Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
Introducere Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
Filmul imi atrasese atentia de ceva timp. Primul trailer vizionat m-a facut sa-mi doresc sa vad filmul. Nu imi dadeam seama daca-l voi aprecia ori, dimpotriva, il voi dispretui, insa eram convins ca trebuie sa vad acest film. Campania de marketing a filmului a fost la inaltime si nu-s singurul care afirma asta. As fi vrut sa pun acest lucru la puncte tari, dar vreau ca acolo sa pun strict chestiunile cinematografice.
Pana sa va apucati sa pronosticati daca mi-a placut sau nu filmul, va mai spun ca la avanpremiera pentru presa distribuitorul ne-a intampinat cu hotdogi exact ca-n film. Decizie inspirata, la acest film nu te poti duce cu stomacul gol. Fix asta va sfatuiesc si pe voi, a merge cu foamea-n gat la acest film fiind o eroare pe care o veti regreta ulterior. Cum fiecare lucru pe care vi l-as spune ar putea fi spoiler, trec direct la punctele de interes. Puteti cauta sinopsis-uri ale filmului pe alte site-uri de profil, dupa noroc putand da de spoilere mai mari sau mai mici.
Puncte de interes Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
- Referirea principala, de baza, este la religie si la viata de apoi. Religiile (pentru ca nu doar la una se face referire) sunt ironizate constant pe parcursul filmului, uneori referirile fiind mai mult decat directe. Mic spoiler: pentru alimente, oamenii erau zei, erau creatori si erau … nemuritori. Logic, nu?
- Un alt lucru la care m-am gandit a fost chestiunea vegetarianismului. Vedeam acum cativa ani cum un parlamentar roman, ecologist ca si orientare, ceruse ca delfinii sa fie definiti in lege drept persoane non-umane. Filmul, de fapt, iti arata ca orice aliment, orice produs, fie el si o sticla de votca ori o cutie de suc, poate avea suflet si poate suferi atunci cand este mancat. Sa nu mai zic de chifle, niste fiinte foarte suave si dragalase. Doar animalele sufera cand sunt halite? Plantele nu?
- Distributia (adica vocile) este una extrem de cunoscuta. Seth Rogen, scenaristul principal, da voce personajului principal, carnatul Frank. In distributie ii mai regasim, insa, si pe la fel de cunoscutii Salma Hayek, James Franco, Edward Norton, Kristen Wiig, Paul Rudd sau Jonah Hill.
- Animatia este INTERZISA minorilor (la noi are N15), din acest motiv fiind disponibila doar in varianta subtitrata (bucurie maxima pentru cinefilii care vor sa auda vocile originale ale personajelor).
- Durata este redusa, 83 de minute.
- Un fel de hint: la un moment dat se face o referire si la Tarantino, o scena, mai ales prin prisma muzicii, amintind de un film de-al cunoscutului cineast.
- O discutie legata de titlu: sausage inseamna carnat, romanii au tradus carnati, traducerea exact a titlului din engleza, insa in film vedem … crenvursti. De fapt, in engleza acestia se numesc Vienna Sausages (carnati vienezi). Fix din acest motiv am fost serviti cu hotdogi la inceputul filmului. Asta pentru cei care considera ca titlul este inexact.
Puncte tari Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
- Ironizarea continua a religiei mi-a placut. Daca veti lua de bun ce insinueaza animatia, atunci religia a fost inventata pentru ca oamenii (ma rog, acolo alimentele) sa nu sufere, ci sa se bucure atunci cand le vine sfarsitul. Toate religiile fabuleaza in privinta vietii de dupa moarte.
- Vocile personajelor principale suna foarte bine. Se simte cand faci o animatie cu actori de top si cand faci una cu actori necunoscuti.
- Personajele, luate distinct, sunt foarte bine construite. Nenorocitul ala de carnat, pe nume Frank, este un personaj extrem de bine construit. Seth Rogen este unul dintre scenaristi, deci nu ma mira faptul ca si-a construit atat de bine personajul. In cinematografie, atunci cand tu centrezi, tu dai cu capul, nu doar ca nu este absurd, dar uneori iti iese perfect.
- Si cu ironizarea, indirecta, a vegetarienilor sunt de acord. Sau, ma rog, asa am perceput-o eu, ca o ironizare a acestora.
Puncte slabe Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
Din multe puncte de vedere, Sausage Party – Petrecerea Carnatilor este o animatie complet gresita. Intentiile au fost bune, insa s-a depasit masura de (prea) multe ori. Voi enumera doar cateva puncte slabe, desi ele sunt mult mai multe:
- Prea multa violenta inutila. Curatarea unui cartof, unui amarat de cartof, este prezentata drept o adevarata drama. Cartoful are ochi, are suflet, si este sacrificat de nenorocitul ala de zeu, care nu-si vede decat propriul interes. Dramatic. Sa nu mai zic de situatia inversa, in care niste nenorocite de alimente reusesc sa omoare un om.
- Partea cu drogurile este de neinteles pentru mine. Daca ne drogam suntem mai empatici cu cei din jur? Trista concluzie, desi, probabil, intentia a fost alta.
- Finalul, desi cumva amuzant, este foarte slab. Scenaristii s-au trezit cu filmul dus intr-un punct si n-au stiut ce sa mai faca. Asa ca au incropit un final cu care oricarui student de la UNATC i-ar fi rusine. Doar o opinie.
- Nu-mi dau seama care este ideea de baza a filmului: nu ar mai trebui sa mancam nimic dupa acest film? Sau, dimpotriva, ar trebui sa mancam orice, ca, pana la urma, orice nenorocit de produs are suflet? Serios daca ma prind…
Opinii Sausage Party – Petrecerea Carnatilor
Sausage Party – Petrecerea Carnatilor este tipul de film care nu trebuie luat nicicum asa cum este. Poti sa-l iubesti sau sa-l urasti din suflet. Te va soca cu siguranta, indiferent ca o va face in sens pozitiv sau negativ.
Personal, consider ca s-a depasit masura si ca bunele intentii cu care s-a plecat la drum nu sunt de ajuns. Oricat de metaforic ar trebui sa luam filmul, o scena in care niste alimente ucid un om ramane o scena de-o violenta extrema si inutila. Altfel, unii il considera un film genial, multi critici il ridica in slavi, asa ca tot ce va ramane de facut este sa mergeti la cinema si sa va convingeti singuri.
Sausage Party – Petrecerea Carnatilor intra de vineri, 12 august, in cinematografe, fiind adus in Romania de InterComFilm. Salutari CINEMILE tuturor!
1 thought on “Sausage Party – Petrecerea Carnatilor”