Morgen – VOYO
Morgen este un film din 2010 pe care-l ratasem la vremea lui. La finalul proiectiei speciale a filmului Warboy, in urma unei discutii cu regizorul Marian Crisan, mi-am dat seama ca nu vazusem acest Morgen. Omul imi spusese ca filmul este disponibil pe Voyo.ro.
La fix o zi dupa discutia cu regizorul, am fost la cea mai mare conferinta de online din Romania, Webstock, unde in goodie bag am primit, printre altele, un cod voucher – 1 luna Voyo.ro gratuit. Am interpretat toate acestea ca pe un semn. Trebuia sa vad Morgen.
Povestea pe scurt suna in felul urmator: Nelu este paznic la un supermarket aflat foarte aproape de granita cu Ungaria (undeva langa Salonta). El isi imparte timpul intre pescuit si lucru. Seara se intoarce acasa, el locuind alaturi de sotia sa intr-o casa izolata situata pe un camp in afara orasului. Cei 2 isi doresc repararea acoperisului, insa din pacate nu-si permit sa plateasca un om pentru asa ceva.
Lui Nelu ii iese in cale Morgen, un imigrant turc care vrea sa ajunga in Germania. Acesta ii da lui Nelu bani, ii cere ajutorul, insa bariera lingvistica dintre cei 2 pare insurmontabila. Ramane sa descoperiti singuri cum se termina totul si ce se alege de turcul Morgen (turc care, acolo in sat, era considerat TIGAN).
Pentru ca filmul Morgen este din 2010 (au trecut totusi 13 ani!), analiza pe care o voi face va fi una radical diferita. Caci va voi invita sa va ganditi la urmatoarele 5 aspecte ale filmului Morgen, 5 perspective diferite care alcatuiesc un tot unitar extrem de interesant. Asadar, 5 intrebari despre Morgen:
Morgen m-a facut sa ma intreb cat de mult s-a schimbat Romania in 13 ani
E drept, aici trebuie sa luati cu semnul intrebarii cei 13 ani, caci nu stiu cu exactitate cand a fost scris scenariul si cand au avut loc filmarile. Uneori postproductia dureaza chiar si 2-3-4 ani, asa ca este posibil ca noi sa vedem Romania anilor 2007-2008.
Avem aici anul cheie, anul 2007, anul intrarii noastre in UE. De atunci schimbarea societatii s-a accelerat.
Deci cei 13 sa se transforme in 16 ani.
Chiar si asa, diferentele mi se par FABULOASE! Da, Romania a progresat, este aproape alta tara. Prin intermediul acestor filme, tip Morgen, puteti vedea progresul Romaniei.
Apropo, simplul fapt ca Morgen se gaseste in 2023 pe o platforma ROMANEASCA de VOD (Video On Demand) mi se pare un lucru elocvent.
Morgen m-a facut sa ma intreb cat de mult s-a schimbat CINEMATOGRAFIA romaneasca in 13 ani
Era o gluma mai demult legata de filmele romanesti. Cica exista filme alb-negru, filme color si filme romanesti.
Altfel spus, colorizarea filmelor romanesti era atipica, ciudata: ele erau color, vedeai culori, dar culorile erau sterse, multe nuante de gri, putina claritate. Calitatea imaginii lasa de dorit.
Abia prin 2014-2015 cineastii autohtoni au inceput sa puna cu adevarat pret pe imagine. Morgen face parte din generatia veche. Este NOUL val al cinematografiei romanesti ca TEMATICA, dar filmul arata vechi. Foarte vechi.
Pot gasi multe alte asemanari cu filmele epocii, dintre care enumar doar ritmul si prezenta exasperantei ciorbe. Pe restul va invit sa le descoperiti singuri.
Morgen m-a facut sa ma intreb cat de mult m-am schimbat EU!
Discutia este despre straini si despre sovinism. Mi-as dori sa pot spune ca si atunci eram tolerant, ca gandeam exact cum gandesc azi. Dar as minti. As fi un mare ipocrit.
Indraznesc sa spun ca m-am schimbat impreuna cu societatea, caci si acum nu sunt cu mult mai tolerant decat majoritatea societatii. Nu inseamna ipocrizie, nu inseamna ca ma dau dupa cum bate vantul. Inseamna doar ca evoluez (evit termenul PROGRESEZ, din motive evidente). Norocul meu este ca si cei din jurul meu evolueaza.
Evident, evolutia nu este doar in ceea ce priveste MENTALITATEA. Evolutia este si culturala. Evolutia este si legata de cum scriam pe atunci. Daca as fi vazut filmul in 2010 si as fi scris despre el, articolul ar fi iesit cu siguranta prost. Nu prost per ansamblu, ci prost conform standardelor mele din 2023. Prost chiar si standardelor mele din 2016.
Deci ma bucur ca am evoluat fara 2010, insa pe bune nu pot spune cu exactitate cum m-as fi raportat la acest film daca l-as fi vazut atunci.
Morgen m-a facut sa ma intreb cum a evoluat regizorul Marian Crisan!
Atentie: vorbim despre filmul sau de debut in lungmetraj. Comparand strict Morgen cu Warboy, adica extremele, cel mai recent si cel vechi, diferenta este colosala.
Nu stiu ce parere are el despre filmul sau de debut, insa chiar va recomand acest exercitiu de imaginatie: uitati-va la filmul de debut al unui regizor pe care-l apreciati mult. Nu luati unul foarte batran, ca sa nu va duceti 50 de ani in urma, dar nici unul foarte tanar (sa nu va duceti doar 3-4 ani in urma). Minimum 10, maximum 20-25 de ani sa mergeti in urma.
Senzatiile pe care le veti trai vor fi extrem de intense. Sau cel putin asa au fost in cazul meu.
Da, Marian Crisan a progresat FOARTE MULT ca regizor de la Morgen incoace. Chiar daca Morgen este un film precum cele ce se faceau in 2010.
Cum ar arata un Morgen de 2023?
In 2023, nu am avea un Morgen, ci un ucrainean. Sau o ucraineanca. El/ea nu ar da bani ca sa fie trecuta granita, ilegal, ci ar poposi intr-o localitate pentru ca ar fi terminat banii. S-ar angaja. S-ar apuca sa lucreze. Unii l-ar privi/ar privi-o urat, altii cu multa apreciere. Ar primi incurajari, dar si injuraturi.
Intrebarea care s-ar pune ar fi daca ar pleca dupa 1 an, dupa ce a strans banii necesari, sau daca ar prefera sa ramana. Daca Romania ar fi pentru un refugiat ucrainean indeajuns de atractiva si pe termen mediu.
Morgen este un film specific anului 2010, cu un personaj de anul 2010. Cu mintea din 2023, spun ca Morgen este un film decent. In 2010 probabil l-as fi considerat foarte bun. In 2023 Morgen este imposibil din punct de vedere social si politic, insa modul in care oamenii se raporteaza la acest personaj este relevant. Este important de stiut. Evident ca este alta Romanie, ca acum ne raportam diferit de cum ne raportam in 2010, insa simplul fapt ca Morgen este imposibil in 2023 ar trebui sa ne bucure.
Be the first to leave a reply