Spaga de intrat in Rai

 

 

Se da urmatoarea situatie: intr-un sat rata sinuciderilor este ingrijorator de mare. Dupa cum se stie, sinucigasii nu sunt bine vazuti de Biserica. Noul preot din sat pune piciorul in prag si refuza sa oficieze slujba unui nou sinucigas. Mai mult, cere ca acesta sa nu fie ingropat in cimitirul catolic, ulterior cererea sa transformandu-se in cerere de mutare a cadavrului acestuia alaturi, in cimitirul non-confesional. Pentru ca a fi ascultat, acesta intra intr-un soi de greva: nu se va mai oficia nicio slujba pana cand acel sinucigas nu este mutat.

Acum, stiu ca am facut spoiler, dar toate aceste detalii sunt importante. Mai adaug doar ca filmul e bazat pe fapte reale, nedorind sa intru in detalii.

Acum, sa va zic care parti mi-au placut din film. Sociologul din mine le-a observat si le-a analizat. Asadar:

spaga-de-intrat-in-rai-2016

Cum se raporteaza oamenii la biserica si la preot

Dupa mine, filmul arata perfect cum se raporteaza foarte multi romani la credinta. Da, filmul se petrece in America de Sud (Columbia), dar la noi situatia e identica. Pe scurt: este OBLIGATORIU sa iti botezi copilul, sa te cunune popa si sa iti ingroape mortul. Daca nu se intampla astea, e de rau. Altfel, ce zice popa e neimportant. Slujbele la fel.

La fel cu sinucigasii: ei vor ajunge in iad nu pentru ca s-au sinucis, ci pentru ca preotul a refuzat sa le oficieze slujba.

Preotul, in viziunea lor, este un slujbas. Este precum primarul de la care ai nevoie de o semnatura. Nimic altceva. Nu conteaza ce faci, nu conteaza ce crezi, TREBUIE sa treci pe la preot. Pe care altfel il dispretuiesti.

spaga-de-intrat-in-rai

Cum poti sa dezbini o comunitate, pentru ca apoi s-o unesti impotriva unei persoane

Eu am trait in scoala generala o situatie de genul: s-a furat ceva (nu mai stiu ce era, un parfum). Cel care a facut-o sa recunoasca. Daca nu recunoaste, toata clasa are de suferit. Urmarea? Clasa aceea se dezbina, inceara sa gaseasca faptasul, fiecare incearca, cumva, sa se scape. S-au scris carti intregi pe tema asta.

In film, tot satul s-a intors impotriva familiei sinucigasului, desi avusesera si ei in familie cazuri. Practic, familia aia avea o unica vina: refuza sa isi mute mortul din locul de veci CUMPARAT. Au avut ghinion ca s-a sinucis acum si nu cu cateva luni in urma, cand era popa cel vechi, ala de treaba.

Va rog sa observati cum se modifica relatiile personale dintre sateni. Mi se pare fascinant. Fabulos.

spaga-de-intrat-in-rai-comedy-cluj-2016

Cand e criza in biserica principala, apar religiile/sectele concurente

In film ne este prezentata o singura secta, unde pastor era … o femeie (ce blasfemie!). Comunitatea era mica si tot se dusese vestea ca sunt probleme.

Acum imaginati-va ce se intampla in comunitatile mari. Acum vedeti de ce sunt atatea credinte, fie ele religii ori secte (diferenta dintre ele este neimportanta la nivel confesional, ci este relevanta la nivel de organizare)? Daca biserica traditionala nu ar avea probleme, nu ar aparea religii concurente. Toate religiile si sectele de acum au aparut din cauza problemelor religiilor mari.

Crestinismul are cele mai multe secte (credinte alternative), dar nici alte religii nu-s scutite. Filmul ne arata DE CE apar aceste secte.

Poza este din filmul romanesc Dupa Dealuri
Poza este din filmul romanesc Dupa Dealuri

Romanii refuza sa abordeze probleme religioase

Cu unica exceptie Dupa Dealuri, romanii vorbesc cu jumatate de gura despre astfel de probleme (in filme si nu numai). Iar Dupa Dealuri a fost facut pentru ca povestea se incheia tragic. Daca nu era tragedie, romanii nu indrazneau sa faca film. A fost ceva de genul Uite, aici biserica CHIAR a exagerat.

Mi-as dori sa vad filme despre conflictele confesionale (ortodocsi – catolici ori, mai nou, ortodocsi – baptisti, cum e acest caz absolut fabulos), despre problemele pe care le au unii preoti, despre cum au reusit ei sa se imbogateasca. E  si realitate, dar e loc si de imaginatie.

La noi preotul, daca apare in film, joaca un rol neutru. Este acolo pentru a face o slujba, pentru a fi el. Nici pozitiv, nici negativ. Nu indraznim sa ne atingem de el, sa-l judecam intr-un fel. Doar nu suntem Dumnezeu, nu?

spaga-de-intrat-in-rai-comedy-cluj

Problema sinuciderii

Stiu, am scris prea mult, dar trebuie sa ma refer un pic si la ea. Am lasat-o intentionat la final, desi este problema fundamentala. Observ trei aspecte:

  • Sinuciderea devine o solutie atunci cand ai exemple asemanatoare in jurul tau. Din acest motiv se spune ca nu e bine sa popularizezi sinuciderile si mai ales modul in care ele au fost infaptuite. Acolo lucrurile stau asa: X s-a sinucis, Y s-a sinucis, hmmm, as putea face si eu asta.
  • Te raportezi diferit: sinucigasul meu vs sinucigasul altuia. Al meu avea motive, nu te lua de el, saracutul … Valabil pentru multe altele…
  • Perspectiva religioasa a sinuciderii. Aici ne intoarcem la prima parte a articolului. Oamenii nu se temeau efectiv ca acel corp al sinucigasului i-ar putea afecta (e diavolul in el), ci ii afecteaza doar ca din cauza asta preotul nu mai oficiaza slujbe. Pe ei nu ii deranjeaza, de fapt, atat de mult ca X s-a sinucis. Nu-i deranjeaza defel aspectul religios (bai, o sa arda-n iad). Iar ajung la ideea cu popa care e acolo doar ca un simplu executant administrativ. Nimic mai mult.

Nu discut aspectele cinematografice ale Spaga de intrat in Rai. Va recomand doar sa-l vedeti. Se mai intampla MULTE alte chestii, pe langa cele povestite de mine. Imi cer scuze pentru mini-spoilerul facut, dar toate chestiile de mai sus erau necesare pentru a-mi intelege ideile.

Personal, am vazut Spaga de intrat in Rai la Comedy Cluj 2016. Iar articolul este scris dintr-o camera a Casei Dragalina. Despre aceasta locatie am scris mai multe pe EmilCalinescu.eu. Salutari CINEMILE tuturor!

Etichete: