Trei lucruri invatate din filmul I.T.
Trei lucruri invatate din filmul I.T.
Exista persoane care considera ca un film este bun daca din el poti invata ceva. Un lucru, cat de mic, o replica, ceva inteligent, orice. Din acest motiv, aceste persoane subapreciaza comediile de stare, cele care te fac sa razi cu gura pana la urechi, din care, insa, nu inveti nimic.
O vorba romaneasca spune ca ai de invatat ceva chiar si de la prosti. Cinematografic, vorba s-ar putea transforma in: poti invata multe chiar si din filmele proaste. Ma rog, filme proaste este un termen generic, care poate include: filme jucate prost, filme regizate prost, filme cu dialoguri proaste.
Sa va zic acum ce am invatat din filmul I.T.:
Trebuie sa stii cand sa te pensionezi
Aici este vorba de Pierce Brosnan, Nu zic, a avut si filme acceptabile in ultimii ani, dar un actor de nivelul sau ar trebui sa iasa pur si simplu la pensie. E pacat ca din actorie nu te pensionezi si continui sa joci doar din inertie. Unora le ies rolurile si la batranete, altii sunt acolo doar cu numele si cu figura.
Pierce Brosnan joaca groaznic in filmul I.T. si chiar imi pare rau ca trebuie sa afirm asta. E si rolul scris cu picioarele (de ce l-o mai fi acceptat?!), dar nici el nu-si da silinta. Sau atata poate. Oricum, trist. Foarte trist.
IT-istii sunt periculosi
Daca te apropii cu un doctor singura problema este ca el stie ce ai prin corp (ori prin gura, daca e stomatolog). In afara de faptul ca stie, nu prea poate sa faca nimic rau. Ma rog, pot exista situatii speciale, atunci cand ascunzi chestii, dar alea sa spunem ca sunt cazuri rare. In general, a fi foarte apropiat de un medic nu implica riscuri.
Un jurist ori un contabil pot afla informatii din interiorul firmei tale. Si ei le pot face publice, dar in afara de asta nu prea au ce sa faca. Daca n-ai nimic de ascuns e ok, poti sta linistit.
In cazul IT-istilor lucrurile sunt altfel. Un IT-ist poate lasa urme, ferestre, prin intermediul carora te poate urmari, te poate compromite, iti poate face foarte mult rau. Problema cu un IT-ist este ca-i absolut necesar intr-o firma din anul 2016, asa ca pentru a scapa de pagubele cauzate de un IT-ist trebuie sa apelezi la alt IT-ist. Pe scurt: te-ai increzut intr-unul, ti-a facut rau, acum trebuie sa te increzi intr-altul care sa te rezolve. Daca ai ghinion, si al doilea s-ar putea sa ti-o traga. Ma rog, depinde de tine cat rezisti.
In filmul I.T. este vorba de un IT-ist sociopat si psihopat (termenii sunt diferiti, insa se confunda deseori; cititi aici, pe scurt, distinctia dintre ei), IT-ist care este dat afara de directorul unei firme din cauza ca se apropiase prea mult de familia lui. IT-istul se razbuna, iar pentru a rezolva problema directorul (interpretat de Pierce Brosnan) apeleaza la alt IT-ist. Ce se intampla descoperiti singuri, insa tineti minte ce va zic: nu va apropiati prea mult de un IT-ist. S-ar putea sa simtiti cat de curand razbunarea lui, extrem de neplacuta. Iar daca va imprieteniti cu el, sa nu care cumva sa-l bagati in casa, eventual sa-l si puneti sa va si ajute tehnic.
Nu faceti filme pe subiecte pe care nu le stapaniti
Asta este un indemn pentru scenaristi, dar poate fi transpus in mai multe domenii.
Tocmai am descoperit cuvantul Ultracrepidarianism (de aici am aflat de el), despre care am vorbit si-n articolul precedent, despre filmul SULLY. Acolo, in SULLY, niste oameni trebuiau sa ia decizii intr-un domeniu la care nu se pricepeau (niste oameni care nu pilotasera niciodata judecau pilotul si copilotul unei aeronave). In filmul I.T. intalnim, insa, alta problema: niste oameni care, probabil, nu stiu sa deschida un calculator au facut un film despre domeniul IT.
Daca la alte filme intalnim prea multi termeni tehnici, ne pierdem in detalii, aici este invers. Nu sunt specialist in IT, insa de fiecare data ma iau ca reper in aceasta privinta. Tipul care a scris scenariul acestui film e clar ca se pricepe mai putin decat mine la IT. Daca stie sa porneasca un computer, cu siguranta NU stie nici macar sa instaleze un Windows. Telefonul SMART este, aproape sigur, o unealta mult prea sofisticata.
Serios, nu ma laud cu ale mele cunostinte de IT, dimpotriva, in dese randuri mi-e rusine cu ele, dar tocmai d-aia nu as face niciodata un film pe tema asta. Ori daca as face as apela la un specialist sa ma ajute, sa ma dumireasca, sa imi spuna cum sta treaba.
Concluziile despre filmul I.T. le trageti singuri. E relaxant, nu iti solicita mintea prea mult si are un final extrem de fericit, scos total din contextul filmului. Mergeti sa-l vedeti la cinema incepand de azi, 9 septembrie, insa sa nu aveti mari pretentii de la el. Este adus in Romania de RoImage. Salutari CINEMILE tuturor!
Be the first to leave a reply