Ultimul lup – o poveste de dragostea pentru natura
Ultimul lup – o poveste de dragostea pentru natura
Filmele europene sunt ceva mai rar in Romania, daca nu esti genul care sa mearga la festivaluri cu greu vei vedea intr-o sala de mall un film care nu intra sub categoria blockbuster american. Cu siguranta, ai auzit macar de Vidoq, printre putinele filme care au rulat la mall si care este unul dintre cele mai cunoscute pelicule frantuzesti ale ultimilor 20 de ani, daca nu l-ai vazut – zic ca e cazul sa o faci pentru personaje si pentru imagine. sau poate ai auzit de filmele straine propuse pentru Oscarul de anul acesta, insa iar – e o leaca dificil sa le vizionezi daca nu esti pasionat de subiect, desi au la fel de multe plusuri ca un film clasic american, unde mai pui cireasa de pe tort cand unele dintre ele trateaza subiecte cu adevarat grele pentru perioada pe care o traversam.
Ei bine, daca vrei sa faci pauza de la clasica reteta de peste ocean, isi recomand sa mergi sa vezi un film chinezesc aflat sub bagheta regizorala a unui francez – Ultimul lup. O combinatie intre un film de National Geographic (obiceiurile animalelor de ses), unul de istorie (revolutia culturala chineza din anii 60) si o poveste de dragoste/ura intre doua culturi diferite (chineza si mongola).
La baza filmului sta cartea totemul Lupului scrisa de Jiang Rong – poate asta nu iti spune nimic, insa trebuie sa iti spun ca este cea de a doua cea mai bine vanduta carte a tuturor timpurilor dupa mica carte rosie a lui Mao. Dar, daca nu esti pasionat de citirea unei povesti in mai multe volumuri, atunci bifeaza filmul pentru ca iti va placea.
totul incepe cu stramutarea studentilor, in timpul revolutiei culturale chineze, de la oras in zonele rurale pentru a preda scrierea si cititul copiiilor taranilor. Chen Zen este printre primii care pleaca intr-o astfel de aventura parasind siguranta Beijing-ului pentru a merge in indepartata Mongolie intr-o zona de ses, printre niste ciobani. De aici, incepe o adevarata poveste in imagini exceptionale, cu personaje foarte bine creionate si puse in valoare de camera de filmat, cu animale in salbaticie superbe si cu lectii aruncate pe ici si colea de strategie si istorie chineza si mongola. toate intr-o viziune regizorala in care urla influenta franceza, amestecata cu stilul de filmare chinez – vei gasi cadre care iti vor aduce aminte de filmele cu Jackie Chan in tinerete, inainte de mutarea la Haollywood.
Acesta este un alt film asupra caruia am cazut de acord cu Emil ca este unul bun si de vazut neaparat, chiar daca nu esti pasionat de filmele in care limba lui Shakespeare este absenta!
–
Ultimul lup este in cinematografe din 25 martie, fiind adus in Romania de Independenta Film. Articolul despre film a fost scris de Ana Marin, deja o obisnuita a bloggurilor mele. Cel mai recent articol de-al ei de pe Cinemil.ro este cel despre Zootropolis. Salutari CINEMILE tuturor!
Be the first to leave a reply