The Theory of Everything – Teoria intregului
The Theory of Everything – Teoria intregului
Introducere The Theory of Everything – Teoria intregului
Multi amici de-ai mei vazusera deja filmul. Pe internet era de ceva timp, insa eu tin neaparat sa vad filmele in cinematograf. Era nominalizat la Oscar, asa ca nu am vrut sa risc sa-l vad pe un ecran mic. La cinema cu mine, deci.
Puncte de interes The Theory of Everything – Teoria intregului
- 5 nominalizari la Oscar, 2 premii si 2 nominalizari Globul de Aur, 3 premii si 7 nominalizari Bafta.
- Filmul se bazeaza pe carte autobiografica a primei neveste a savantului Stephen Hawking, Jane: Travelling to Infinity: My Life with Stephen.
- Filmul urmareste viata savantului britanic, scenaristii modificand foarte putine detalii. Filmul este real in proportie de 99%.
Puncte tari The Theory of Everything – Teoria intregului
- Jocul celor 2 actori este la inaltime. Atat Eddie Redmayne, in rolul lui Stephen, cat si Felicity Jones, in rolul lui Jane. Nu ma pronunt asupra posibilelor premii, ma lasa rece orice discutie despre Oscar.
- O poveste 99% reala, care cu sigura o sa va impresioneze, mai ales daca nu stiti dinaine despre ce este vorba. Realismul este cu atat mai mare cu cat personajul din film arata aproape precum marele savant in realitate.
Puncte Slabe The Theory of Everything – Teoria intregului
- Simpla cunoastere a realitatii este, in sine, un spoiler. Mie cel mai mult imi place suspansul la un film. Cand doctorii il anunta ca mai are de trait 2 ani ar fi trebuit sa fiu impresionat pana la lacrimi. Sa ma astept ulterior sa-l vad cum moare. Pacat, insa, ca stiam realitatea: Stephen Hawking traieste si acum.
- Un film mult prea lung, durata fiind complet nejustificata. O actiune condensata, in 90-100 de minute, ar fi fost mult mai indicata. Multe scene par inutile si, pe alocuri, deranjante.
- Am o problema cu utilitatea si oportunitatea acestui film. Intai si intai, un film despre o persoana in viata? Ideea mi se pare la fel de fortata precum ideea unei statui dedicate unei persoane-n viata. In plus, se pune si problema moralitatii. Cat de moral este sa profiti, din punct de vedere comercial, de pe urma unei persoane cu handicap? Da, este un rol EXTREM DE GREU si extrem de bine jucat. Dar, oare, cat de moral este sa ai succes pe seama unei astfel de boli?
- In plus, cateva lucruri au ramas in suspans. In primul rand, as fi fost curios sa aflu, macar in treacat, opinia doctorului care ii daduse doar 2 ani de viata. Pe bune: o explicatie medicala pentru boala sa, oricat de greu de inteles ar fi fost, ar fi adus un plus filmului. Cum ar fi adus un plus si mai multe explicatii stiintifice. Spectatorii ar fi cautat ulterior pe google si, poate, si-ar fi imbogatit cultura generala. Pentru cei din domeniu absenta explicatiilor poate parea, de la un punct incolo, jignitoare. De ce ne considera, cap-coada, un public incapabil sa proceseze astfel de informatii?
- Exact ca-n cazul Unbroken, nu ne aduce nimic nou din punct de vedere cinematografic. O ecranizare seaca, extrem de fidela, insa cu nimic care sa atraga.
Opinii The Theory of Everything – Teoria intregului
Per total, am fost dezamagit de The Theory of Everything – Teoria intregului. Prea imi placusera filmele nominalizate la Oscar (Boyhood, Imitation Game, Birdman, fix in aceasta ordine), trebuia sa fie unul care sa-mi displaca. Desi reproduce fidel realitatea, iar jocul celor 2 actori principali este impecabil, pe mine nu m-a prins. Deloc. Durata extrem de mare il face in multe momente plictisitor. Si mai adaug aici si faptul ca nu consider acest film nici util, nici oportun si nici moral. E drept, e tipul de film pe care multi evita sa-l critice, avand impresia ca daca te iei de acest film, te iei fie de persoanele cu aceasta boala, fie chiar de profesorul Hawking.
Ca un fel de concluzie a filmului: The Theory of Everything – Teoria intregului cam scartaie, exact cum tremura personajul principal. Si este la fel de plictisitor precum este o lectie de fizica prost predata.
Despre The Theory of Everything – Teoria intregului au mai scris: Malaezu, Ioana Raluca Popescu si Ianculescu.
The Theory of Everything – Teoria intregului intra de vineri in cinematografe, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000. Salutari CINEMILE pe de-a intregul 🙂
Nu pot sa cred ca nu ti-a placut filmul 🙂
Mie mi s-a parut scurt, as mai fi stat 2 ore sa-i aflu poveste superomuletului asta.