Un om la locul lui – A DECENT man este un film DECENT

Un om la locul lui este primul film romanesc caruia ii precizez, inca din titlu, traducerea englezeasca. A decent man is a decent movie este, pentru mine, cea mai potrivita caracterizare pentru acest film. Caci da, Un om la locul lui este un film decent, avand, insa, un personaj principal fascinant.

Povestea este oarecum simpla, des intalnita, desi spusa intr-un mod mult mai complex fata de alte dati. Avem acelasi vesnic triunghi amoros, un el, Petru, si doua ele: iubita oficiala, cu care urma sa se casatoreasca, Laura, si o a doua ea, amanta, Sonia.

Echilibrul lumii lui Petru, caci intr-adevar el dorea un echilibru, asta este dorinta sa de la inceput pana la finalul filmului, este rupt nu de unul, ci de 2 evenimente care se suprapun (de fapt, as zice ca-s 4, dar 2 sunt cumva secundare): Laura, prietena oficiala, ramane gravida, drept urmare casatoria urma/trebuia sa fie urgentata; Sonia, colega de munca cu care avea o relatie, sufera un grav accident de masina in urma caruia soferul moare, iar ea isi pierde un picior.

De fapt, marea problema a lui Petru, al treilea element care disturba fragilul echilibru, este faptul ca Laura afla despre relatia lui. Nici nu era greu: oras mic, amanta internata in spital, iar ea, Laura, medic la acelasi spital.

Un al patrulea element, lasat cumva in suspensie, este o posibila mutare a lui Petru la Bucuresti. Nou job, noi perspective. Doar ca asta ar fi presupus renuntarea la Sonia.

Partea fascinanta, da, acesta este cuvantul, la Petru, interpretat extrem de convingator de catre Bogdan Dumitrache, este faptul ca acesta isi doreste, din toata fiinta sa, sa refaca echilibrul initial. El nu-si doreste sa aleaga, el nu isi doreste sa ia o decizie. Nu-si doreste sa raneasca pe nimeni, desi indecizia sa, de fapt, raneste mai multe persoane.

Este, insa, un personaj fascinant: extrem de puternic, de bine conturat si, totodata, asa cum deja am zis, EXTREM de bine interpretat. Pentru el ar trebui sa mergeti sa vedeti filmul.

Ce este interesant, as zice chiar SI mai interesant la acest film, este faptul ca-i o ecranizare a unei carti mai putin cunoscute: Firesc, de Petru Cimpoesu. Cartea in cauza a fost scrisa in 1985 si reeditata de Polirom in 2010, gasindu-se doar in cateva librarii din tara (dintre librariile online, doar la Cartepedia si Carturesti).

Altceva, insa, vreau sa subliniez: incep sa cred ca in cinematografia romaneasca se simte diferenta dintre o ecranizare si un scenariu original. Se simte atunci cand povestea din fata ta, de pe ecran, este doar opera unui scenarist sau este vorba despre un scriitor. Personajele creionate de mintea unui scriitor sunt mai profunde, mai puternice, mai bine conturate. Uneori o poti da in bara cu ecranizarea, ca-n cazul Soldatilor din Ferentari, alteori ecranizarea iese foarte bine.

In acest caz, mentionez din start faptul ca nu am citit cartea. Nu stiu, deci, cat de multe modificare au fost facute. Insa, intuitiv, o carte scrisa-n 85 a fost translatata in prezent, in 2018. Ceea ce nu stiu cat de usor sau de greu a fost, tehnic vorbind, dar stiu sigur ca totul pare natural, la locul lui, ca sa folosesc termenul din titlu.

Nu, Un om la locul lui NU este un film perfect. Are cateva lipsuri, unele dintre ele scapari, altele intentionate. Trebuie sa umplem noi anumite goluri cu imaginatia noastra. De exemplu, faptul ca nu stim mai nimic despre celelalte personaje, vedem doar pe Sonia, amanta lui Petru, fara sa stim nimic despre relatia ei cu sotul, despre motivele pentru care se cuplase neoficial cu Petru. Nu stim nimic nici despre orasul in care se desfasoara actiunea, poate fi oricare. Se spune la un moment dat ca poate ar fi mai bine sa ii transporte la Bucuresti sau la Cluj. Pe langa faptul ca acolo sunt clinici bune, eu m-am gandit si la argumentul geografic: orasul din film este situat cumva intre Bucuresti si Cluj. Nu se spune clar ce oras este, nici numerele de la masina nu ne ajuta (nu se vad clar, se vede doar un numar de Bucuresti, dar stim clar ca nu suntem in Bucuresti), dar la conferinta de presa de dupa vizionarea de presa ni s-a spus ca filmarile au avut loc la Ramnicu Valcea si la pe platforma petroliera de la Suceava. Daca stau sa ma gandesc, geografic vorbind, Ramnicu Valcea corespunde, macar partial, logicii mele. Un pacient din Ramnicu Valcea, atunci cand este mai grav, poate fi transportat la fel de usor la Cluj ori la Bucuresti.

Per total, chiar si acele goluri intentionate, lucruri lasate in suspensie, pot parea pentru unii prea multe. Iar inceputul e prea lent, iti trebuie un pic de rabdare pana sa te poti bucura pe de-a-ntregul de film.

Singura scena HOT din film, unde personajul principal Petru NU este impreuna cu amanta, ci impreuna cu viitoarea sotie.

Nu va zic mai multe despre Un om la locul lui – A decent man, deja v-am dezvaluit prea multe din film. Merita oricum sa mergeti sa-l vedeti pentru personajul Petru, interpretat magistral de catre Bogdan Dumitrache. Merita s-o faceti si pentru Ada Gales, extrem de convingatoare in rolul ei, pentru Adrian Titieni (un rol care i se potriveste manusa; nu revin asupra ideii, v-am mai spus: e tipul de actor nu foarte adaptabil, maleabil, dar daca ii gasesti un rol care i se potriveste, il interpreteaza foarte bine) ori pentru Madalina Constantin (amanta accidentata). Si merita sa va ganditi, macar o secunda, asupra ideii mentionate mai sus: oare cate carti scrise de autori in viata nu ar merita, oare, ecranizate? Nu cumva una dintre bubele filmelor romanesti este scenariul? Nu vi se pare si voua ca o ecranizare are niste personaje mai profunde, mai bine conturate, mai puternice?

Un om la locul lui – A decent man intra in cinematografe din 23 noiembrie, fiind distribuit in Romania de Domestic film.

PS: Am uitat sa va zic: scena finala a filmului Un om la locul lui este GENIALA. E un final deschis, specific intr-un fel filmelor romanesti, insa scena finala este realmente delicioasa. Va las pe voi s-o descoperiti.

PS2: Un om la locul lui este un nou debut in lungmetraj, Hadrian Marcu fiind regizorul. Vazut din perspectiva asta, cu ceva mai multa ingaduinta, filmul s-ar putea sa vi se para uimitor de bun. Caci, sincer va spun, pe parcursul filmului nu simti ca in fata ta ruleaza un film de debut.

. 1 comentariu la Un om la locul lui – A DECENT man este un film DECENT. Categories: 2018, Filme romanesti. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Un om la locul lui – A DECENT man este un film DECENT

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.