Split

Split

Introducere Split

Ce stiam eu despre acest film inainte de vizionare? In afara de faptul ca-i vorba despre un om cu 23 de personalitati, nimic altceva. E drept, vazusem ceva adolescente, habar n-aveam cate erau, insa asta nu era important. Refuzasem sa mai caut altceva, consideram ca stiu indeajuns de multe. Sincer, recomand vizionarea unui film cu cat mai putine detalii stiute.

Daca doar prin asta v-am convins sa vedeti filmul, dati fuga la cinema si vedeti-l. Daca nu, puteti citi continuarea acestui articol.

Rezumat Split

Nu vreau sa dau spoilere, asa ca va zic inceputul: 3 tinere se intorc de la o petrecere. Doua prietene foarte bune, impreuna cu cea mai antisociala colega, se afla in masina alaturi de tatal uneia dintre ele. In parcarea unui mall, dupa ce tatal pune toate cadourile in portbagaj, apare deodata un personaj misterios, care le rapeste pe cele 3 tinere. Cum reuseste sa faca asta, unde le duce si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

V-am convins sa mergeti la cinema? Daca nu, mai incerc 🙂 Cititi sectiunea urmatoare 🙂

Puncte de interes Split

  • Regia si scenariul sunt semnate de M. Night Shyamalan. Daca numele nu va zice nimic, va dau 3 filme: After Earth, Al Saselea simt si … Unbreakable.
  • Legat de acest ultim film, va sfatuiesc ceva: vedeti-l inainte de Split. La finalul filmului Split veti vedea legaturile dintre ele. Recunosc, eu nu-l vazusem (ori nu mi-l aminteam, fiind vorba de un film din 2000), deci daca nu o faceti, stati fara grija, filmul Split poate fi inteles si distinct. (NoSpoiler): in scena finala il veti vedea pe Bruce Willis, in cazul in care va era dor de el. Iar AICI gasiti un interviu din care veti intelege mai bine legaturile dintre cele 2 filme.
  • Legat de regizor, va zic doar atat: apare si el la un moment dat in film. Va las pe voi sa descoperiti unde 🙂
  • James McAvoy are rolul principal. Pe el il stiti din seria X-men, dar si din Victor Frankenstein (din 2015), Trance ori Cronicile din Narnia.
  • Se pune o problema extrem de interesanta: cat de vinovat este un psiholog pentru faptele comise de un pacient de-al sau? Pe scurt: exista o doamna psiholog, Dr Fletcher, care considera pacientii ca fiind familia sa. Ea se mandrea cu ei, ii incuraja, considera ca acestia fac progrese. Desi nu ni se spune, probabil datorita/din cauza ei el, Kevin (numele sau real), nu era internat intr-un ospiciu. Nu va dezvalui nimic, va spun doar ca pana si un psiholog cu experienta se poate insela.
  • Filmul dureaza aproape 2 ore.
  • Criticii de afara l-au primit bine: pe IMDB are 7.8, pe MetaCritic 64 (cu 28 de cronici pozitive, 14 neutre si 2 negative), in timp ce pe Rottentomatoes are 76% (cu un audience score de 83%). Scorurile sunt cele din momentul scrierii acestui articol.
  • Finalul este discutabil, pe de-o parte se face legatura cu un film precedent, pe de alta parte se poate intelege ca ar urma o continuare. Ramane de vazut.
  • Filmul intra in cinematografele patriei cu acelasi nume, Split, netradus, neimbogatit, neadaptat. As fi pus-o la puncte tari, atat de mult ma bucura decizia.

Nici acum nu v-am convins? Hai, poate cu punctele tari va conving.

Puncte tari Split

  • Personajul principal este unul dintre cele mai misto PERSONAJE vazute in ultima vreme. Este un PERSONAJ in adevaratul sens al cuvantului.  Bine scrise, bine jucat, foarte bine dozat. Ii putem vedea atat partea sa malefica, are din belsug, dar avem si motive sa empatizam chiar cu el. Este un personaj cum n-am mai vazut demult.
  • Legat de interpretare, spre final vedem cum se schimba personajele UNUL DUPA ALTUL, in aceeasi scena. Scena aceea este o CAPODOPERA. Meritele actorului principal se impart cu ale regizorului.
  • Suspans de la un capat la celalalt al filmului, nimic previzibil. Iar cand zic suspans, inseamna ca de-a dreptul te tine in scaun aproape 2 ore.
  • Un alt personaj foarte bine interpretat este doamna psiholog (ma rog, nu se spune cu exactitate daca este psiholog sau psihiatru, dar acela parea a fi cabinet psihologic, psihiatrul, de obicei, lucreaza in spital). Ramane intrebarea cat de vinovata este aceasta. Eu inca nu am gasit raspunsul adecvat.
  • Nici cele 3 adolescente nu-s interpretate rau, in special „antisociala”.
  • Desi thriller, filmul nu este deloc scarbos. Nu vedem, ca in alte filme, cum este chinuit un om, nu vedem cum i se scot organe. Curge sange, dar nu sange inutil, daca-mi este permisa exprimarea asta. Ne putem concentra pe personaj, pe trairile lui, fara sa fim nevoiti sa vedem cum sunt schingiuite alte personaje.

Nici acum nu v-am convins? Nasol. Atunci puteti sta acasa. Ca urmeaza si punctele slabe ale filmului. Daca nu v-am convins pana acum, cele 2 puncte s-ar putea sa va convinga sa stati acasa. Oricum, avertizez de pe acum: POT contine si anumite spoilere, deci recomand citirea lor doar DUPA vizionarea filmului.

Puncte slabe Split

  • Ideea de baza, pe care o aflam abia la sfarsit, ca te poti purifica prin chin, prin suferinta, este destul de des intalnita. Filmul, din acest punct de vedere, poate fi acuzat de lipsa de originalitate.
  • Ii statea MULT mai bine ca film 100% independent. Legarea de un film de acum 17 ani mi se pare contraproductiva. Unii nu au vazut acel film, caz in care s-au putut bucura mai mult de Split, dar cei care l-au vazut au putut anticipa finalul. Deci pentru ei nici original, nici imprevizibil.
  • Ca o continuare a punctului anterior, i-ar fi stat bine ca film independent si UNIC. Mie finalul mi s-a parut a fi deschis, nu doar ca face legatura cu filmul din 2000, dar lasa usa deschisa pentru o continuare. Un eventual sequel ar strica mai mult decat ar face bine.
  • Nu este explicata foarte bine latura psihologica, respectiv legala. Cum de acest individ era in libertate? Ce responsabilitate isi asumase psiholoaga care-l avea in grija? Legal, am dubii ca astfel de persoane ar putea fi libere. Nu se explica nimic, vedem doar ca face dese vizite la psiholog, iar psihologul ii stie cam toate personalitatile. Ceva nu e ok.
  • Toata faza cu Fiara pare foarte slab explicata. Unii se vor pierde pe final, cand apare in scena. Sau, luand-o altfel, este un motiv pentru a revedea filmul. Cel putin in cazul meu.

Opinii Split

Luat ca atare, adica vazut fara filmul din 2000, Split pare un film FOARTE BUN. Foarte bine realizat, foarte bine regizat, foarte bine jucat. Nu e chiar original, daca stai sa te gandesti, nu e nici imprevizibil, insa putini isi mai amintesc filmul din 2000, care oricum nu e vreo capodopera. Chiar si asa, filmul ramane foarte bun, probabil printre cele mai bune thrillere din ultimii ani.

Split intra in cinematografe din 27 ianuarie, fiind adus in Romania de RoImage. Salutari CINEMILE tuturor!

. 3 comentarii la Split. Categories: 2016, 2017. Tags: , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Split

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.