Vaduve – Widows

Pentru ca vizionarea filmului Vaduve – Widows s-a suprapus cu cea a filmului romanesc Un om la locul lui, la prima vizionare am trimis-o pe Ana Marin, ambasadoarea obisnuita a acestui blog. Ea a lasat urmatoarele insemnari:

 

Vaduve – Widows este ceea ce ar fi putut fi Ocean’s Eight daca scenaristul nu s-ar fi bazat exclusiv pe vedete si ar fi scris ceva de calitate, nu doar comercial.

Povestea a 4 barbati care jefuiesc un gagster si care in timp ce fugeau cu banii mor intr-o explozie, lasand in urma sotiile sau iubitele. Problema este ca gangsterul vine la sotia unuia dintre ei si cere banii inapoi. Si de aici incepe de fapt filmul pentru ca nimic din ce crezi nu este asa cum pare si iti este prezentat, Vaduvele isi fac propria gasca si folosindu-se de un caiet lasat in urma de soti pun la cale urmatoarea spargere astfel incat sa isi asigure si ele o viata buna (pentru ca nici una dintre ele nu stateau pe roze dupa moartea jumatatilor), dar si pentru a da inapoi gangsterului banii pe care sotii lor ii furasera – asa putand sa spere ca vor avea un trai linistit in viitor.

Filmul Vaduve – Widows merge cu ele si iti arata trairile fiecareia de la momentele in care afla secrete ascunse sau la incercarile prin care trec incercand sa duca la bun sfarsit ceea ce si-au propus. Cu trimiteri in trecut pentru a iti explica anumite comportamente sau parti din poveste – regizorul se asigura ca prin felul in care filmeaza te va face sa traiesti ca si cum ai fi parte din film. De la felul in care lumina patrunde in camera dimineata, cand draperia programata sa elibereze fereastra pana la punctul de vedere al victimei cand aflata la pamant isi priveste atacatorul.

Spuneam la inceput despre vedetele din Ocean’s, in Vaduve – Widows avem tot vedete, insa de calibru ,in care nu sunt doar la nivel comercial ci si actoricesc. Vorbim de Viola Davis pe care ai mai vazut-o in City of Angels, Traffic, Syriana, Solaris si Disturbia, Ender’s Game – daca nu le-ai vazut, ti-as recomanda pentru ca sunt filme de exceptie. Daca insa nu ai timp si vrei sa vezi un film care te va face sa treci prin multe sentimente contradictorii si care o are in rol principal pe Viola – atunci “The Help” este cel cu care trebuie sa incepi. Rolul din acest film i-a adus o nominalizare la Oscar. Statueta avea sa o primeasca abia in 2016 pentru rolul din Fences.

Liam Neeson – care este sotul personajului jucat de Viola – nu prea ar avea nevoie de prezentare, pentru mine este actorul care a facut din Rob Roy unul din filmele mele favorite pe toate planurile, si primul in care l-am remarcat cu adevarat ca actor. Insa, Teroare in Paris, Clash of the Titans sau The A-team sunt blockbusters care l-au transformat in unul din actorii foarte bine clasati, mai ales ca nu este genul de barbat dupa care sa intorci capul pe strada si cu toate astea a gasit roluri in filme de actiune care l-au pus in valoare.

In Vaduve – Widows in rolurile importante apar:
Michelle Rodriguez (tot ce inseamna Fast & Furious);
Robert Duvall – cu un rol in care isi pune batranetea in valoare si o exemplifica cu multa gratie si talent – aici e suficient sa spun ca a fost parte din seria Nasul sau ceva mai vechi si interesant Apocalypse Now;
Colin Farrell pe care ti l-as recomanda sa il urmaresti in True Detective un serial care a fost gandit sa fie “altfel” si care este genul pe care ori il vei adora, ori il vei ura – dar nu te va lasa indiferent. Ah si a mai jucat si in Fantastic Beasts and Where to Find Them 🙂

Vaduve – Widows e un film pe care il poate viziona toata familia, si care atinge atat subiecte sociale: rasism, familii mixte, parinti singuri violenta familiala, segredare si subiecte de suflet: doliu, acceptare, fidelitate, prietenie. Pe scurt, noua ne-a placut tare si ti-as recomanda ssa mergi sa il vezi – cu siguranta nu vei regreta ca ai iesit din casa pe frig.

Vaduve – Widows este in cinematografe din 23 noiembrie, fiind distribuit in Romania de Odeon Film.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.