John and Yoko’s Imagine: o zi din viata celor doi mari artisti John Lennon si Yoko Ono
La proiectia filmului John and Yoko (Imagine) nu am putut fi prezent, fiind plecat la Satu Mare. In locul meu, la proiectie a fost prezenta amica mea, regizoarea si producatoarea Victoria Baltag, care a lasat urmatoarele insemnari:
John and Yoko’s Imagine: o zi din viata celor doi mari artisti John Lennon si Yoko Ono
Film-colaj remixat in 2018 de catre Paul Hicks, multiplu castigator al Premiilor Gammy
Yoko Ono, a doua sotie a lui John Lenon, s-a ingrijit sa remasterizeze si sa remixeze (de data aceasta cu Dolby Atmos) cele 68 de minute de film-colaj despre povestea lor de iubire. Materialul a aparut pentru prima data in 1972, dedicat formatului TV, astazi poate fi urmarit la cinema, ca varianta de film-experiment.
Poate este greu de crezut, insa intregul material a fost realizat de cei doi aproape 100%: scenariul, regia, montajul, muzica. Se pare ca filmarile au fost realizate in timpul pregatirii albumului ‘Imagine’. Filmul are melodii din abum, cateva momente nepublicate pana astazi de la inregistrari si inserturi cu elemente din albumul „Fly” al lui Yoko.
Cine este Yoko. In primul rand o artista de origine japoneza( de numai 157 de cm), extrem de atragatoare, stilata si ambitioasa. Tata lei, Eisuke Ono, este descendent al imparatului Japoniei din secolul 9. Mama ei, Ysoko Yasuda Ono, este nepoata fondatorului Bancii Yasuda din Japonia.
John Lennon o cunoaste pe Yoko in 1966, la Londra, in timp ce aceasta isi promova filmul documentar ‘Bottoms’ – un film documentar produc in SUA, in care s-au filmat posterioarele nude ale oamenilor la propriu (sic); John tine legatura cu ea in timp ce este inca insurat cu Synthia. Se casatoreste cu Yoko abia in 1969. Intre 1966 -1969 tine legatura cu ea prin scrisori si telegrame (cate una in fiecare zi, indifferent ca era in Anglia, India sau orice alt colt de pe Glob). Din cand in cand isi mai trimite sotia la plimbare in excursii prin lume, timp in care Yoko venea din SUA in Marea Britanie si petreceau momente de vis, pana i-a prins nevasta (care se intorsese intr-o zi mai devreme decat era planuit).
Pentru Yoko, John Lennon a fost al 3-lea sot (sau al 4-lea, daca luam in calcul si casatoria anulata cu Anthony Cox in 1963), si ultimul. Se pare ca iubirea fost atat de mare ca nu a mai dorit sa-si faca o alta casnicie. Povestea ei este fascinanta – printre altele a suferit o depresie atat de mare (din cauza faptului ca-si dorea sa ajunga un artist de mare succes si in lumea cinematografiei era destul de greu, ca si astazi de fapt), incat a fost inchisa la spitalul de nebuni in Japonia si a reusit sa iasa de acolo abia cand Anthony Cox a venit dupa ea din SUA.
Yoko a fost chelnerita, agent imobiliar, profesoara de muzica, dar si un foarte bun regizor, compositor, actor, producator, scenarist, si inca multe altele.
M-a fascinat insa si viata Cynthiei, prima sotie a lui John Lennon, si ea artista, renuntand la ea pentru el, protejandu-l, sprijinndu-l si ajutandu-l sa devina cee ace a devenit pe urma cu The Beatles. Ca rasplata, John o lovea (cu martori). De la feicare sotie are cate un fiu. Yoko are si ea o fetita din prima casatorie. Un trio de copii nemaipomenit. Am citit despre fiecare cate putin, au vieti atat de tumultoase.
Dar sa revenim la filmul-colaj. Intreaga proiectie este o delectare vizuala. Cadre bine gandite, de la plan foarte apropiat la plan foarte indepartat, culori calde, compozitare frumoasa, foarte frumoasa. Secventele abstracte dau libertate imaginatiei iar muzica lui Lennon aduce valoare adaugata filmarilor. Yoko pozeaza extrem de provocator in tot filmul (poarta pantaloni foarte scurti sau haine extrem de mulate) si promoveaza ideea de cuplu indragostit. Chiar faceau un cuplu frumos dupa cate se vede in material (desi in 1973 se despart pentru 15 luni, timp in care Lennon isi face de cap cu May Pang, asistenta personala si coordonatorul de productie a lui John Lenon, Yoko Ono.
Un om care nu mai este, un barbat care nu a fost perfect dar care a lasat in urma mai mult decat pot lasa multi alti barbati in ziua de azi: o opera muzicala incomparabila, o avere consistenta pentru cele doua sotii si cei doi baieti (Julian Lennon, primul fiu este printre altele si filantrop), o viata plina (el a pornit de la zero si trecand prin toate etapele a ajuns foarte sus, ca in cele din urma sa fie asasinat, la numai 40 de ani). Omul acesta a avut o viata pana la 40 de ani cat alti barbati nu pot avea in 10 vieti. A stiut sa iubeasca, a stiut sa daruiasca, a stiut sa creeze, a stiut sa faca bani, a stiut sa se faca iubit si apreciat, asa, cum era, cu bune si cu rele. Dupa moartea lui, prima sotie, Synthia, a luat numele Lennon inapoi. Yoko inca traieste si ii plange disparitia.
Mergeti si vedeti materialul-colaj John and Yoko’s Imagine. Cititi despre acesti oameni. Viata e frumoasa cand realizezi lucruri, cand daruiesti, cand lasi in urma dovezi de iubire (fie prin arta, fie prin stiinta, fie prin tehnologie sau prin simpla natura a lucrurilor).
Pentru biletele la filmul John and Yoko’s Imagine multumirile se indreapta catre Grand Entertainment (Mall Baneasa) si Oxygen PR (agentia care se ocupa de acest frumos cinematograf). Din pacate, momentan nu se anunta alte proiectii ale filmului.
Minunat 🙂