Un loc ca oricare altul – Nowhere special – TIFF 2021

Un loc ca oricare altul – Nowhere special este PRIMUL film vazut la TIFF 2021 despre care apuc sa scriu. Desi am vazut pana acum 2 filme romanesti, ambele bune, de recomandat si altora, niciunul dintre ele nu parea a fi demn de a primi onoarea aceasta. Primul film despre care-mi scriu impresiile trebuia sa fie unul cu adevarat bun, care sa ma fi dat pe spate.

Povestea acestui film, INSPIRAT din fapte reale, este urmatoarea: un tata care lucra ca spalator de geamuri isi creste singur copilul, sotia parasindu-i pe amandoi cand cel mic avea 6 luni. La un moment afla ca are boala incurabila, deci nu mai are mult de trait, drept urmare ii cauta familie adoptiva celui mic. Pe parcursul filmului vedem si cum se schimba relatia dintre tata si fiu, vedem cum pregateste tatal sau terenul pentru trecerea sa in nefiinta si, mai ales, vedem cum decurgea alegerea viitoarei familii. Sunt probleme de natura psihologica, sociala, dar si probleme juridice (despre care doar se aminteste in treacat).

Filmul este inspirat de un caz real din UK, insa INSPIRAT si nu BAZAT pe fapte reale inseamna ca toate personajele filmului sunt fictiune. Cazuri probabil au mai fost, nu doar in UK, insa regizorul s-a INSPIRAT dintr-un articol aparut in presa britanica. Cumva, vedem societatea britanica acolo, familii britanice, mai instarite ori mai putin instarite. Daca ar fi fost facut in Romania, am fi avut cu totul alte familii.

Despre acest Un loc ca oricare altul – Nowhere special vreau sa subliniez 3 lucruri care mi s-au parut importante:

Un loc ca oricare altul - Nowhere special - TIFF 2021

  1. Chimia extraordinara dintre tatal si fiul sau. Ei sunt credibili, ei chiar pare ca isi joaca propriile roluri. Interpretari excelente, o chimie excelenta intre cei 2.
  2. Intregul proces decizional mi se pare fascinant. E drept, alegerea facuta era cumva de asteptat, nu a fost vreo surpriza (nu v-o spun), insa exact cum zicea regizorul la finalul proiectiei, cea mai importanta parte este mijlocul, nu inceputul (nu cum afla ca e bolnav), nu sfarsitul. Evident ca mi-am pus intrebarea ce as face eu, ce decizie as fi luat. Si este la fel de evident ca fiecare familie ar fi fost o alegere potential buna ori potential proasta.
  3. Fara sa va spun motivatia autorului, regizorul fiind si scenarist, va intreb doar spre ce va indreapta titlul? La ce va ganditi cand il vedeti?

Per total, Un loc ca oricare altul – Nowhere special este cel mai bun film vazut pana acum la TIFF 2021. Pentru mine, proiectia a fost cu atat mai importanta cu cat l-am putut vedea si auzi live si pe regizorul-scenarist al peliculei. Discutiile de dupa film imi ofera intotdeauna o alta imagine asupra filmului. Iar omul, scenaristul si regizorul (in ordinea asta) Uberto Pasolini este o persoana remarcabila, un om energic, cu o engleza britanica perfecta (a lucrat in UK ca investitor bancar timp de 12 ani), o persoana care mi-a lasat o impresie foarte buna.

Pentru ca ma veti intreba, pe langa a doua proiectie de la TIFF, marti 27 iulie, ora 21:45, la Iulius Park Open Air, filmul Per total, Un loc ca oricare altul – Nowhere special va rula si in cinematografele noastre din 10 septembrie 2021, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Ceva interesant si deopotriva amuzant: premiera romaneasca va avea loc la fix 1 an de la cea internationala, el intrad in cinematografele din intreaga alea, cate or fi fost ele deschise, pe data de 10 septembrie 2020. Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez faptul ca acest film este o coproductie Marea Britanie, Italia, Romania. Vedeti pe IMDB care a fost cu exactitate contributia romaneasca.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.