Trif Vlad despre Valea Orbilor

Pana sa-i dau cuvantul lui Trif, trebuie sa va spun un paradox: in timp ce la Bucuresti era vizionarea de presa a filmului Valea Orbilor, un film despre ocupatia maghiara din Transilvania, eu eram in … secuime, la festivalul D-butan-t 2019. Nu m-am simtit nicicum discriminat, abuzat. Dar mi s-a parut cel putin simpatica constatarea.

Altfel, cred ca voi merge sa vad si eu Valea Orbilor. Pare un film interesant si in plus am cunoscut pe cativa dintre actorii satmareni din film (anul trecut, in cele 2 vizite ale mele in Satu Mare).

Nu mai lungesc vorba, ii dau cuvantul lui Trif:

 

Ca de obicei am mers la un film fara sa citesc nimic despre el din dorinta de a nu da de vreun spoiler, am avut surpriza sa vad o ecranizare despre tragediile de la Ip si Treznea. Spre rusinea mea, nu cunosteam de existenta acestui proiect cinematografic, cu toate ca stiam de mult timp de cele intamplate imediat dupa al doilea arbitraj al Vienei din 1940.

Dictatul de la Viena a fost un act international prin care Romania a fost silita sa cedeze aproape jumatate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei in favoarea Ungariei horthyste pe data de 30 august 1940. Imediat dupa ocuparea teritoriul transilvanean, a inceput seria masacrelor impotriva populatiei civile romanești. Cel mai afectat de teroarea horthysta a fost Salajul, unde au fost masacrati 477 de romani. Masacrul din Traznea a avut loc pe 9 septembrie 1940 iar in noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 trupele maghiare ce faceau parte din armata de ocupatie cantonata in Simleul Silvaniei au patruns in comuna Ip.

Proiectul de lungmetraj ne arata un moment istoric de asemenea tragism ce nu poate fi trecut cu vederea. Trebuie facut cunoscut atat tinerilor din tara noastra, cat si lumii intregi, pentru a se evita sa se  mai ajunga la asa ceva vreodata.

Castingul pentru film s-a ținut Cluj cat si la Bucuresti. Filmarile au inceput pe 8 august 2016 muntii Apuseni, in zona Abrudului, echipa de filmare si actorii au fost fascinati de peisajul, ajuntandu-i parca la redarea intamplarilor. Din distributie fac parte: Andrei Stan, Ela Prodan, Csaba Lazslo Marosan, Irina Noaptes,Erdos Carol, Anca Similar, Ioana Cheregi si Simion Emanuiel Muresan. Regia este semnata de Ion Ionescu.

Povestea urmareste aventura unui ungur evreu si a unei romance in mijlocul evenimetelor. Nu voi povesti mai mult pentru a nu da spoiler va las pe voi sa descoperiti fragilitatea fiintei umane, naivitatea si rautatea celor mici si rai, toate prezentate in decorul celor intamplate atunci.

Filmul Valea Orbilor se axeaza pe relatiile sociale de la acea vreme si ne pune in centrul actiunii o poveste de dragoste care se deruleaza in decorul celor intamplate. Valea orbilor este genul de film care ii face pe oameni sa ridice pumnul fata de nedrepatile acelor vremuri. Evenimentele au in centrul actiunii trei personaje prezentate succint de la bun inceput ca pozitive sau negative si arata pe intelesul tuturor ce s-a intamplat.

Valea Orbilor este lansat tara noastra de VISION P.M., incepand cu 18 octombrie poate fi urmarit pe marile ecrane. Vizionare placuta.

 

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.