Ape ucigase – Crawl
Ape ucigase – Crawl este un film executat corect, impecabil, care nu aduce nimic nou, si original. Este deopotriva un film bun, de recomandat, care nu va dezamagi, si un film perfect uitabil.
Un film care mi-a adus aminte de facultate (in cazul meu, doua), cand o lucrare de licenta, fie ea si de zece, era imediat uitata, pentru ca oricat de buna si de corect didactic ar fi fost realizata, ea in fond nu aducea nimic nou, nereusind sa se diferentieze (prea mult) de altele.
Pe scurt: Haley este o (fosta) inotatoare de performanta, care nereusind sa dea la telefon de tatal, se duce la el in oras, in ciuda avertismentelor de uragan pe care autoritatile le dadeau insistent. Nu-l gaseste acasa pe tatal sau, insa il gaseste in casa de vacanta, o casa pe care o credea deja vanduta. Majoritatea locuitorilor, a vecinilor, isi parasisera casele, drept urmare Haley si cu tatal sau vor trebui sa infrunte singuri dezastrul.
Pentru ca tacamul sa fie complet, in urma inundatiilor mai multi aligatori, de la o rezervatie din apropiere, sunt eliberati, acestia constituind un pericol chiar mai mare decat apele si vantul puternic. Vor reusi, oare, Haley si cu tatal sau sa supravietuiasca? Ramane sa descoperiti singuri.
Acum, ca sa ma intorc la ce va ziceam inainte, din cele 2 paragrafe de mai sus, cele in care am rezumat actiunea filmului (fara spoilere), asa-i ca vi se pare ca ati mai vazut deja filmul? Asa-i ca va imaginati deja cam cum decurg lucruile?
Iar daca va spun ca regizorul Alexandre Aja mai are in palmares si Piranha 3D (aparut in 2010), celebru nu pentru ca ar fi fost in sine un film stralucit, ci pentru ca a fost printre putinele filme ale acestui gen disponibile in tara noastra in format 3D, veti avea o imagine si mai clara.
Repet ce spuneam la inceput: la iesirea din sala de cinema nu veti avea niciun fel de regrete. Veti trai foarte intens filmul, veti aprecia cei 2 actori din rolurile principale, in special pe Kaya Scodelario (cunoscuta mai ales datorita personajului Teresa din seria Labirintul), va veti bucura de alegerea facuta. Nimic, dar absolut nimic nu este gresit in acest film. Nici macar durata, 89 de minute: nici nu va veti da seama cand au trecut, fara a simti, insa, ca ar mai fi fost necesare altele; veti pleca din sala de cinema cu impresia ca a durat exact cat trebuia sa dureze.
Problema este, insa, ca acest film, Ape ucigase – Crawl, nu va trece testul timpului. Peste catva timp, la unii o luna, la altii un an, nu veti tine minte numele filmului ori numele vreunui personaje. Veti tine, poate, minte, ACEL film cu aligatori vazut/aparut candva prin 2019. Film pe care, bineinteles, il veti asocia cu multe alte filme apartinand aceluiasi gen.
Marea mea dezamagire, in acelasi timp o mare bila alba pentru acest Ape ucigase – Crawl, este ca a fost filmul care m-a speriat cel mai mult. Raportat, bineinteles, la filmele vazute in ultimul an. Filmele de genul au ajuns sa fie mai inspaimantatoare decat filmele asumate drept horror. Da, te baga in scaun, cei mai slabi de inima vor tipa de cateva ori prin sala, chiar si eu, desi rezistent (vorba vine), am tresarit de cateva ori.
Ultima calitate pe care vrea s-o subliniez: filmul nu aluneca in filosofie inutila. Nu vrea sa abordeze tematici profunde, nu vrea, la modul general vorbind, sa se dea mai destept decat este. Nu are o morala clara, bagata pe gat, drept urmare este cat se poate de sincer: este facut pentru a te tine-n scaun aproape 90 de minute. Asta-si propune si asta reuseste pe deplin!
Ape ucigase – Crawl este un film bun, foarte corect realizat, extrem de bine interpretat si regizat, livreaza fix ceea ce isi propune, fiind unul dintre cele mai intense filme vazute in ultima perioada. Pacat, insa, ca nu este deloc original, nu reuseste sa se evidentieze cu aproape nimic in dauna altor filme din nisa lui.
Ape ucigase – Crawl intra de maine, 26 iulie 2019, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000.
Be the first to leave a reply