James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit
James Bond: Nu e vreme de murit este cel mai nou film avandu-l ca protagonist pe agentul preferat al reginei. Este filmul numarul 25 din serie si al V-lea in care Daniel Craig il interpreteaza pe James Bond.
Actiunea filmului se desfasoara la 5 ani dupa Spectre. James Bond este retras si isi petrece o frumoasa vacanta alaturi de prietena lui. Desi nu mai avea treaba cu spionajul, reflexul de a se uita peste umar ii ramasese, acest reflex reusind (ca de obicei) sa-i salveze viata. Vacanta ii este intrerupta, prietenul sau din CIA Felix Leiter apeleaza la el pentru o misiune aparent simpla, extragerea unui om de stiinta. Misiunea devine brusc foarte complicata si foarte importanta, caci James Bond trebuie acum sa distruga un laborator care producea o arma de distrugere in masa. Nu va zic mai multe, nu va zic cum se termina totul, va spun doar ca acesta este ultimul film in care Daniel Craig este James Bond, insa nu este deloc ultimul film al seriei.
Despre film, despre acest James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit, vreau sa mai spun 5 lucruri importante:
James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit este cel mai bun film al seriei
Ma refer atat la seria James Bond per ansamblu, cat si la mini-seria James Bond cu Daniel Craig in rolul principal. Mi s-a parut cel mai bun, cel mai realist (cam cat de realist ar putea fi un film cu James Bond), cel mai bine realizat, cel mai intens. Va zic un singur lucru: desi are 160 de minute, nu am simtit deloc cand au trecut acestea. Pur si simplu nu are momente moarte, actiunea curge natural, totul pare la locul lui.
James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit a schimbat din nou regizorul
Cary Joji Fukunaga este un regizor nascut in SUA, insa cu origini asiatice. Tatal sau este la a treia generatie de japonezo-americani, nascuti in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Nu intru in detalii privitoare la biografia sa, puteti cauta mai multe pe site-urile de specialitate, spun doar ca este la primul film din seria James Bond pe care-l regizeaza. A facut-o excelent, din punctul meu de vedere.
James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit este primul blockbuster lansat dupa pandemie
Este neclar daca pandemia a trecut, daca este pe final sau daca suntem abia in mijlocul ei. Cert este ca acest film ar fi trebuit sa anunte revenirea la normal din punct de vedere cinematografic. In multe tari restrictiile au fost ridicate, asa ca spectatorii vor putea lua din nou cu asalt salile de cinema. La noi se poate intampla acest lucru cu anumite restrictii, dar nu este acesta subiectul articolului de fata.
Arma de distrugere in masa este una extrem de … ingenioasa
Am cautat mult cuvantul potrivit, nu sunt nici acum sigur daca l-am gasit. O sa va explic un pic, urmand ca voi sa decideti daca termenul meu este cel adecvat. Asadar, era vorba de o boala, nu imi este clar daca era bacterie sau virus, programata in functie de ADN. Ceea ce insemna urmatoarele 5 lucruri:
- Puteai trage de la distanta ori sa o raspandesti in aer, intr-un spatiu aglomerat, fara riscul de a face pagube colaterale. Omora tintit doar persoana dorita.
- Problema e ca persoanele purtatoare nu puteau sa se curete nicicum de ea. Practic, daca tu atingeai acea chestie deveneai purtator PE VIATA. Ceea ce inseamna ca puteai ORICAND sa atingi tinta, singura sansa era sa te eviti complet interactiunile cu aceasta.
- Partea a treia era si mai grava: erau afectate si rudele de sange, adica cele cu ADN asemanator.
- Partea si mai grava este ca transmitatorii puteau deveni inclusiv cadavrele, deci nu murea la moartea gazdei
- Partea extrem de tragica era ca puteai comanda moartea unei intregi categorii etnice. Daca voiai sa elimini toti etnicii africani ori asiatici dintr-un loc, programai aceasta arma de distrugere in masa si ii distrugeai pe toti, dintr-un foc.
Lasand la o parte filmul in sine, ganditi-va la cum ar putea fi ea folosita in realitate. Pe mine ma sperie numai gandul.
Acest film vazut in pandemie provoaca fiori
Daca as fi vazut acest film in 2019 ori mai devreme, nu mi-ar fi provocat atata groaza. Am vazut multe filme cu astfel de arme biologice. Traind, insa, o pandemie si vazand ca omenirea, de fapt, nu a invatat nimic din toate povestile SF cu astfel de arme, nu pot decat sa ma ingrozesc. Nu vreau sa fac eu legaturile ori sa va dezvalui ce mi-a trecut prin cap in timp ce vedeam filmul ori imediat dupa proiectie. Va las pe voi sa faceti legaturile.
Per total, James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit este un film excelent, in linia celorlalte filme, dar avand ceva in plus. Nu imi e clar exact ce, dar imi pare cu un milimetru mai bun, in aproape toate privintele, fata de predecesoarele sale.
James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit intra in cinematografe de azi, 1 octombrie, fiind distribuit in Romania de CineForum. Eu l-am vazut la Happy Cinema Bucuresti (din cadrul Liberty Mall) in format 3D. Nu are efecte sa te dea pe spate, despre care sa spun ca poate s-ar fi vazut mai bine in format IMAX, deci consider ca un 3D normal este de ajuns.
ps: Pana sa termin articolul, vad la un prieten de pe Facebook o intrebare corecta: de ce James Bond: No time to die – James Bond: Nu e vreme de murit? El propune TIME TO LOVE. Am vazut intrebarea asta si in alte 2 parti. Chiar asa, la ce s-o referi titlul? Nu-mi venise intrebarea asta imediat dupa vizionare, pur si simplu luasem titlul ca atare, desi de obicei nu fac asta.
Be the first to leave a reply