de altfel si morala ei. Si deseori mi-am imaginat offline anumite chestii pe care le fac eu in online. Cum ar arata in offline un om care isi tot pozeaza (si ulterior posteaza) ce a mancat? Cum arata un om care-si da checkin de fiecare data cand merge undeva? Cum arata un hater, unul  care rade ori chiar injura intr-o discutie pana atunci serioasa? Sau, mai nou, cum arata un om care da HAHA unei postari triste?

Ralph Rupe Netu’ nu este o animatie exceptionala, per total. Contine o tona de Easter Eggs (din pacate, o traducere macar aproximativa nu exista, drept urmare sunt OBLIGAT sa folosesc termenul original), pe care multi nu le vor intelege. Nici morala acestui film nu este cine stie ce. Sta bine vizual si auditiv, dar asta era de asteptat pentru un film Disney lansat in 2019.

Mie, insa, mi-a placut enorm aceasta translatare a online-ului in offline. E o chestie pe care voiam s-o vad, sa constat cat de mult corespunde propriei mele imaginatii. Eu mi-o imaginasem un pic altfel, recunosc, fara sa va explic exact cum. Va spun doar ca mi-as dori sa mai vad ideea asta transpusa si in alte filme. Sa mai vad si o alta perspectiva.

Un singur aspect mai subliniez: nu mai tin minte foarte bine animatia de acum 6-7 ani. Faptul ca nu o mai tin minte nu e deloc un lucru pozitiv pentru ea. Dimpotriva. Totusi, Ralph Rupe Netu’ este inteligibila si pentru cei ca mine, ca de altfel si pentru cei care nu au vazut-o deloc pe prima. Pentru doritiori, primul Ralph este disponibil pe HboGO.

Ralph Rupe Netu’ a intrat in cinematografe in data de 4 ianuarie, fiind adus in Romania de Forum Film, distribuitor unic al filmelor Disney in tara noastra.

. 1 comentariu la Ralph rupe netu’ – Ralph Breaks the Internet. Categories: 2019, Animatii. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Ralph rupe netu’ – Ralph Breaks the Internet

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.