Transformers: Ultimul cavaler

Transformers: Ultimul cavaler

 

Daca as fi fi blogger din acela ultra-pozitivist, care vede totul in nuante de roz, v-as da 3 motive pentru care sa vedeti Transformers: Ultimul cavaler. Daca as fi blogger negativist, „hater”, v-as da nu 3, ci 10 motive pentru care sa evitati noul transformers.

Daca as fi critic de filme, v-as explica, intr-un limbaj sofisticat si neinteligibil pentru publicul larg, de ce Transformers: Ultimul cavaler este un film de evitat. V-as face paralele cu alte serii cu incasari mari, pe care, logic, trebuie sa le evitati si pe acelea, si as incheia in lacrimi cu prohodul cinematografiei actuale si al publicului, care apreciaza, din ce in ce mai mult si mai des, astfel de filme.

Problema mea este ca, de fapt, nu vreau sa fiu in niciuna din aceste categorii. Mai grav decat hater este ultra-pozitivist (lover?), iar mai grav decat cele 2 este, bineinteles, critic de film.

Ideea, de fapt, este din ce punct de vedere privesti acest film, ce repere iti iei si, avand in vedere toate acestea, cu ce asteptari te duci la el. Este un film ultracomercial, facut parca-n ciuda criticilor, nu are pretentia de film istoric, desi se fac referiri la Merlin, King Artur si chiar Hitler, asa ca pe acestea le pot lesne ignora. Unii nu pot trece peste siluirea istoriei, eu, desi nu-s de acord, pot spune ca-s obisnuit. Ca ma asteptam. E drept, unii copii mai naivi ar putea lua de bune referintele istorice, dar asta este alta discutie.

Cu toate acestea, 3 defecte grave ies in evidenta, chiar daca unele nu sunt deloc surprinzatoare.

Este prea lung

Aici trebuie sa avem 2 repere: filmele comerciale in general si celelalte filme din seria Transformers. Daca ne referim strict la celelalte filme din serie, avem asa: Transformers 1 (din 2007) a avut 135 de minute, Transformers 2 (2009) a avut 150 de minute, a treia parte, din 2011, a avut 154 de minute, a patra parte, din 2014, a avut 157 de minute, iar acest Transformers: Ultimul cavaler, din 2017, are 149 de minute. Strict ca lungime, este mediu, nici cel mai scurt, dar nici cel mai lung.

Deci nu ne surprinde, dar deranjeaza. Nu d-alta, dar sub nicio forma nu se justifica aceasta lungime. Faptul ca si celelalte sunt la fel de lungi nu este un argument. Dimpotriva, este o perpetuare a unei erori, pe care cu incapatanare producatorii o repeta, parca ostentativ.

Din acest motiv, un film de divertisment, care ar trebui sa te relaxeze, te oboseste. Daca ne gandim la persoanele care se duc sa vada acest film dupa o zi obositoare de munca, lucrurile sunt cu atat mai grave. Deci acesta este un prim mare defect al acestui film.

Nici dupa al V-lea film nu am inteles mare lucru din poveste

Inteleg ca nu ar trebui sa fie foarte realista, inteleg ca referintele istorice sunt acolo de ochii lumii, nu au absolut nicio legatura cu realitatea, inteleg ca nu trebuie sa gandim foarte mult, este vorba, pur si simplu, despre roboti. Inteleg si pot accepta asta. Ce nu inteleg, insa, si nu ma va putea lamuri nimeni, este de ce dupa 5 parti nu putem vorbi de un Univers Transformers. Sa stim exact cine-s cei buni, cine-s cei rai, filmul sa aiba ceea ce numim O logica interna.  Putem sau nu sa fim de acord cu ea, putem sau n-o pricepem pe de-a intregul, dar ea ar trebui sa existe. In acest caz, se evidentiaza prin absenta ei.

Avem un univers Star Wars, un univers Marvel, un univers Dc Comics. Avem chiar si seria Fast and Furious, cu propriul univers. Universul Transformers e haotic, singurul lucru pe care trebuie sa-l cunosti este ca se vor cafti niste roboti. Nu conteaza de ce, e irelevant.

Nu are personaje memorabile

Stiti „pasiunea” mea pentru personajele negative. Tot Darth Vader imi vine-n minte. Era un personaj care inspira teama, ti-era frica de el. In filmul nu avem Transformers: Ultimul cavaler memorabile. De fapt, nu prea avem personaje, fie ele si cliseice. N-o fi el film de Oscar, dar nici chiar asa.

Avem, e drept, pelicula are efecte speciale cat cuprinde, Transformers: Ultimul cavaler fiind filmat special pentru IMAX. Este, oare, de ajuns? Pentru public ar putea fi, Transformers fiind deja o franciza de succes. Iar prezenta lui Anthony Hopkins ar trebui sa aduca si mai mult public in salile de cinema (desi este printre cele mai slabe roluri ale sale). Curiozitatea mea este, insa, cat va mai tine aceasta franciza fara poveste si fara personaje. Salutari CINEMILE tuturor!

 

 

 

One thought on “Transformers: Ultimul cavaler”

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.