St Vincent

St Vincent

 

St Vincent avanpremiera

Introducere – Puncte de interes St Vincent

Un film aparent plictisitor, cu o mama divortata care se muta, alaturi de copilul ei, intr-un oras nou. Vecini noi, context nou, probleme vechi. Aparent povestea nu avea nimic special. Totusi, pe afis mi-au luat ochii Bill Murray si Melissa McCarthy. Poate ma credeti sau nu, dar pentru mine a doua mi se parea mult mai interesanta decat Bill Murray. Candva, mi se zisese ca ea ar fi echivalentul meu feminin. In multe filme a jucat roluri care aveau multe in comun cu mine (unul de care-mi aduc aminte a fost Identity Thief). Regizorul, la al doilea film al sau, nu era un punct de interes, insa dupa experienta NightCrawler pot spune ca acesta nu mai este demult un dezavantaj al filmului. Pentru unii este chiar un punct de interes.

Rezumat St Vincent

O mama divortata se muta, alaturi de copilul ei, intr-un alt oras. Acolo dau de Vincent, un vecin morocanos, cu aproape toate defectele pe care le-ar putea avea un barbat: alcoolic, fumator, parior inrait si darnic cu femeile usoare. Cumva, intr-un final, Vincent devine … St Vincent (Sfantul Vincent). Acum trebuie sa mergeti voi sa vedeti cum ajunge la acest statut (NEspoiler: NU moare; hai, ca acum e si mai interesant).

St Vincent 1

Puncte tari St Vincent

  • O interpretare solida, convingatoare si pe alocuri impresionanta a lui Bill Murray. Unii spun ca intrase intr-un oarecare con de umbra. Acum pare ca si-a revenit.
  • O poveste curata, nu straluceste, dar decenta. Probabil daca o citesti ti se pare banala, insa interpretarea actorilor este excelenta. De fapt, povestea are marea calitatea ca ii lasa pe actori sa iasa in evidenta.
  • O impletire frumoasa de probleme familiale, prietenie, adaptare intr-un mediu nou si reliefarea calitatilor unui om care, altfel, pare plin de defecte.
  • O comedie plina de faze extrem de comice. Cea mai misto gluma: Prostituata se trezeste brusc din somn: Mi s-a rupt apa. St Vincent, buimac: Du-te la instalator.
  • Era sa uit de pusti: Jaeden Lieberher. Nu ati auzit inca de el, dar cu siguranta veti mai auzi.

Puncte slabe St Vincent

  • Un defect mai personal, pe care altii l-au receptat in sens contrar: Melissa McCarthy, preferata mea, este MULT prea serioasa. Unii zic ca, dimpotriva, o prinde bine acest rol. Eu sunt obisnuit, insa, cu ea sa fie violenta si vulgara. Poate e valabila faza cu „echivalentul meu feminin”, eu refuzand sa accept ca sunt atat de serios.
  • Filmul are multe momente moarte. Nu-mi dau seama daca sunt puse intentionat, sa ne tragem sufletul, sa admiram peisajul (la modul figurat), sau sunt scapari de regie. Daca ar fi fost film romanesc as fi zis, exact ca la Plansa, ca iar este un scurtmetraj lungit (bine, nu e chiar asa, momentele moarte ar insuma maxim 20-25 de minute).

St Vincent 2

Opinie St Vincent

O noua surpriza placuta pentru mine. St Vincent avea toate elementele sa plictiseasca, sa enerveze ori sa ma lase rece. Doar distributia ma atragea la el, dar cat de mult sa salveze distributia o poveste banala? Intr-un final, povestea s-a dovedit a fi una chiar reusita, interpretarea foarte buna, cu un mic minus la Melissa McCarthy, care e prea sobra, prea putin violenta si prea putin vulgara. Hainele sobre n-o prea prind, ca de altfel nici atitudinea (desi unii au o opinie contrara). St Vincent este un film despre oameni, despre defecte si despre cum putem vedea dincolo de ele. Deloc siropos si deloc religios, desi unii se asteptau, dupa titlu, la asa ceva. Merita vazut alaturi de toata familia, neavand contraindicatii date de sex, varsta ori etnie.

St Vincent intra de azi, 5 decembrie, in cinematografe, fiind distribuit de Forum Film Romania. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la St Vincent. Categories: 2014, Filme noi. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.