Victoria lui Trump este o mare infrangere pentru Hollywood
Victoria lui Trump de la recentele alegeri prezidentiale poate si trebuie vazuta si din perspectiva Hollywood-ului. Fiind un blog de filme, despre voi discuta in randurile de mai jos. Despre factorii care au dus la infrangerea Kamalei si de ce vorbim mai degraba despre o infrangere a ei si nu despre o victorie a lui Trump am scris deja pe blogul politic. Asadar, Victoria lui Trump este o mare infrangere pentru Hollywood.
Ca sa imi argumentez afirmatia de mai sus, trebuie sa contextualizez. De ceva timp, Hollywood-ul are o singura orientare politica: progresismul. In esenta, faptul ca un actor are niste opinii politice este in regula. Este perfect normal. Democratic. Firesc.
Problemele apar cand TOTI actorii, TOTI regizorii si TOTI scenaristii au aceeasi opinie politica. Problemele apar atunci cand cei care au O OPINIE CONTRARA sunt marginalizati ori nu sunt primiti in breasla.
Nu are nimeni nimic cu faptul ca Robert de Niro este simpatizant democrat. Este perfect democratic. Problemele apar atunci cand Robert de Niro are aceeasi parere ca TOTI ceilalti actori. Nu mai este ceva nou. Nu mai este O STIRE. Este normalitatea. Noua normalitate.
De cand a ajuns Hollywood-ul atat de radical nu as putea sa va spun. Nu a fost un punct de cotitura, un moment in care sa fi virat brusc. Trendul este evident de mult timp, insa ca orice boala, ca orice tumoare, s-a extins in tot corpul. A acaparat gazda.
Si acum intra in scena cetatenii de rand. Spectatorii. Teoretic, daca filmele sunt contrare credintelor tale, ideologiei tale, ar trebui sa le boicotezi. Sa refuzi sa te uiti la ele. Doar ca spectatorul american a ales varianta a doua. Una mult mai inteligenta, zic eu, chiar daca nu din motive de inteligenta a ales-o.
Spectatorul american se duce la filme, le apreciaza din punct de vedere artistic, sustine in continuare industria de film, sustine Hollywood-ul, dar nu face cum ii spun Hollywood-ul. Evident, conteaza si CUM ii spune Hollywood-ul.
Pana acum nu atat de mult timp, Hollywood-ul o spunea indirect, pe ocolite. Este diferenta dintre manipulare si publicitate. Omul nu stia ca este influentat, manipulat, asta si pentru ca de fapt nu i se zicea nimic. Se insinua, nu se afirma.
Este diferenta dintre un film in care se spune BETI COCA-COLA si un film in care personajul se duce in mod natural la un magazin sa-si cumpere o cola. Un film din a doua categorie este mult mai eficient.
Atunci cand s-a ajuns la interzicerea unor filme, la renegarea propriului trecut, ca-n cazul Disney, reactiile au fost atat de virulente incat marele Disney a facut un pas in spate.
Filmul The Apprentice mi se pare cel mai bun exemplu in acest sens. Din fericire, el a aparut si la noi, inca ruleaza, asa ca va puteti duce la cinema sa va convingeti. Asadar, pana acum Trump si republicanii erau ironizati fin in diverse productii de Hollywood. Aparea brusc un personaj care semana cu Trump, care avea evident toate defectele din lume. Aparea altcineva care facea glume la adresa republicanilor. Aparea subiectul „Trump” intr-o discutie dintre 2 prieteni.
Eh, acum Hollywood-ul a simtit nevoia sa faca IN MOD ASUMAT un film contra lui Trump. Pur si simplu este un film care-l demonizeaza pe Trump. Are bunul-simt sa nu afirme in mod direct ca Trump nu trebuie votat, insa lansarea filmului fix in campania electorala este un mesaj cat se poate de clar in privinta intentiilor producatorilor.
Ce au facut spectatorii? Au dat banii pe bilete, multi din curiozitate, au vazut filmul, au apreciat produsul artistic, insa nu si-au schimbat parerea.
Atentie: nu am zis ca au votat in continuare cu Trump. Nu. Spun doar ca votantii democrati au ramas votanti democrati, la fel si votantii lui Trump.
Am facut un mic test cu 10 prieteni care au vazut filmul The Apprentice. Nu zic cati Trumpisti erau printre ei, insa va spun clar: NIMENI nu si-a schimbat parerea. Cei care il demonizau pe Trump si considerau ca filmul era necesar erau oameni care inca dinainte sa vada filmul il dispretuiau pe Trump. Filmul le-a intarit o opinie deja existenta.
Fix asta fac multe alte filme. Ce nu fac ele? Nu mai schimba pareri, nu mai „manipuleaza” asa cum o faceau inainte. Asta SI pentru ca propaganda este acum directa, nu mai SE INSINUEAZA, ci SE AFIRMA.
Care este totusi rolul Hollywood-ului? Isi pierde aceasta industrie rolul? Pai din 3 motive nu o va face. Ceea ce e marea veste buna pentru toti cei lucreaza acolo.
Primul motiv este cel deja spus mai sus: din punct de vedere comercial, Hollywood-ul este inca relevant. Oamenii inca se uita la filme, fie la cinema, fie pe platformele de streaming. X face un film ca sa faca bani. Daca inca face bani, atunci el inca va face filme. Este atat de simplu.
Al doilea motiv este legat de imaginea Americii in lume. Filmele de la Hollywood inca sunt eficiente ca propaganda culturala: America e cea mai tare, e un rai pe Pamant, e „taramul fagaduintei”, e „tara tuturor posibilitatilor”, e un El-Dorado. Stiu ca pare usor paradoxal, insa filmele de la Hollywood influenteaza mult mai mult spectatorul din Romania decat pe cel din America.
Si, daca stati bine sa va ganditi, e logic, e firesc: americanul de rand nu voteaza presedintele in functie de cat este de simpatic actorilor, ci in functie de cati bani are in buzunar. Pana una-alta, America a dus-o cel mai bine din punct de vedere economic pe vremea lui Trump. Restul e ideologie.
Revenind la Hollywood, al treilea motiv este unul la fel de simplu: este in continuare vazut drept „apogeul carierei” unui actor. Un actor european si asiatic viseaza in continuare sa joace MACAR O DATA la Hollywood. Deci este relevant pentru cei din breasla lor, lucru care nu se va schimba prea curand.
Victoria lui Trump este o mare infrangere pentru Hollywood din punctul de vedere al influentei interne asupra cetatenilor. Ce efecte va avea asupra filmelor in sine, cat de ideologizate vor fi ele, mai putin ca pana acum ori dimpotriva, ramane de vazut. Eu sper ca vor fi mai putin ideologizate, insa nu sunt atat de optimist. Dimpotriva chiar.
Victoria lui Trump este o mare infrangere pentru Hollywood. Indiferent daca sunteti sau nu de acord cu ideologia Hollywood, cu acest aspect cred ca sunteti de acord. Eu o vad ca pe o veste buna, insa accept si opinii contrare. Personal, sunt fix precum spectatorii americani: apreciez produsul artistic, insa sunt imun la propaganda ideologica. O semnalizez ca atare, blogul acesta imi este martor, spun ca ma deranjeaza, dar pot sa vad lucrurile bune dintr-un film de propaganda. Chiar si The Apprentice zic ca este un film bun, chiar daca gretos de propagandistic.
Be the first to leave a reply