Warboy
Pana sa fiu invitat la o avanpremiera speciala a filmului Warboy, nu citisem absolut nimic despre el. Stiam doar ca este regizat de Marian Crisan si ca este film romanesc. Ma rog, unii dintre voi probabil zambiti, caci doar nu s-o fi apucat Marian Crisan sa regizeze filme americane? Insa, cu toate astea, ce-i cu acest titlu?
Pana sa intru in sala de cinema, n-as fi putut spune, n-as fi putut afla de nicaieri, de ce are acest titlu. Mai ales de ce este in limba engleza. Dupa ce am terminat de vazut Warboy, senzatia mea este ca nu are cum sa aiba alt titlu. Pare un titlu predestinat.
Pe scurt, vedem sfarsitul Celui De-al Doilea Razboi Mondial prin ochii lui Nicu, un adolescent care are o unica avere de care trebuie sa aiba grija: 2 cai. Tatal sau e plecat la razboi, pe front, iar in satul izolat unde se afla, in Muntii Apuseni, stirile ajungeau mai greu. Spre deloc, as zice.
Asa ca el afla de schimbarile taberei de la fata locului: se intalneste pe rand cu soldati nemti (care-i fura cei 2 cai), cu soldati romani (care voiau doar sa-i imprumute frumosii cai pentru a ajunge acasa mai repede) si cu soldatii rusi. Ce pateste din cauza rusilor ramane sa descoperiti singuri.
Cert este ca tot acest drum initiatic nu-l parcurge singur, ci alaturi de un ofiter american, ce ajunsese din greseala acolo din cauza ca avionul sau se prabusise undeva in zona. Evident, titlul de Warboy de aici vine, de la asocierea adolescentului cu texanul care-i iese in cale.
Va puteti imagina si singuri cum americanul era initial dusman, era de-al inamicului, insa peste noapte a devenit „de-al nostru”: „americani, britanici, tot aia”.
Cei doi actori, pustiul si americanul, au interpretari senzationale. Niciunul dintre ei nu este actor profesionist, insa fix din acest motiv mi se par atat de buni: sunt naturali. Unul este un copil INDRAGOSTIT de calarie, pe acest criteriu fiind ales in film. Iar celalalt este un american get-beget, texan chiar, care locuieste in Romania de cativa ani (vreo 5 din cate am inteles). Doua roluri care li se potrivesc perfect, doi actori alesi excelent. Nu cred ca un actor american de plan secund ar fi interpretat mai convingator rolul. Poate dimpotriva.
Acum, spre final, trebuie sa va vorbesc un pic despre filmele de razboi. Vorbesc strict din perspectiva mea, subiectiva, de spectator de film. Ideea este ca in acest moment, in aceasta lume, sunt in desfasurare doua razboaie, ambele afectandu-ne in mod indirect, insa ORICARE dintre ele ar putea escalada si ar putea sa ne afecteze direct.
Din acest motiv, desi pana acum 2-3-4 ani subiectul razboi nu ma interesa in mod deosebit, filmele avand acest subiect au intrat puternic pe radarul meu personal. Evident, si producatorii de film au simtit potentialul, asa ca estimez, cel putin din SUA, o avalansa de filme de razboi.
Este interesant insa ca si ai nostri au intrat in hora. Ideea e ca de la Sergiu Nicolaescu incoace putini regizori autohtoni au indraznit sa faca asa ceva.
Marian Crisan face INDIRECT un film de razboi. Warboy este de fapt o drama ce se petrece in timpul razboiului. Nu vedem lupte, nu vedem scene cu impuscaturi, nu vedem transee, nu vedem bombardamente. Vedem, de fapt, cum incercau sa supravietuiasca niste oameni in timpul razboiului. Caci in timpul razboiului nu se moare doar de gloante si bombe, ci se moare si de foame ori de frig.
Pentru ceea ce este, o drama ce se petrece la finalul razboiului, Warboy este un film excelent. Subiectul ar putea fi interesant avand in vedere contextul international, asa ca filmul are si ceva potential comercial. Din pacate, nu este CONSTRUIT chiar comercial, insa pe unii fix asta ar putea sa-i atraga.
Warboy va intra un pic mai tarziu in cinematografe, pe 17 noiembrie, fiind distribuit in tara noastra de Rova Film. Pentru cine tine cont de astfel de detalii tehnice, vorbim despre o coproductie Romania – Republica Moldova. Adica, din punctul meu de vedere, o singura tara care si-a trecut 2 denumiri pe afis. 🙂
ps: Warboy are la final cateva imagini excelente, emblematice. Din pacate sau din fericire, nu am gasit vreuna pe internet. Spun din pacate pentru ca m-ar fi scutit de multe cuvinte, insa spun din fericire pentru ca va trebui sa va folositi la maximum imaginatia. Asadar, imaginati-va un adolescent imbracat fix ca in Romania rurala a acelor ani, cu o camesa in partea de sus. Eh, deasupra acelei camese autentic romanesti el a trantit geaca de piele cu sigla US Army a soldatului american. Rezultatul acela ar putea fi definit in zilele noastre de catre criticii de moda drept un stil vestimentar fusion care imbina armonios elementele autohtone cu cele venite de peste ocean. Trebuie sa vedeti, cuvintele sunt in acest caz de prisos.
2 thoughts on “Warboy”