Scara – TIFF 2021

Scara, al treilea film al regizorului Vlad Paunescu (cunoscut mai degraba ca producator si detinator al studiourilor Castel Films; cel mai recent film al sau fiind Live, din 2015, cu Tudor Chirila in rolul principal), a fost vazut la TIFF 2021, intr-o sala arhiplina a Cinematografului Victoria. Din pacate, eu veneam dupa o zi epuizanta, filmul a avut proiectia de la ora 22:30, terminandu-se in jurul orei 1. Spun din pacate pentru ca nu am mai avut energia sa stau si la conferinta de presa de dupa. Probabil echipa filmului prezenta in sala a spus lucruri interesante. Voi prinde, insa, filmul la o proiectie speciala candva in Bucuresti, deci lucrurile nu sunt atat de grave.

Povestea filmului este una de-a dreptul fascinanta: vedem prin ochii lui Andrei, un tanar actor neadaptat nici in comunism, nici in capitalism, cateva momente esentiale din istoria Romaniei. Acesta reuseste sa se regaseasca in personajul Aliosa din Fratii Karamazov, prin intermediul acestuia Andrei cauta drumul spre divinitate.

Scara TIFF 2021 POSTER

Este, deci, deopotriva un film istoric, politic, filosofic si teologic, cu accent sporit pe primul aspectul, cazul fiind unul real.

Unul dintre avantajele acestui film este si distributia de 5 stele, aleasa excelent: daca-n rolul principal, al lui Andrei, regasim un actor aflat la debutul in lungmetraj (Eduard Trifa, un actor aradean ce poate fi vazut pe scenele Odeon, Apollo 111 din Bucuresti, respectiv pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare), in rolurile secundare regasim actori experimentati, consacrati, precum Horatiu Malaele, Valentin Teodosiu, Emanuel Parvu, Magda Catone, Dorel Visan ori Nicodim Ungureanu, dar si tineri actori deja cunoscuti precum Ana Maria Guran ori Cuzin Toma. Practic, uitandu-ne la varstele actorilor din distributie ne dam seama ca sunt reprezentate mai multe generatii; prin simpla privire a distributiei parcurgem, de fapt, o mini-istorie a teatrului si filmului romanesc.

Asa cum ziceam si despre spectacolul Da-te din soare, vazut tot in Cluj, tot in perioada TIFF 2021, filmul Scara se adreseaza cu precadere celor din lumea filmului si a teatrului. Un actor va intelege mult mai bine personajul interpretat de Eduard Trifa, va reusi sa empatizeze mult mai bine cu el. Noi, ceilalti, il vom privi ca pe un documentar, vom incerca sa retraim acele momente cu ajutorul lui. Pentru noi este un fel de intermediar, un om care ne transporta in timp, in tulburii ani 80-90, in perioada Revolutiei si a Mineriadelor.

Pentru cei foarte tineri, filmul Scara se poate dovedi plictisitor, „inca un film despre comunism”, „de ce m-ar interesa pe mine acest film?”, insa pentru cei ca mine ori chiar cei mai in varsta filmul este de-a dreptul terapeutic. Eu, unul, eram foarte mic la Revolutie si la Mineriade, dar am indeajuns de multa minte incat sa-mi dau seama cat de relevante sunt acele evenimente pentru viata noastra de acum. Sa nu mai vorbesc de faptul ca unii oameni care decideau atunci sunt la butoane, direct ori indirect, si acum.

Nu stiu cine este in realitate Andrei, insa tind sa cred ca, de fapt, sunt mult mai multi. Actori care sa se regaseasca personal intr-un personaj, care personaj ii va transforma fundamental, gasim destui. Actori care nu se regasesc in lumea actuala se gasesc la fel de multi, si atunci, in acei tumultosi ani, dar si acum, cand societatea noastra este o idee mai asezata si mai calma. De asemenea, se gasesc la tot pasul si profitori, oameni care se joaca cu sufletele si cu destinele altora.

Deci, daca ma intrebati pe mine, ma simt mult mai bine sa NU stiu exact despre ce actor este vorba, singurul lucru relevant, important pentru mine, fiind faptul ca filmul este bazat pe fapte reale. Nu ca ar fi fost greu de intuit.

scara tiff 2021

Scara nu este deloc un film comercial, nu e deloc usor de digerat, are o durata mare, fiind oricum extrem de greu, de dens, de amplu. Probabil va fi mai apreciat atunci cand va aparea pe platformele de streaming, caci in confortul de acasa, cu mai multe pauze, poate fi digerat mult mai usor. Eu vi-l recomand in sala de cinema, din 15 octombrie 2021 (distribuit de Transilvania Film), insa sunt convins ca nu multi vor rezista pana la final. Eu sunt mai rezistent de felul meu (fara sa fiu in vreun fel #rezist), insa nu toti sunt ca mine. Ca ultima recomandare, va sfatuiesc sa mergeti cu parintii ori cu bunicii, caci este un film pe care ei il vor aprecia intr-o masura mult mai mare. Sunt vremuri pe care ei le-au trait si le-au inteles altfel.

ps: In momentul scrierii acestui articol am facut ceva ce nu fac de obicei: am redus la minim researchul. Am preferat sa iau filmul ca atare. Intre timp, filmul a intrat in cinematografe (din 15 octombrie), fiind distribuit in Romania de Transilvania Film. Actorul care a inspirat acest film este Dragos Paslaru. Despre povestea sa REALA puteti citi pe Wikipedia, Click si Playtech. Impresiile mele raman valabile, chiar daca in unele privinte poate m-am inselat. Fix asta inseamna impresii: la ce m-a dus gandul, ce am simtit. 

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.