Sarmane creaturi – Poor things

Sarmane creaturi – Poor things ne spune incredibila poveste a Bellei Baxter, o tanara readusa la viata de un medic chirurg extrem de neortodox si controversat, un chirurg care facea experimente pe oameni (in numele stiintei, evident!). Povestea ei este de-a dreptul socanta: o tanara insarcinata se sinucide aruncandu-se de pe pod. Este gasita de doctorul Godwin Baxter (GOD), care o readuce la viata printr-o metoda inca ne-experimentata pana atunci: scoate creierul copilului si-l introduce in capul mamei.

Practic, Bella Baxter este o femeie cu trup de adult si creier de copil. Cum va evolua ea si ce alte secrete mai ascundea excentricul doctor Godwin Baxter ramane sa descoperiti singuri.

Acum, despre filmul Sarmane creaturi – Poor things se poate discuta din mai multe unghiuri, din mai multe perspective. Voi alege doar 3 dintre ele, fara a avea pretentia ca sunt singurele abordari corecte.

Despre Sarmane creaturi – Poor things este un Frankenstein feminist din 2024

Incep cu perspectiva politica, a corectitudinii politice ca sa fiu mai exact, drept urmare vreau sa subliniez doua lucruri: medicul excentric, MONSTRUL, este un BARBAT, iar victima este o femeie.

E drept, avand in vedere perioada de timp in care se desfasoara actiunea, candva in trecut, nu ni se spune cu precizie cand (posibil epoca victoriana, dar nu sunt 100% convins), lucrurile au sens. Medicii erau numai barbati, iar femeile aveau prea putine drepturi si libertati. Feminismul avea sens in acea epoca, lucru pe care nu-l poate nega nimeni. Ma rog, de fapt inca nu aparuse notiunea de feminism pe atunci.

Nu vreau sa intru in detalii, va spun doar ca mi-as dori sa vad si un Frankenstein invers: un medic femeie care sa faca experimente pe barbati. Sau nu e voie?

Ma rog, sunt mult mai multe aspecte politice, nu mi-am dat seama exact care-s ironii si care sunt pe bune. Este un amalgam de idei politice, vechi si noi, spectatorul urmand sa fie cel care decide. Cel care alege.

Despre Sarmane creaturi – Poor things putem vorbi strict cinematografic!

Aici trebuie sa vorbim despre cele 2 interpretari, Emma Stone si Willem Dafoe. Ma rog, nu stiu daca el este considerat in mod oficial ca avand rol principal (nu stiu exact delimitarea, deseori mi se intampla ca roluri care MIE mi se par principale sa fie oficial considerate secundare), dar ea sigur are rol principal.

Ea, Emma Stone, pare a avea o interpretare PERFECTA, pare candidata principala la Oscar anul acesta. Un rol dificil, un personaj care se transforma, vedeti voi cum si in ce fel.

Un alt nominalizat la Oscar din acest film este Mark Rufallo, in rolul lui Duncan Wedderburn. Vedeti voi cine este acesta, de ce o ia pe Bella intr-o excursie si cum se termina totul.

Evident, principalul merit pentru aceasta bijuterie de film il are regizorul grec Yorgos Lanthimos, autorul unei alte bijuterii: Lobster (Homarul). Ma rog, aici putem include si Uciderea cerbului sacru, insa din pacate inca nu l-am vazut pe acesta. Trebuie sa rectific cat de curand.

Nu vreau sa va spun prea multe despre Lobster, trebuie sa-l revad (acum o voi face cu alti ochi), insa va zic doar atat: finalul acestui Sarmane creaturi – Poor things mi-a adus aminte de Lobster. Restul veti descoperi singuri.

Legat de premii, Oscar si nu numai, ma voi pronunta la final. Fara sa dau in vreun fel verdicte.

Despre Sarmane creaturi – Poor things trebuie discutat din punct de vedere moral!

Sarmane creaturi – Poor things te duce in mod cert cu gandul la Frankenstein. Diferentele fundamentale sunt insa 2: Frankenstein a fost ORIGINAL, REVOLUTIONAR, deschizatorul de drumuri, insa cea mai importanta diferenta este ca acum discutia nu mai este una pur teoretica, prevestitoare, ci este una cat se poate de reala, de actuala.

Pentru cine nu stie, in 2017 un controversat doctor italian, supranumit de presa Dr Frankenstein (oare de ce?), s-a laudat cu primul transplant de cap. E drept, transplantul s-a realizat, momentan experimental, pe un cadavru. Dar discutia morala ramane.

Cea mai importanta intrebare care se pune este urmatoarea: daca pui capul persoanei X pe corpul persoanei Y, persoana rezultata cine va fi? X sau Y? Ce anume transplantezi odata cu capul? Toate cunostiintele? Constiinta? Sufletul? Talentele?

In mod cert majoritatea persoanelor care vor vedea Sarmane creaturi – Poor things nu-si vor pune toate aceste intrebari. Ei vor aplauda interpretarile, vor fi dati pe spate de poveste (pe care destui o vor considera ORIGINALA, ceea ce nu este nici pe departe!) si de regie si vor iesi fericiti din sala de cinema.

Intrebarile mie insa mi se par mai importante decat aspectele tehnice, cinematografice. Caci, in fond, DE CE ne uitam la filme? De dragul de a vedea filme?

Sarmane creaturi – Poor things si premiile!

O discutie scurta despre posibilele premii pe care Sarmane creaturi – Poor things le-ar putea lua. As putea, poate chiar ar trebui, sa fac aceasta discutie distinct, insa simt nevoia sa o fac aici. Premisele de la care pleaca aceasta discutie sunt urmatoarele si-s in numar de 5:

  1. Ca de obicei, nu am vazut toate filmele nominalizate. Nu au aparut toate filmele in mod oficial la noi, din pacate pe unele aparute le-am ratat, asa ca ar fi absurd sa spun ce merita un film atat timp cat nu le-am vazut pe toate.
  2. Ca de obicei, se compara mere cu pere. Pana sa vad acest Sarmane creaturi – Poor things, preferatul meu era Zile Perfecte. Un film pe care si acum il consider perfect. Problema este ca acest film, Sarmane creaturi – Poor things, este mult prea diferit, este cu totul altceva. Cum as putea eu compara un desert cu o friptura? Eventual mai pun acolo la comparatii o ciorba fabuloasa si cel mai bun aperitiv. Castigatorul dintre acestea va fi declarat pe baza a ce?
  3. Ca de obicei, nu pot scoate regia dintr-un film. Pentru mine, FILMUL este bun. Daca filmul este bun inseamna ca si regia este buna. Cum ar putea castiga un regizor fara sa castige filmul regizat de el? Nu zic ca nu s-a intamplat, insa la mine da eroare.
  4. Ca de obicei, va conta si contextul politic, drept urmare filmul pe care-l voi vedea luni, Zona de interes, un film despre Holocaust, ar putea fi avantajat. Cinic vorbind, filmul acesta ar putea avea norocul de a se suprapune razboiului din Gaza.
  5. Si tot ca de obicei, eu nu judec filmele in functie de numarul premiilor. Sunt atatea filme bune cu putine premii si atatea filme care mi-au displacut pline de premii incat discutia in sine ma plictiseste.

Altfel, nu am vazut pana acum o interpretare mai buna decat cea a Emmei Stone, deci acesta este singurul pronostic (vag). Nu stiu criteriile, cinematografice ori politice, asa ca nu pot baga mana-n foc.

Per total, Sarmane creaturi – Poor things este un film absolut fabulos, aproape perfect, care m-a impresionat din toate punctele de vedere. Cel mai mult m-a impresionat povestea din spate si problemele de etica pe care le pune. Probleme care, repet, nu mai sunt discutii teoretic, nu mai sunt niste previziuni vagi, ci sunt o realitate cu care deja ne confruntam.

Sarmane creaturi – Poor things va intra in circuitul normal al cinematografelor din 9 februarie 2024, fiind distribuit in Romania de Forum Film. E drept, pelicula a beneficiat de cateva avanpremiere speciale care s-au tinut in majoritatea cazurilor „cu casa inchisa”. Sold out. Eu l-am vazut miercuri 7 februarie, la Sala Luceafarul din Centrul Istoric al Capitalei, loc unde proiecteaza filme cei de la Happy Cinema. Va recomand cu caldura locatia in cauza, caci acolo am cateva amintiri tare faine despre care am scris nu demult.

. Niciun comentariu la Sarmane creaturi – Poor things. Categories: 2024. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.