Contele de Monte Cristo
Contele de Monte Cristo readuce in cinematografe (si in atentia tuturor) una dintre cele mai cunoscute povesti din literatura franceza. Spre rusinea mea, nu am citit aceasta carte. Dupa cum stiti, stau prost atat in ceea ce priveste filmele clasice, cat si in ceea ce priveste cartile clasice. Ca bonus: nu sunt nici mare fan al povestilor (scrise ori filmate) de epoca, asa ca aici nu sunt chiar publicul tinta.
Nefan fiind, mi-a placut aceasta noua ecranizare, mi-a placut mult Contele de Monte Cristo. In continuare voi incerca sa-mi argumentez aceasta apreciere.
O mica paranteza, absolut necesara: pentru cine doreste sa citeasca romanul, el se gaseste pe site-ul Editurii LITERA. Paranteza inchisa.
Pentru cine nu stie, Contele de Monte Cristo ne spune povestea lui Edmond Dantes, un om care este acuzat de o crima pe care nu o comisese (aceasta „crima” fiind, de fapt, apartenenta la „bonapartism”, ca ar fi fost partizan al lui Napoleon). Din cauza acestei acuzatii, este luat chiar in ziua nuntii sale si dus in temuta inchisoare de la Château d’If. Dupa 14 ani petrecuti acolo, reuseste o evadare spectaculoasa, in urma careia se alege cu o suma mare de bani. Acum isi asuma o noua identitate: devine Contele de Monte Cristo si isi cauta razbunarea.
Povestea devine una de razbunare, de ura, de iubire si de iertare. Proportiile sunt variabile, insa intalnim toate aceste sentimente. Nu, nu este vorba DOAR de razbunare, cum spun unii. Caci si ea, razbunarea, vine de fapt din alte 2 sentimente: iubirea (neimplinita) si ura (fata de cei care au facut acea nedreptate, fata de cei vinovati de ea). In astfel de cazuri, iertarea este oricand o optiune, insa va trebui sa descoperiti singuri cat de iertator (si fata de cine) este Contele de Monte Cristo.
Va ziceam la inceput ca nu am citit romanul, insa „am compensat”: am vazut mini-seria din 1998, unde rolul Contelui l-a jucat marele (la propriu si la figurat) Gerard Depardieu. Pentru mine, Gerard Depardieu este Obelix si Contele de Monte Cristo. Un rol emblematic pentru el, mie mi s-a intiparit in minte cu aceste 2 roluri.
Asa ca, pe alocuri, imi aminteam ce urmeaza sa se intample, parca vedeam un film unde mi se facusera ceva spoilere. Nimic grav, finalul oricum este diferit, neasteptat, lucru excelent pentru mine.
Un aspect interesant, asupra caruia voi insista un pic. Un prieten mi-a marturisit dupa proiectie ca i s-a parut prea lung. Era el prea obosit, dar si filmul i s-a parut usor greoi. Ceea ce mie nu mi s-a parut deloc. Dimpotriva: pare ca s-a taiat ceva din poveste, pare ca ea este rapida, intensa, numai buna de vazut pe streaming.
Vazand durata acelei mini-serii, 4 episoade a cate 50 de minute, imi dau seama ca si fata de acel serial s-a taiat un pic: 4×50=200 de minute, in timp ce aceasta noua ecranizare are 176 de minute. Ma rog, nu stiu cum sa pun genericul, acolo e de 4 ori, aici ruleaza o singura data. Tot cred ca „s-au pierdut” vreo 10 minute. Care de fapt s-au castigat la dinamism.
E drept, acel amic nu a fost deranjat de aceeasi durata in cazul Avengers-ului din 2018. Acolo i s-a parut logica, fireasca. Deloc obositoare. In cazul meu lucrurile stau fix invers, in special din motive „principiale”: filmele de festival, cele bune, e logic sa fie lungi; cele comerciale, cu batalii, cu bubuiala, cele de popcorn, ar trebui sa fie scurte. Inversarea duratelor, filme de festival foarte scurte, respectiv filme comerciale foarte lungi, mi se pare ilogica si contraproductiva.
Contele de Monte Cristo este interpretat in 2024 de Pierre Niney (care acum 10 ani il interpretase pe Yves Saint Laurent intr-un film care din pacate nu a rulat si in Romania), un actor sters, total opus masivului Gerard Depardieu. Ceea ce nu este deloc un lucru rau, caci acest nou Conte a pierdut la statura, la forta fizica, dar a castigat la inteligenta. Unul plapand si deloc fioros reuseste sa „ticluiasca” un plan genial de razbunare.
Deci da, mi-a placut interpretarea, o perspectiva noua, diferita, pe care eu o consider inspirata. Cu sens in toata povestea.
Nu va spun mai multe despre Contele de Monte Cristo, ci pur si simplu va invit sa mergeti la cinema sa-l vedeti. Eu l-am vazut „la el acasa”, la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez, insa voi puteti sa-l vedeti chiar si-n mall(uri). N-or fi fost mall-uri atunci cand a fost scris romanul, dar daca ar fi fost, Edmond Dantes / Contele de Monte Cristo le-ar fi inclus si pe ele in planul sau de razbunare.
Contele de Monte Cristo intra in circuitul normal al cinematografelor incepand cu data de vineri 20 decembrie 2024, fiind distribuit in Romania de Independenta Film.
Be the first to leave a reply