Razbunarea tigancii: Palaria fatala si Horthy

Razbunarea tigancii: Palaria fatala si Horthy

 

 

Acest articol, despre partea a doua a filmului Razbunarea tigancii: Palaria fatala si Horthy, este unul special pentru mine din multe puncta de vedere. Filmele, pentru mine, sunt bune atat timp cat ating in mine ceva, atat timp cat ma fac sa-mi amintesc ceva, cat timp reprezinta ceva pentru mine.

Ce veti vedea mai jos reprezinta chestiuni pur subiective.

Si inca ceva: in unele privinte ma repet, unele aspect fiind vizibile si in prima parte a filmului.

Putine sequel-uri au rezumatul primei parti

Aici intalnim un rezumat extins, de aproape 10 minute. Zece minute povestite de personajul Andrei Florescu, in fapt regizorul, scenaristul si producatorul Adrian Munteanu.

Acest film ar trebui sa fie un exemplu pentru alte filme de genul, in special pentru filmele cu super-eroi, unde trebuie sa vezi zeci de filme inainte. Oare n-ar fi mai util un rezumat, mai scurt sau mai lung, care sa-ti readuca aminte chestiunile intamplate in trecut? Valabil si la serii gen Piratii din Caraibe, unde esti nevoit sa-ti aduci aminte un film vazut in urma cu 6 ani.

Adrian Munteanu este un povestitor foarte bun

E bun si ca actor, si ca regizor, si ca scenarist, dar este PERFECT in rolul de povestitor. Are o voce narativa extraordinara, as vedea un intreg in film povestit de el. Un intreg film unde sa-i aud vocea de narator. Nu trebuie sa apara, ca personaj, desi nu se descurca deloc rau pentru un NEabsolvent de actorie. Dimpotriva. Insa, repet, mi-l doresc povestitor.

Partea a doua este mai buna decat prima

Prima avea micul neajuns ca nu fusese gandita ca film de sine statator. Se termina parca brusc, fara final. Se vede clar ca nu a fost gandit ca film distinct.

Partea a doua, insa, poate fi vizionata separat (mai ales datorita rezumatului extins de la inceput) si este un film COMPLET. Primului ii lipsea deznodamantul, terminandu-se cu toate lucrurile incurcate.

Am vizitat unul dintre apartamentele in care s-a turnat filmul

V-am zis ca e un articol subiectiv, apai subiectiv sa fie. Am fost la TIFF 2017, unde am vazut cam 3 filme pe zi. Pe langa ele, vorba cuiva, am Clujarit. Iar printre locurile vizitate a fost si unul dintre apartamentele unde s-a filmat pelicula. Mai jos este una dintre imagini. Restul descoperiti singuri 🙂

Este captura de ecran din film. Mai multe nu va arat, vedeti in film 🙂

Finalul este superb

 

Imi place la nebunie finalul. Imi place concluzia. Imi place cum se termina totul. Merita sa vezi filmul pana la final, daca esti in sala de cinema te sfatuiesc sa NU parasesti sala inainte de termen. Pierzi multe.

Va las sa descoperiti singuri contextul si intelesul acestei poze 🙂

Muzica este superba

 

Este un film de atmosfera, te introduce superb in atmosfera anilor 40. Nu sunt niste ani fericiti, nicidecum, cu atat mai mult pentru clujeni ori pentru rromi, dar atmosfera localurilor din acei ani este redata foarte bine. Iar muzica acelor timpuri este la o calitate uimitoare (am tot cautat, pe youtube si nu numai, melodii cantate de lautarii acelor vremuri; calitatea sunetului era indoielnica).

Horthy este interpretat foarte bine

Nu stiu exact cat de fidel este fata de cel real, dar personajul, strict cinematografic, arata foarte bine. Un mix de rautate, gentilete, modestie si ingamfare in acelasi timp, si nationalism, totul completat de o interpretare foarte buna. Felicitari.

 Elena Ivanca este PERFECTA in rolul tigancii

A jucat si-n alt film local, produs in Cluj, Usturoi. La fel de convingatoare, la fel de naturala.

Personajul ei este fabulous. Este personajul PRINCIPAL, desi apare in maximum 20% dintre scene. Este, insa, personajul decisiv, personajul care gandeste totul, personajul ESENTIAL.

Filmul este legatura dintre Comedy Cluj si TIFF

Pentru mine, Clujul inseamna TIFF si Comedy Cluj. Ordinea este a importantei.

Prima oara am vazut filmul cand am fost pentru Comedy Cluj. Nu a fost intr-un cadru oficial acea vizionare, iar ce am vazut atunci a fost o alta versiune: o varianta complete, de 2 ore si 10 minute. Am asociat si o voi asocial tot timpul cu Comedy Cluj, festivalul pentru care eram atunci in oras, pentru ca a fost mai bun decat multe filme vazute la acel festival.

A doua oara am vazut filmul in laptop, pe tren, cand ma intdreptam spre TIFF 2017. Ma rog, a doua oara este un fel de a spus, de fapt in drum spre Cluj am vazut a doua parte a filmului, noua versiune, una usor modificata (dupa mine, mult mai buna).

 Un articol scris in Word

De cat timp n-am mai scris eu in Word? Articolele de pe bloguri le scriu direct in WordPress. Si cand trimit articole guest-post, le scriu pe blog si le copiez in word. Codul adica. Deci un articol distinct, scris in word, nu am scris pana acum.

Am scris referate, licente, dizertatii. Chestii oficiale. Dar chestiuni strict blogosferice nu am scris niciodata.

Apai daca tot e sa fie premiere multe, sa mai bifez una.

De ce, totusi, am simtit nevoia sa fac aceasta precizare? Pai pentru mine este tot o intoarcere in timp: ma intorc in perioada de pana-n 2004, de pana sa-mi bag internet. Nu m-oi intoarce 75 de ani in timp, dar astia 13 ani, cat m-am intors, inseamna ceva. Si mi se pare ca acest film s-a nimerit perfect.

Ma rog, nu este complet scris in word, schita principala fiind scrisa din tren, intre timp, pana la data aparitiei, a mai suferit mici modificari. Sa zicem ca este 80% scris din tren, in word.

Razbunarea Tigancii: Palaria fatala si Horthy este, per total, un film bun atat ca partea a doua a mini-seriei, cat si luat ca film distinct. Nu stiu exact cand va rula in cinematografe, ori in festivaluri, dar cand o va face zic sa mergeti sa-l vedeti. Nu veti regreta si sa stiti ca nu riscati sa va faca vraji nicio tiganca. Salutari CLUJENE (ca-ncep sa indragesc din ce in ce mai mult acest oras) tuturor!

2 thoughts on “Razbunarea tigancii: Palaria fatala si Horthy”

  1. Pingback: Razbunarea tigancii I si II, la cinema Dacia, gratis intre 6 si 8 iulie | | Vocea Clujului

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.