The Silent Hour: Martor fara glas

The Silent Hour: Martor fara glas este un thriller foarte bun, surprinzator de bun, care pare a fi rasarit de nicaieri. A venit parca neanuntat si promite sa nu dezamageasca fanii acestui gen de filme.

Joel Kinnaman este Frank Shaw, un politist ce sufera un accident la locul de munca (intr-o misiune), drept urmare incepe sa-si piarda auzul. Are nevoie de aparat auditiv, cu el se descurca, dar auzul ii slabeste pe zi ce trece, asa ca este nevoit sa invete limbajul semnelor. La un moment dat este chemat de un coleg in calitate de „interpret” al limbajului semnelor pentru a interoga, pentru inceput neoficial, o martora surda. Lucrurile scapa de sub control, asa ca el impreuna Ava (martora in cauza) raman blocati intr-o cladire aproape parasita, cu nimeni de partea lor. In plus, politistii care vin se dovedesc a juca de cealalta parte. Vor reusi ei sa supravietuiasca si sa iasa vii din acea cladire?

Chiar daca la prima vedere nimic din ceea ce vedeti nu este nou, nu este original, filmul The Silent Hour: Martor fara glas are marea calitate de a te tine in priza pe tot parcursul sau. Are si marele avantaj de a nu fi foarte lung, cele 99 de minute ale sale fiind folosite la maximum. Nici macar o secunda nu e in plus, nici macar un cadru nu este mai lung decat ar trebui.

Cei 2 actori principali, Joel Kinnaman (in rolul lui Frank) si Sandra Mae Frank (in rolul Avei) au niste interpretari excelente. Ei sunt buni si individual, dar au o chimie buna si impreuna. Marele nostru noroc este ca cei 2 se concentreaza exclusiv pe supravietuire, drept urmare nu vom vedea in momente cheie replici siropoase care suna ca nuca-n perete. De fapt, asta se intampla in cazul tuturor personajelor: par foarte credibile pentru ca spun exact ce te-ai astepta sa spuna un om in acea situatie.

Ok, sunt cateva mici fracturi logice, insa fara ele 2 oameni neinarmati (si cu deficiente de auz) nu ar avea nicio sansa in fata a 6 oameni cu arme si cu auzul foarte fin. Ele au o asa numita logica interna, au sens intr-un film de actiune.

Evident ca este si povestea motivationala a politistului care si-a pierdut auzul, dar care poate fi in continuare util, care isi poate face meseria chiar si cu aceasta deficienta. O poveste bine gandita, credibila, din care avem cu totii de invatat. Evident, cei ce sunt in aceasta situatie (fie in situatia lui, fie in situatia ei, sa se fi nascut asa) vor empatiza altfel cu personajele, vor trai altfel filmul.

Un lucru interesant, care merita subliniat, este faptul ca scenariu-i semnat de un debutant: Dan Hall. Regizorul este experimentat, insa scenaristul este debutant. Pentru un prim scenariu pot spune ca este excelent.

Despre regizorul Brad Anderson nu mi-am format o parere: are cateva filme interesante, are cateva filme bune, dar sunt multe filme de-ale sale pe care nu le-am vazut. Strict legat de acest The Silent Hour: Martor fara glas, regia nu pare a avea probleme, chiar daca n-as putea spune ca iese prin ceva in evidenta. Pe mine m-a atras scenariul, el pare a fi mare avantaj al acestui film. Scenariu care a fost in mod corect pus in practica de regizor si de actori.

Un regizor care nu iese prin ceva in evidenta este un regizor bun. Unii m-ar putea contrazice, chiar ii invit s-o faca in sectiunea de comentarii.

Per total, The Silent Hour: Martor fara glas este un thriller foarte bun, pe care fanii genului nu trebuie sa-l rateze. Un thriller curat, fara complicatii inutile, fara siropeli, fara discursuri motivationale inutile. Ceva mai motivational decat actiunile unui om aflat intr-o situatie grea nu exista. Concluziile le trag spectatorii, nu actorii.

The Silent Hour: Martor fara glas a intrat in cinematografe din 11 octombrie 2024, fiind distribuit in Romania de Ro Image 2000 si Prorom.

. Niciun comentariu la The Silent Hour: Martor fara glas. Categories: 2024. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.