Un barbat pe nume Otto

Un barbat pe nume Otto este, asa cum multi deja ati intuit, varianta americana a celebrei carti Un barbat pe nume OVE. Suedezii au scos si un film, pe care NU l-am vazut, insa am citit cartea, una dintre preferatele mele, asa ca voi compara acest film cu cartea.

Pe scurt de tot, in carte Ove este un batran morocanos, caruia nu ii place nimic din ce este nou. Are o gandire profund inginereasca, neavand pic de poezie in gandirea sa, in viata sa. Nu va dezvalui mai multe, insa va spun ca acest personaj este greu de interpretat. Cartea, in sine, este greu de ecranizat. Iar eu aveam ceva dubii in ceea ce-l priveste pe Tom Hanks: nu ca omul nu ar avea talent, ci pentru ca il vedeam cumva diferit. Complet diferit. Ori a imbatranit prea mult, prea brusc, ori mintea mea il vedea vesnic tanar. Ori ambele, evident.

Emil Calinescu la avanpremiera Un barbat pe nume Otto

Vestea buna este ca Tom Hanks are o interpretare de-a dreptul fabuloasa. Este punctul forte al acestui film. Este motivul principal pentru care trebuie sa mergeti la cinema sa vedeti Un barbat pe nume Otto. Nu stiu daca merita Oscarul, habar n-am cu cine va concura, dar stiu ca nu am mai vazut de ceva timp o interpretare atat de buna. Nu stiu acum cat timp mi-au placut atat de mult atat personajul, cat si actorul care-l interpreteaza. Care-i da viata.

Un barbat pe nume Otto Pisica
O pisica (in acest caz, un motan) reuseste sa cucereasca chiar si inima unui batran morocanos.

Problemele filmului Un barbat pe nume Otto, caci sunt cateva, au toate aceeasi cauza: americanizarea excesiva a povestii. Pe scurt: o poveste suedeza care avea sens acolo, in acel spatiu, in acea cultura, a fost translatata peste ocean, in SUA. Toate defectele se trag de aici. Enumar cateva:

  1. Cea mai deranjanta parte a acestui film a fost aparitia brusca, neanuntata si lipsita de sens a unui personaj … transsexual. Pur si simplu apare Malcolm, un transsexual care-i spune lui Otto ca sotia lui i-a fost profesoara, fiind singura care l-a acceptat asa cum e. Otto, desi altfel este un om al secolului trecut, din aproape toate motivele, il accepta imediat, pe loc, spunand ca cei care nu-l accepta, cu parintii in frunte, sunt niste idioti. Ce este interesant este ca Malcolm este interpretat de Mack Bayda, un actor transgender (care s-a afirmat astfel pe YouTube). Putem spune ca-si joaca propriul rol. Ceea ce nu ma face sa ignor intrebarea esentiala: care este rolul sau in aceasta poveste? De ce un personaj precum Ove, oricum complex, ofertant, plin de calitati si defecte, trebuia „incarcat” si cu asta? Ca sa raman la comparatia cu cartea, acolo personajul este gay. Americanii practic au vrut sa-i faca un upgrade (un upgrade necesar atat pentru translatarea povestii, cat si pentru actualizarea ei, caci intre momentul SCRIERII cartii si momentul APARITIEI filmului au trecut 11 ani; nu stiu exact cand a fost scris scenariul, cu cat timp in urma). In plus, ca sa raman la capitolul comparatie, in carte sunt 2 personaje, baiatul cu bicicleta are un coleg de munca, de la cafenea, gay. Care coleg de munca, intr-adevar, ajunge sa locuiasca in casa lui Ove. Deci o „fuziune” de personaje, o exagerare si o reactie „brusca”, neanuntata, toleranta. Nu o fi prea mult?
  2. Acum, trebuie sa va vorbesc despre faza cu masinile. In carte, Ove este mare fan, de-a dreptul obsedat, de Saab, Insa in Suedia exista 2 branduri mari de masini: Saab si Volvo. Sa ne intelegem, Ove este fan Saab pentru tot ce reprezinta acest brand. Discutia Saab vs Volvo, dar si Saab vs „masini straine” (in acest caz era vorba de BMW si Skoda) are/au sens in cultura suedeza, are/au sens chiar si pentru nesuedezii care au facut un pic de research. Dupa americanizare, Otto devine fan Chevrolet, dispretuind nediscriminatoriu … TOATE celelalte branduri de masini: Ford, Volswagen si Toyota. De ce? Ce il apropie de Chevrolet si de ce ii dispretuieste pe cei care au orice alt brand nu ni se spune. Vedem doar niste glume SCOASE DIN CONTEXT si atat. Asta pentru ca, in mod evident, americanii nu au inteles deloc ce reprezinta acele 2 branduri pentru suedezi.
  3. Otto are vagi legaturi cu Suedia, venind de acolo. Apreciaza un desert specific suedez, insa … cam atat. De parca tot ce era suedez in el a fost sters de societatea americana. Nu ar fi fost totusi mai bine (si mai convenabil?) sa-i fi lasat pasiunea pentru masinile Saab? Macar atat, zic.
  4. Mi-a placut finalul filmului. Nu va dezvalui mai multe, nu va spun cat de asemanator ori de diferit este fata de carte. Insa spun clar ca mi-a facut, pana si un insensibil ca mine a fost impresionat de el.

Emil Calinescu si Roxana Branisteanu la avanpremiera Un barbat pe nume Otto

Cei care nu au citit cartea vor aprecia Un barbat pe nume Otto, iar cei nederanjati de progresismul bagat pe gat de Hollywood nu vor fi deranjati de acel personaj mult exagerat (care pare oricum #ScosDinContext; dupa exagerarile de Hollywood, personajul pare si mai absurd decat este, de fapt, in carte). Pentru unul ca mine, insa, Un barbat pe nume Otto este un film bun spre foarte bun, care a ratat sansa sa fie excelent. Americanizarea si aducerea in prezent (cartea a aparut in 2012) puteau fi facute mai discret, mai putin accentuat. De fapt, nici nu simteam nevoia aducerii in prezent, o poveste din 2012, asa cum citisem in carte, era fix ce-mi doream. Chiar si asa, m-a impresionat drama personajului, m-a impresionat finalul si am fost realmente dat pe spate de interpretarea lui Tom Hanks. Pacat, insa, ca niste mici detalii strica (un pic) din farmecul povestii. Diavolul sta ascuns in detalii, iar in cazul meu diavolul ma impiedica sa ma bucur complet de unele filme.

Un barbat pe nume Otto intra in cinematografe de vineri, 13 ianuarie 2023, fiind distribuit in Romania de InterComFilm. Cartea Un barbat pe nume OVE a aparut la Editura ART, insa din pacate la multe librarii online stocul este epuizat. In momentul scrierii acestui articol, ea poate poate fi comandata DOAR de pe Libraria Delfin, CLB, Librarie.net sau eMAG. Poate fi comandata, insa, si direct de pe site-ul editurii in cauza. Mai jos va arat trailerul ecranizarii suedeze din 2016.

  1. ps: In filmul Un barbat pe nume Otto il veti vedea pe baiatul lui Tom Hanks, care-l interpreteaza pe … Otto tanar. Excelenta idee! Excelent actor. Talentul, cel putin in acest caz, s-a mostenit!

ps2: Un barbat pe nume Otto m-a pus iarasi pe ganduri, intrebandu-ma cum voi ajunge eu la batranete. Unii mi-au sugerat ca voi fi un fel de Otto (Ove) autohton. Ideea e ca orice tanar care vede acest film ar trebui sa-si puna aceeasi problema. Asta daca se uita la filme la un nivel mai profund decat o hahaiala si o punga de popcorn.

. Niciun comentariu la Un barbat pe nume Otto. Categories: 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.