Tomb Raider: Inceputul – printre cele mai bune ecranizari ale unui JOC

Tomb Raider: Inceputul – printre cele mai bune ecranizari ale unui JOC

 

 

A ecraniza un joc, indiferent de genul acestuia, este o munca TOTAL DIFERITA de cea a ecranizarii unei carti ori a unor intamplari reale.

N-as putea spune ca-i mai dificila, caci vorbim de chestiuni diferite. Total diferite.

In cazul acestor ecranizari ale jocurilor, vorbim intai si intai de o atmosfera. Este o atmosfera de gaming, aia care te face sa ai impresia tot timpul ca urmeaza sa iei controllerul in mana si sa rezolvi problemele. Asta se intampla la ecranizarile bune.

Un alt lucru care trebuie sa se intample este pastrarea atmosferei jocului. Daca personajul jocului era intr-un fel, trebuie ca personajul din film sa fie la fel: la fel de dur, la fel de descurcaret, la fel de atletic … Nu este deloc indicat sa schimbi radical un personaj. Fanii jocului ori al seriei de jocuri trebuie sa-si regaseasca personajul lor preferat.

Pe de alta parte, insa, trebuie sa respecti regulile cinematografice. Un film care urmeaza intocmai filmul narativ al jocului poate fi considerat slab. Majoritatea jocurilor n-au fost gandite pur cinematografic, cu introducere, cu intriga, cu punct culminant, deznodamant. Unele jocuri au fost gandite liniar, cu cresterea treptata a dificultatii. In gaming, totul are sens, nu ti se da o misiune supergrea la inceput de tot, urmand ca imediat dupa sa ai parte de una banala. In film, insa, alternarea unei sarcini super-dificile cu una super-usoara s-ar putea dovedi de bun augur.

Si, sa ne intelegem, este valabil la orice joc, de orice gen ar fi el.

Tomb Raider: Inceputul mi se pare mixul aproape ideal, cea mai buna ecranizare a unui joc. S-a pastrat atmosfera ultimelor 2 jocuri, simti constant ca ar trebui sa iei controllerul si sa intervii, deci se pastreaza si atmosfera de gaming, recunosti personajul (ultimelor 2 jocuri, repet), dar filmul este construit corect cinematografic. Poate fi apreciat si de catre cei care nu au jucat niciodata Tomb Raider.

Acum, am simtit nevoia sa repet ca este o ecranizare a ultimelor 2 jocuri, de fapt a penultimului pentru ca si jocul a avut nevoie de un restart. De un reboot. Daca pana atunci imaginea Larei Croft era cu pistoale in mana ori pe motocicleta, la un moment dat producatorii jocului au simtit nevoia unei noi Lara Croft. In plus, imaginea initiala, sexy, fie cu pantaloni mulati (de piele de preferat), fie in in pantaloni (super) scurti, a fost inlocuita de imaginea unei Lara Croft in pantaloni de armata, de camuflaj. Mai masculina, ca sa zic asa.

Iar diferentele dintre Angelina Jolie, fosta Lara Croft cinematografica, si Alicia Vikander, noua Lara Croft, fix de aici vin. Alicia este exact imaginea NOII Lara Croft, lucru care a starnit nemultumirea fanilor fostei Lara Croft. V-am ametit? 🙂

Partea interesanta a venit la final, la scena de la finalul filmului (nu are AFTER CREDITS, ci are o scena fix la inceputul lor), cand Lara Croft se duce sa-si cumpere 2 pistole, imaginea aceea, cu ea avand doua pistoale incrucisate, amintind de fosta protagonista, cea clasica, a jocurilor.

In film, povestea este asa: Lara Croft gaseste insemnarile tatalui ei si se duce dupa acesta, pe o insula misterioasa, undeva intre Japonia, Hong Kong si SUA. Undeva in mijlocul Marii Diavolului. Desi tatal ei precizase clar ca acele insemnari trebuie distruse, putand fi periculoase daca ajung in mainile cui nu trebuie, ea nu il asculta si se duce dupa el. In ele se vorbea despre ramasitele misterioasei Himiko. Ce gaseste cu exactitate acolo, ce pericole infrunta pana sa ajunga pe insula si cum reuseste sa scape de acolo va las pe voi sa descoperiti.

Per total, Tomb Raider: Inceputul se dovedeste a fi cea mai buna ecranizare a unui joc pe care am vazut-o vreodata. Sau nu, hai sa zicem ca Mortal Kombatul ala vechi, clasic, este ceva ce cu greu poate fi intrecut. Dar dintre filmele noi, IMAX 3D, este cea mai buna. Merita vazut in IMAX si-s tare curios cum s-ar vedea in 4DX. La cat de mult imi placu, sunt tare tentat sa dau o fuga pe acolo.

Tomb Raider: Inceputul intra de maine, 16 martie, in cinematografie, fiind distribuit in Romania de Cineforum. Salutari CINEMILE tuturor!

PS: O chestie foarte interesanta: Alicia Vikander aka Lara Croft din Tomb Raider: Inceputul este casatorita, in viata reala, cu Michael Fassbander, Cal Lynch din Assassin’s Creed. Un cuplu cu adevarat jucaus #cumarveni 🙂

One thought on “Tomb Raider: Inceputul – printre cele mai bune ecranizari ale unui JOC”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.