Borderlands

Borderlands este cel mai recent movie-game aparut in cinematografe. Pentru cine nu stie, exista o categorie distincta de filme: ecranizarile unor jocuri electronice de succes. Din acest motiv, cei care vad si judeca filmul acesta, exact ca-n cazul ORICARUI movie-game, se impart in 3 mari categorii:

  1. Cei care au jucat jocurile (care sunt in numar de 7);
  2. Cei care sunt gameri, dar NU au jucat jocurile seriei Borderlands;
  3. Cei care nu doar ca n-au jucat aceste jocuri, dar care nici nu au tangente cu jocurile, cu gamingul.

Eu fac parte, chiar daca doar partial, din categoria a doua. Nu sunt gamer fanatic, nici nu stiu daca ma (mai) pot numi gamer, dar am o oarecare viziune de gamer. Vazand filmul Borderlands, imi imaginez cam cum s-ar juca, imi pot imagina „cam care ar fi gameplay-ul”.

Paranteza: seria de jocuri Borderlands a inceput in anul 2009; de atunci si pana in momentul scrierii acestui articol au aparut 7 jocuri.

Fara sa fi facut un studiu amanuntit, am observat „vag” faptul ca oamenii din categoria 1 au fost profund dezamagiti de film, oamenii din categoria 3 pur si simplu nu l-au inteles, nu au gasit puncte comune cu acest film, asa ca singurii care l-au aparat sunt cei din a doua categorie.

Motivul este simplu, as zice chiar banal de simplu in privinta celor din a doua categorie, din care repet, fac PARTIAL parte: ei intelegeau bine problema, fara sa poata fi DEZAMAGITI (nu poti fi dezamagit daca nu ai asteptari). Cei din a treia categorie nu inteleg ideea de gaming, nu inteleg umorul de gaming, nu inteleg ce poveste poate avea un joc.

In privinta celor din prima categorie, a fanilor jocului, discutia este ampla. Pe de-o parte, ideea de a vedea pe marele ecran jocul tau preferat nu este chiar dorinta suprema a unui gamer. Mentalitatea unui gamer este diferita: el nu sta degeaba, pe margine, si se uita, ci INTERVINE! Farmecul pentru un gamer este sa fie PARTE din poveste, nu s-o priveasca detasat.

Din acest motiv, majoritatea fanilor jocurilor electronice au fost dezamagiti de ecranizarea jocului lor preferat.

In plus, fiecare are in cap propria poveste, fiecare are propriul film. Un unic film e clar ca nu multumesc pe toata lumea.

Povestea este banala pentru cinefil cu multe SF-uri la activ: Lilith (interpretata de Cate Blanchett) este o vanatoare de recompense foarte apreciata in breasla ei, insa cu un trecut extrem de dubios, de misterios. Ea primeste o misiune extrem de importanta: sa se intoarca pe planeta ei natala, Pandora, unde trebuie sa o gaseasca pe fiica (Ariana Greenblatt) marelui Atlas (cel mai bogat om din galaxie, interpretat de Edgar Ramirez). Cum ajunge ea sa se intoarca impotriva finantatorului ei, impotriva celui care ii daduse misiunea, facand o alianta extrem de ciudata cu o echipa de neadaptati precum Roland (interpretat de Kevin Hart), Krieg (interpretat de Florian Munteanu, un neamt cu origini romanesti, cunoscut de cinefilii din toata lumea pentru interpretarea luptatorului Viktor Drago in Creed II si Creed III; de altfel, numele Krieg chiar m-a dus cu gandul la Creed!), Tannis (Jamie Lee Curtis), robotul Claptrap (voce Jack Black) si insasi Tiny Tina (scopul vizitei ei pe Pandora) ramane sa descoperiti singuri.

Prin ce aventuri trec ei, pe cine trebuie sa infrunte, cum de Lilith si Tannis se cunosteau dinainte si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Despre actori si interpretarile lor am de spus 5 lucruri:

  • Actrita australiana Cate Blanchett apare mult imbatranita. Cativa prieteni care au jucat jocurile mi-au spus ca personajul ei virtual era mult mai tanar. Este una dintre marile dezamagiri ale gamerilor. Pe de alta parte, fiind vorba despre un rol greu, inteleg alegerea unei actrite cu experienta. Interpretarea ei este excelenta, chiar daca si mie mi se pare ca s-ar fi potrivit o actrita mai tanara. Pare, ca s-o citez chiar pe ea: too old for this shit.
  • Kevin Hart pare din alt film. Nu a fost niciodata un actor MARE, de prim-plan, insa in majoritatea rolurilor parea macar potrivit, parea o alegere decenta. Aici a parut ca nu a inteles ce cauta in poveste. Parea ca rolul sau e cu totul altul. Si e pacat, caci rolul este ofertant.
  • Ariana Greenblatt in rolul pustoaicei rebele are o interpretare excelenta. Ea a inteles ce cauta in acest film, a inteles ce trebuie sa faca, a inteles ca nu trebuie sa exagereze. A inteles TOTUL si a dat TOTUL.
  • Edgar Ramirez pare prea plictisit pentru un nou rol de villain, asa ca pare un fotbalist-vedeta nevoit sa joace intr-un amical care-i aduce multi bani. El tot timpul pare tipul de om rau care ar putea face mai mult rau, dar nu face de lene. Pur si simplu o lene CRUNTA.
  • Jamie Lee Curtis are o interpretare decenta, chiar daca si ea pare ca poate mai mult.

Problema nu este insa la actori, chiar daca Kevin Hart pare a strica tot jocul, ca sa ma exprim tot fotbalistic, ci la regie. Regizorul Eli Roth pare tipul de bucatar excentric care amesteca ingrediente diverse pentru a scoate ceva nemaivazut.

Replica din film care se potriveste perfect intregii pelicule este urmatoarea: It was a terrible plan, but it worked.

Daca e sa aleg un preparat culinar cu care sa-l compar, acesta ar fi sostul de mustar cu miere. Prima oara cand am auzit de aceasta combinatie mi s-a facut un pic scarba. Imi parea ceva gretos. Ceva ce nu are cum sa se potriveasca. Nici acum nu imi vine sa le combin la mine acasa. Insa in oras, in diverse ocazii, am mancat atat coaste, cat si pulpa de rata avand pe deasupra acest sos. Probabil ca cine a gustat pentru prima oara acest sos a exclamat fix acelasi lucru: It was a terrible plan, but it worked.

Si nu, nu ma refer la alegerea unui actor sau a altuia ori a vreunei parti anume din poveste, ci ma refer la filmul per ansamblu.

Deci nu, nu va voi spune daca mi-a placut sau nu Borderlands. Va trebui sa mergeti singuri la cinema sa decide singuri de care parte va aflati. Sigur imi veti da dreptate, indiferent daca o sa va placa sau nu #StitiCeZic?

Borderlands a intrat in cinematografe din 9 august 2024, fiind distribuit in Romania de Ro Image 2000 si Prorom.

. Niciun comentariu la Borderlands. Categories: 2024. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.