Vaduva neagra (Black Widow) si antidotul manipularii

Vaduva neagra – Black Widow, cel mai nou film din Universul Marvel, si-a facut intrarea in cinematografele patriei din 7 iulie. Eu va voi vorbi despre acest univers si despre cat de Marvel ori mai putin Marvel este acest film, ci va voi vorbi despre film ca atare. Nu este precum Black Panther ori Joker (din celalalt Univers super-eroic), sa poata fi inteles 100% fara sa fi vazut vreun alt film al seriei, insa eu vreau sa fac cumva abstractie de seria in sine, sa discut de el ca atare. Eu sunt neutru, deloc fan al seriei, al filmelor cu super-eroi, dar nici invers, nu-i dispretuiesc, nu am ceva cu ei. Drept urmare, vreau sa judec acest film dintr-o perspectiva hai sa zicem neutra, usor diferita.

Pe scurt, ca trebuie sa zic si asta, este un film decent, de la care nu aveam asteptari deloc mari. Nu este exceptional, nu are nimic epic, dar nu are nici ceva sa te dezamageasca. Restul detaliilor le aflati de pe site-urile si blogurile de profil.

Mie, insa, mi-a atras atentia altceva. Chiar daca in film e un pic diferit, pe mine m-a fascinat ideea de baza. Asadar, in film exista un fel de praf, de antidot, care le facea pe vaduve sa nu mai poata fi controlate de „papusar”. Prin intermediul acestui antidot, acestui praf, ele erau in sfarsit libere, puteau lua ele deciziile.

In sala de cinema fiind, eu imi imaginam acest praf ca pe unul al antimanipularii. In viata de zi cu zi nu avem o minte diabolica, un papusar care sa apese pe tableta pentru ca o armata de mii de oameni sa-i asculte comenzile, insa avem oameni manipulati, care pun botul si care actioneaza, fara sa-si dea seama, la stimuli.

Emil Calinescu la Vaduva neagra (Black Widow)

Daca pana acum, in filme si in carti intalneam des „serul adevarului” ori diverse alte droguri avand aceeasi utilizare, substante care in esenta au un scop nobil, sa faca oamenii sa spuna adevarul, de data asta efectul este mult mai misto. Imaginati-va ca ati avea un astfel de ser, de antidot, la voi, si ca l-ati presara pe cel din fata voastra. Imaginati-va, deci, ca ati avut o discutie cu el, ca v-a spus ceva, iar apoi, dupa antidot, opiniile lui ar fi radical diferite.

Imaginati-va ca in fata voastra nu ar mai fi un om spalat pe creier, ci un om cu gandirea libera. Manipularea poate fi politica, poate fi religioasa (si chiar opusul ei, antireligioasa), poate veni din partea sefului, poate veni din partea cine stie carui vraci motivational. Imaginati-va ca toate aceste manipulari ar disparea brusc maine, adica efectul lor ar fi 0. Nu-i asa ca aceasta lume ar fi mai buna si mai frumoasa?

Vaduva Neagra e un film bun, fanii filmelor cu super-eroi il vor aprecia mult mai mult decat mine, insa eu va indemn sa fiti atenti la acest antidot. Totodata, va indemn sa va ganditi pe cine l-ati folosi, pe cine dintre apropiatii vostri ii considerati manipulati, de-a dreptul spalat pe creier.

Fara sa dau nume ori exemple concrete, eu l-as presara pur si simplu la intamplare pe strada. Mi se pare ca traiesc numai printre spalati pe creier. Intrebarea corecta pe care mi-o pun este ce efect ar avea acest antidot asupra mea. Vreau sa cred ca nu sunt manipulat, spalat pe creier, insa s-ar putea sa am surprize. Ideea de baza a manipularii este ca nu-ti dai seama ca esti manipulat.

Filmul Vaduva Neagra este distribuit in Romania de Forum Film. Eu l-am vazut la Happy Cinema Bucuresti din cadrul Liberty Mall.

 

One thought on “Vaduva neagra (Black Widow) si antidotul manipularii”

  1. Foarte drăguț articolul. Mi-a plăcut în mod special ultimul paragraf. 🙂 Mă gândesc, însă, că unii manipulați ar putea fi debusolați dacă nu mai este păpușarul care să le spună ce să facă.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.