Harold si Creionul fermecat – Harold and the Purple Crayon

Harold si Creionul fermecat – Harold and the Purple Crayon este ecranizarea unei carti celebre pentru copii, scrisa in 1955. Filmul are o traducere un pic diferita, creionul mov devenind creionul fermecat. Cartea se gaseste si in limba romana.

Mentionez din start ca nu am citit cartea, dar imi amintesc vag ca atunci cand eram mic am vazut niste desene animate (serial animat sa fi fost?) cu creionul fermecat.

Povestea ACESTUI film este urmatoarea: Harold reuseste sa evadeze din lumea sa imaginara, ajungand in lumea reala. Acolo este insotit de Elan si de Porcul Spinos, care in lumea reala iau amandoi forma umana. In lumea reala este insotit de creionul fermecat, ajutorul sau de nepretuit.

Din pacate, creionul fermecat, ca orice arma imbatabila, poate ajunge in mainile cui nu trebuie, asa ca el va avea de infruntat un … villain, care in acest caz este un scriitor de fantasy ce isi dorea cu orice pret sa traiasca in lumea lui. Nu va spun cum se termina totul, va trebui sa descoperiti singuri.

Harold si Creionul fermecat - Harold and the Purple Crayon

Acum este timpul sa va spun ca eu am vazut versiunea dublata a filmului. Daca ar fi fost sa aleg, as fi ales varianta subtitrata, dar la vizionarea de presa a rulat cea dublata. La final, pot spune ca n-am regretat, dublajul fiind foarte bun. Natural, deloc enervant, in unele momente chiar mi se parea ca este varianta originala. Atat de bine era dublat.

Nu stiu cum au vazut copiii acest film, cum l-au privit, dar eu ca adult pot spune ca m-am simtit bine. Nu a fost ceva foarte pueril, ca m-as fi simtit foarte batran (asa cum m-am simtit de pilda la Deadpool & Wolverine!), are si cateva aspecte pe care cu siguranta cei mici nu le vor percepe.

De pilda, modul in care gandesc scriitorii de fantasy. Aici fac o paranteza foarte personala si spun cum ii percepeam eu acum ceva ani. Multi ani. Eu ii vedeam drept niste oameni nebuni, foarte aerieni, care traiesc in lumea lor, care nu sunt foarte ancorati in realitate. Si care nu vad cu ochi buni oamenii care nu le inteleg scrierile, care nu le apreciaza opera. Gary din acest film este fix un astfel de scriitor. Nu inseamna ca TOTI sunt asa, nu inseamna ca ei nu-s oameni destepti, culti, realisti, ci spun doar ca exista DESTUI scriitori de genul. De cele mai multe ori, ei ajung asa atunci cand scrierile lor nu sunt intelese de publicul larg. A cui e vina ca ele nu-s intelese, a lor sau a publicului, ramane de discutat.

Un ultim aspect hai sa-i zicem moral pe care filmul il pune in discutie este legat de limitele imaginatiei. Imaginatia este ceva pozitiv atunci cand este folosita in sens pozitiv. De asemenea, sensul pozitiv are si el limitele sale. Nu poti face pe toti fericiti, nu poti indeplini chiar toate dorintele. De pilda, daca un copil isi doreste sa zboare, poate nu este o idee atat de buna sa-l faci … sa zboare. Poate dorinta lui din copilarie trebuie sa ramana acolo, in el, sa dospeasca, astfel incat la maturitate, daca ea este inca acolo, el sa devina pilot. Sa o transforme in ceva bun, folositor.

Harold si Creionul fermecat – Harold and the Purple Crayon are o mare calitate: este scurt, intens, plin de culoare (nu doar mov), asa ca sigur nu plictiseste. Am ajuns sa apreciez povestile scurte, cele care n-au fost lungite inutil. Un autor (fie el scriitor, regizor de teatru ori regizor de film) care reuseste sa fie sintetic are din start o bila alba din partea mea.

Harold si Creionul fermecat – Harold and the Purple Crayon este o poveste cu mult potential, din ea pot fi generate o gramada de povesti. Dar ideea este tocmai sa NU faci asa ceva: sa spui o poveste scurta, intensa si memorabila, care sa te faca sa-ti pui intrebari, care sa te puna pe ganduri.

Harold si Creionul fermecat – Harold and the Purple Crayon intra in cinematografele din Romania din 2 august 2024, fiind distribuit de InterComFilm. Vizionare placuta va doresc!

. Niciun comentariu la Harold si Creionul fermecat – Harold and the Purple Crayon. Categories: 2024, Animatii. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.