Succes de public (Un Triomphe/The big hit) – Central European Film Festival Timisoara 2021 & TIFF 2021

Succes de public (Un Triomphe/The big hit), v-am dat toate cele 3 titluri sub care-l puteti gasi, este filmul care pentru mine face legatura, este liantul, intre 3 festivaluri de film: TIFF 2021, Central European Film Festival Timisoara 2021 si Fest-FDR 2021. Pe de-o parte, cu acest film trebuia sa inchei TIFF-ul, insa prognoza nefavorabila m-a facut sa ma razgandesc, caci urma sa-l vad in aer liber. Pe de alta parte, eu sunt in Timisoara pentru un festival de teatru, Fest-FDR 2021, drept urmare, asa cum ar zice corporatistii, sunt in theatre mood. Din acest motiv, un film despre teatru, despre punerea in scena a unei piese de teatru CU PUSCARIASI, este alegerea perfecta. Iar filmul a fost vazut in aer liber, in cadrul Central European Film Festival Timisoara 2021. Deci, ca sa zic asa, 3 in 1.

Acum, despre Succes de public voi vorbi strict din perspectiva povestii. Nu voi zice nimic despre interpretari (mi-au placut toate), nici despre regie, nici despre alte aspecte pur cinematografice. Asadar, un actor aflat intr-un con de umbra este invitat sa organizeze un atelier de teatru intr-o inchisoare. Dupa ce monteaza niste fabule teatrale, niste sketch-uri, ceva extrem de usor, hotaraste sa faca pasul cel mare: sa monteze o piesa de teatru extrem de dificila, Asteptandu-l pe Godot. Din punctul sau de vedere, textul pare perfect pentru detinuti, pentru niste oameni obisnuiti cu asteptarea.

Desi initial trebuia sa se joace o singura data, montarea are un succes nebun, drept urmare li se propune sa o mai joace in cateva teatre, totul culminand cu o reprezentatie de gala in cel mai mare teatru din tara.

Daca vreti sa auziti gradul de adevar, caci e bazat pe intamplari reale, va zic principala diferenta: desi intamplarile au avut loc in Suedia, in Goteborg, filmul a fost facut de francezi, drept urmare personajele si teatrele sunt frantuzesti. In rest, totul respecta in linii mari ce s-a intamplat in realitate.

Mi-a placut o replica din acest film, m-a pus pe ganduri. Cand acei detinuti ajunsesera vedete, cand se scria de bine despre ei, nu se gandea nimeni la ce este in sufletul victimelor. Acel actor ajuns regizor nu vrusese sa stie nimic despre ei, nu vrusese sa stie de ce erau ei incarcerati, de ce erau acuzati. El considera ca face teatru, drept urmare singurul lucru pe care-l interesa era talentul lor teatral.

M-a pus pe ganduri, mai ales ca de cand cu OUG 13, am tot citit si m-am informat in privinta gratierilor. Cat de morale sunt gratierile si cum ar trebui sa ne raportam la ele? La cine ne uitam cand gratiem: la detinut sau la victima acestuia?

Revenind la tripla raportare la festivaluri, acest film, intr-o alta forma, vedeti voi exact cum, se joaca pe scenele de teatru din toata lumea. Veti vedea exact la final cum. Cert este ca m-as bucura ca vreun teatru din Romania sa monteze un astfel de spectacol. Mi s-ar parea ca ar putea rezulta o discutie interesanta.

In final o ultima precizare: filmul Succes de public a fost vazut in aer liber, in Gradina de vara – Sala Capitol, in cadrul Central European Film Festival Timisoara 2021. Pentru o autenticitate mai mare, cred ca l-as fi simtit altfel intr-o sala de cinema si mai ales intr-una de teatru. Dar, evident, nu le poti avea pe toate, iar acea gradina de vara imi place la nebunie. De data asta am venit imbracat corespunzator, deci totul a fost perfect.

Per total, Succes de public este un film excelent, pe care-l recomand intai si intai iubitorilor de teatru. Are si cateva probleme/dileme morale pe care le ridica, motiv pentru care multi il vor lua, la propriu, in serios. Ceea ce s-a intamplat si-n cazul meu.

Succes de public a fost selectionat in mai multe festivaluri, inclusiv la Cannes, primind si un premiu, Comedia europeana a anului (de la Academia Europeana de film). Va intra in circuitul normal al cinematografelor in data de 12 noiembrie 2021, fiind distribuit in Romania de Bad Unicorn.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.