Gladiatorul II
Gladiatorul II este tipul de film pe care abia astepti sa-l vezi, care nu te-a incantat, insa nu regreti ca l-ai vazut si despre care este foarte greu sa scrii.
Sa ne intelegem: nu este un film prost. Nicidecum. Insa ca blogger as fi preferat intr-un fel sa fie: articolele despre filmele proaste aproape se scriu singure. Despre filme mediocre, de duzina, precum Gladiatorul II, deloc prost, dar fara sa exceleze in vreun fel, scriu greu. Foarte greu.
Gladiatorul II are marele defect de a vrea sa urmeze aceeasi reteta, rezultatul trebuind a fi diferit. Cum corect observa Stefan Dobroiu pe Cinemagia, filmul pare a fi fost rezultatul unei cerinte des intalnite in publicitate: „fix asa, dar altfel”. Nu stiu daca aceasta a fost cerinta producatorilor, dar rezultatul fix asa, dar altfel a parut.
Problema, in cazul Gladiatorul II, a fost tripla:
- Ridley Scott are acum 86 de ani. Ce pretentii de inovatie mai putem avea de la el? Nu dezamageste, dar nici nu aduce ceva nou. Nimic nou sub soarele Romei #casazicasa.
- A lipsit Russell Crowe. De fapt, a lipsit un actor principal DE TOP. Este Denzel Washington, el ar trebui sa fie actorul vedeta, insa rolul il incomodeaza. Nu doar ca nu-l scoate in evidenta, dar pare a-l trage in jos.
- Prea multe efecte speciale, prea mult CGI, drept urmare filmul a parut oricum, numai realist nu. Ceea ce s-ar putea sa nu deranjeze publicul american, s-ar putea de fapt sa nu deranjeze nici mare pare din publicul autohton. Insa mai sunt si oameni care aveau pretentia de realism. Personal, nu vreau sa invat istorie din astfel de filme, dar nici sa vad rechini in Colosseum nu-mi doresc. Ori cine stie ce maimute razboinice.
Povestea este foarte asemanatoare celei din prima parte, aici un copil abandonat se intoarce la Roma ca gladiator. In fruntea Romei erau 2 gemeni, Caracalla si Geta. In realitate ei n-au fost gemeni, insa filmul a vrut sa ne arate altceva. Ei pareau nu doar gemeni, ci si amanti, pareau foarte intimi unul cu altul.
Nu vreau sa intru in detaliile legate de autenticitatea filmului, de cat de mult sluteste istoria, motivul fiind banal de simplu si de evident: americanii nu cunosc istoria europeana si o interpreteaza dupa bunul plac. Interpretarea trebuie vazuta din 2 perspective: ce au inteles ei din istorie si ce doreste publicul american sa vada in ceea ce priveste filmele istorice.
Nu vreau sa anticipez, dar inteleg ca unii si-ar dori sa vada Gladiatorul II macar la nominalizari, daca nu si la premiile Zmeura de Aur. Ar fi probabil pentru prima oara cand prima parte a avut multe nominalizari la Oscar, in timp ce a doua a avut nominalizari la Zmeura. Nu stiu ce e in mintea criticilor, nu stiu care-s criteriile, insa mie mi s-ar parea amuzant.
Personal, vad Gladiatorul II drept un film perfect de vazut duminica dupa-amiaza pe ProTV. Ma rog, daca te enerveaza reclamele de pe tv il poti urmari pe streaming. Insa ar fi amuzant (da, filmul trebuie luat strict ca amuzament) ca in aceeasi dupa-amiaza sa fie difuzate ambele filme. Primul a avut 155 de minute, al doilea „doar” 150. Deci in total 5 ore. Cu reclamele de pe ProTV ar rezulta cam 7 ore. Ar incepe la 12 si s-ar termina la … Stirile ProTV cu Andreea Esca!
Nu spun ca n-aveti ce vedea din punct de vedere vizual. Poate va plac luptele, poate va place ideea de entertainment. Luat strict asa, Gladiatorul II este un wrestling (cinematografic) in stil american cu rezonanta istorica. Nu stiu daca asta v-ati fi dorit de el, dar fix asta a iesit.
Gladiatorul II a intrat in cinematografe din 15 noiembrie 2024, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000.
Este Russell Crowe, nu Russel Crowe. In rest, numai bine.
Mancasem o litera. Multumesc pt semnalare 🙂