Aferim!
Aferim!
Introducere Aferim
Nu sunt cel mai mare fan al festivalurilor si al premiilor, asa ca eu nu asteptam Aferim cu entuziasmul cu care il asteptau altii. Faptul ca urma sa vad o productie alb-negru ma speria un pic, dar cand am auzit ca actiunea se petrece pe la 1800 si ceva imi dadea sperante. Nu sperante ca va fi un film bun, ci sperante ca pelicula se justifica a fi facuta in alb-negru. Eram, totusi, patit cu QED, asa ca reticenta mea fata de filmele facute alb-negru in 2014-2015 era justificata.
Rezumat Aferim
Zapciul Constandin primeste misiunea de a aduce un sclav rom fugit de la boierul sau. Pe langa paguba financiara pricinuita, fugarul era acuzat si ca intretinuse relatii sexuale cu nevasta boierului. In misiunea, zapciul il ia cu el pe fiul sau, Ionita. Pentru acesta intreg drumul s-a dovedit a fi un drum initiatic.
Puncte de interes Aferim
- Pelicula alb-negru, actiunea se petrece in Tara Romaneasca in 1835 (strainii care nu stiu istoria acestei parti a Europei probabil habar n-au ce inseamna asta), cu o nominalizare si un premiu la Berlin. Pe scurt, acestea sunt principalele puncte de interes. Totusi, in afara de acestea mai sunt cateva, peste care unii trec foarte usor.
- Radu Jude nu este (ori nu ar trebui sa fie) un necunoscut. A regizat cateva scurtmetraje de succes (unul dintre ele, Trece si prin perete, intrand chiar in cinematografe in cadrul omnibusului Scurt/4: Istorii de inima neagra), avand, insa, si cateva lungmetraje bune. Toata lumea din familia noastra mi s-a parut un film reusit, fiind apreciat la acea vreme si de critici.
- Pe distributia filmului apar cateva nume numai bune de pus pe afis: Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Mihaela Sarbu, Gabriel Spahiu ori Serban Pavlu. Romanii se pare ca au preluat moda americana de a pune niste actori in distributie doar pentru afis (rolurile principale apartinand altora).
- Majoritatea cantecelor sunt ale formatiei Trei Parale. Pentru cine nu stie cine sunt acestia, AICI puteti gasi mai multe detalii. Am avut privilegiul sa-i cunosc pe Florin Iordan si pe Beatrice Iordan, se ocupa de muzici romanesti vechi de cativa ani buni.
- Replicile personajelor au fost inspirate de foarte multi autori celebri. Eu amintesc doar de Ion Creanga si … Cehov. Sunt mai multi, insa va las pe voi sa-i descoperiti. Drept urmare, la acest film trebuie sa stati si la generic, eventual cu pixul si carnetelul in mana.
Puncte tari Aferim
- Atmosfera acelor timpuri este foarte bine reliefata. Te simti cu adevarat ca in 1835 (in mare masura, cu mici scapari).
- Pelicula alb-negru este justificabila din aceasta perspectiva. E drept, ar fi fost interesant de vazut acest film si color, s-au pierdut extrem de multe imagini superbe, dar, spre deosebire de QED, in acest caz nu mai putem vorbi despre un moft. As zice ca aspectul alb-negru este unul din punctele sale tari.
- Cele 2 personaje principale sunt EXTREM de bine interpretate, insa doua surprize extrem de placute au fost interpretarile celor 2 romi: Cuzin Toma, in rolul lui Carfin si MAI ALES Alberto Dinache in rolul lui Tintiric, un pusti care si-a jucat extrem de NATURAL rolul.
- Preotul, interpretat de Alexandru Bindea, are un discurs MEMORABIL. Daca e sa tii minte citate din acest film, eu zic sa asculti cu atentie acel discurs.
- Isi indeplineste cu briou ambele obiective ale sale: este si o DRAMA extrem de buna (avand, in multe momente, poante extrem de bune, dar avand si momente de dramatism), dar si un film ISTORIC extrem de bun. De altfel, uneori iti pare ca vrea sa ironizeze filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu din perioada comunista (o opinie in acest sens are Onut, insa am auzit-o la mai multi prin sala).
- La cele 2 genuri indicate oficial, Drama si Istoric, as mai adauga unul: Western. Unii folosesc termenul fortat de Eastern, avand in vedere locul in care se desfasoara. Nu zic nu, dar e clar ca filmul s-a inspirat un pic (mai mult) din Westernurile de peste ocean.
- Are un tempo extrem de bun: dureaza aproape 2 ore, dar momentele moarte sunt aproape inexistente. Lipsesc scenele acelea lungite prea mult specifice filmelor romanesti.
Puncte slabe Aferim
- Sunetul a ridicat iarasi ceva probleme. Exact ca la filmul Dupa Dealuri si exact din aceleasi trei motive combinate: accent moldovenesc exagerat, sunet de fundal peste vocile actorilor si, in cazul proiectiei vizionate de mine, o calitate doar decenta a sunetului la cinema Elvira Popescu. In mall-uri, probabil, se va auzi mai bine, insa celelalte doua probleme vor persista. Solutia gasita in cazul altor filme, rularea cu subtitrare in engleza, mi s-ar parea un compromis acceptabil.
- O alta chestie observata de Onut, care mi-a atras si mie atentia: in multe momente dialogurile treceau de la arhaisme la limba romana moderna, atat din punctul de vedere al topicii frazei, cat si al cuvintelor. Desi dialogurile sunt savoarea acestui film, acestea nu sunt nici pe departe perfecte.
- Tot la puncte slabe, chiar daca nu apartin celor care au FACUT filmul, indic si momentul ales pentru lansarea lui: cam in acelasi timp cu un alt film romanesc extrem de bun, De ce eu? (acela a intrat pe 27 februarie in cinematografe, Aferim intra pe 13 martie). Publicul roman NU este pregatit pentru a avea doua filme romanesti in acelasi timp in cinematografe, din acest motiv ele vor concura unul impotriva celuilalt, lucru care le va dauna, intr-un final, ambelor filme. Oare diferenta de 2 saptamani este suficienta pentru ca cele 2 sa nu concureze in mod direct? Pozitia copilului, atunci cand s-a lansat, a avut SI un culoare extrem de favorabil. Succesul comercial al acelui film se datoreaza SI strategiei de marketing. Ok, si contextului, dar contextul de multe ori ti-l poti alege.
Opinie Aferim
Mi-a placut mult Aferim, intrecandu-mi asteptarile. Este bine jucat, bine regizat, reda extrem de bine atmosfera acelor vremuri si are un tempo extrem de bun. Nu sta atat de bine la capitolul sunet, dar vizual nu prea ai ce sa-i reprosezi. Trebuie vazut de orice iubitor de film (romanesc si nu numai), insa este recomandat si pasionatilor de istorie. Este, de asemenea, tipul de film pe care-l poti revedea de mai multe ori, pentru atmosfera ori pentru a memora replici.
Aferim intra in cinematografele din toata tara incepand cu 13 martie (speram sa nu fie cu ghinion), fiind distribuit in Romania de Cloro Film si Parada Film. Salutari CINEMILE tuturor!
ps: O curiozitate personala: de ce posterul Aferim este color?
3 thoughts on “Aferim!”