Anatomia unei prabusiri
Anatomia unei prabusiri este un film care a rulat in cinematografele noastre, intrat in cinematografe in noiembrie 2023. L-am ignorat la vremea sa si rau am facut. L-am descoperit acum, la finele lui 2024, absolut intamplator pe platforma MAX. Durata de 150 de minute nu m-a speriat, iar ceea ce am vazut m-a incantat realmente.
Desi este frantuzesc, ca subgen cinematografic Anatomia unei prabusiri este ceea ce americanii numesc courtroom drama. Este un proces frantuzesc, cu regulile din aceasta tara.
In mod surprinzator pentru unii, si in Franta avem curte de jurati, asa ca procesul, cel putin partea care ne intereseaza pe noi, nu e cu mult diferita de ceea ce vedem in filmele americane.
Sandra este o scriitoare germana ce hotaraste sa se mute in orasul natal al sotului ei, Samuel. O fac impreuna cu fiul lor, Daniel, localitatea fiind una izolata din Alpii francezi. Ea frantuzoaica, el neamt, asa ca la ei acasa vorbeau … in engleza.
Cand Samuel este gasit mort in zapada, in fata casei, politistii se intreaba daca a fost sau nu sinucidere. Principala suspecta, cea care va fi judecata in procesul pe care-l urmarim, este chiar sotia sa, Sandra. Iar marturia decisiva, cea care va face diferenta, va fi cea a lui Daniel, fiul celor 2 care in urma unui accident devenise nevazator.
O investigatie asupra mortii suspecte a lui Samuel se transforma intr-o analiza psihologica foarte profunda a relatiei dintre cei 2.
Vazand Anatomia unei prabusiri, primul lucru la care m-am gandit a fost ideea de relatie. Cat de mult cedeaza fiecare intr-o relatie si mai ales DE CE! Ma uit in jur la prietenii care sunt intr-o relatie si cu totii imi spun, pe un ton fie plangacios, fie resemnat, la cate lucruri au fost nevoiti sa renunte. Fiecare are impresia ca EL (sau EA) a cedat cel mai mult in acea relatie. Nici nu e relevant daca este sau nu adevarat. Ideea e ca fiecare TRAIESTE CU IMPRESIA ca a cedat cel mai mult, asa ca are impresia ca celalalt este dator. Frustrarile se acumuleaza, mai ales daca are impresia ca X nu se straduieste, ca nu depunde efort.
Relatia dintre Sandra si Samuel fix asa este: fiecare are impresia ca a cedat foarte multe, APROAPE TOT, pentru a fi in acea relatie. Si fiecare avea in felul sau dreptate.
A doua problema, foarte bine subliniata, este cea legata de sinucidere. Din punct de vedere legal, sinuciderea este cel mai convenabil verdict. In afara unor situatii speciale, in care sinucigasul a fost silit sa recurga la acest gest, in rest actul in sine nu are efecte juridice. Nu este condamnat nimeni pentru sinucidere. Insa prin sinucidere poti masca lejer o crima. O poti transforma in sinucidere in mod ingenios.
Totodata, din punct de vedere psihologic, sinuciderea este cea mai ofertanta. Acolo are cel mai mult de lucru psihologul.
Fara sa fac spoiler, vreau sa va dezvalui un lucru: Sandra este acuzata, intr-una dintre inregistrarile pastrate cu certurile dintre cei 2, ca i-a furat ideea lui Samuel. Furase un pasaj, se pare esential, dintr-un roman nepublicat de-al lui Samuel. Da, ambii sunt scriitori, insa Samuel nu fusese publicat. Si evident era frustrat de acest lucru.
Trecand peste partea legala, daca eu dau ideea mea lui X, asumat, iar X imi este sot/sotie, cat de morala este preluarea acelei idei? Si cat de afectata va fi cariera ulterioara a unui scriitor despre care se stie ca a preluat ideea defunctului sot? Cat de credibil mai este acel scriitor?
Anatomia unei prabusiri (ce titlu bine ales! si ce noroc ca nu a fost stricat de traducatorul nostru, oricine ar fi el!) este un film excelent, pe care il recomand tuturor! Cei care au cunoscut scriitori ori care au trecut prin situatii asemanatoare vor trai altfel acest film. Insa dupa mine orice iubitor al filmelor bune ar trebui sa vada aceasta bijuterie cinematografica! Cum va ziceam, eu am gasit-o pe MAX, dar s-ar putea plimba si pe alte platforme pe viitor!
Be the first to leave a reply