Ce cuvinte folosim cand vorbim despre un film? MacBeth
Ce cuvinte folosim cand vorbim despre un film? MacBeth
Cum poate fi caracterizat un film? Ce cuvinte am putea folosi (si am folosit) pentru caracterizarea acestuia? Pai sa vedem:
- Bun/slab. Aici se poate lucra si cu nuante: bunicel, slabut, acceptabil de bun. O astfel de caracterizare, nejustificata, este pur si simplu nociva. Un film, in sine, poate fi slab dintr-o perspectiva si bun din alta.
- O surpriza (ne)placuta. In cazul meu, am caracterizat multe filme astfel. Pur si simplu asteptarile mele erau setate gresit (sau, poate, dimpotriva, erau setate corect de catre producatori, acestia manipulandu-ma in asa fel incat sa-l placa filmul).
- Inutil. Aici este vorba, intai si intai, de remakeuri. Ele trebuie sa-si justifice existenta mai mult decat altele: de ce a aparut acest film? Nu era mai bine fara el?
- Plictisitor. Uneori, filmul e atat de boring incat poate fi folosit in loc de anestezic. Cu rata de succes mult mai mare.
- Copilaros. Daca e vorba de o animatie e ok, desi uneori si de la alea ai pretentii. Altfel, e o jjgnire adusa unui film.
Pana acum, insa, nu folosisem cuvantul GREU. Este greu, este obositor si da, este vorba despre MacBeth. Culmea, acest obositor nu este atat de negativ precum v-ati astepta. Oricum am lua-o, trebuie sa explic.
Asadar, o piesa de Shakespeare a fost din nou ecranizata. Deci, se pune problema utilitatii (mai putin decat in cazul remake-urilor, dar tot se pune), dar si problema generala a ecranizarii pieselor: Shakespeare se joaca cel mai bine pe scena, de ce (din nou) film? In plus, care ar fi posibilul public tinta pentru aceasta noua ecranizare?
Rezultatul? Un film extrem de bine realizat, regizoral nu prea ai ce sa-i reprosezi, dar extrem de greu si obositor. Pe de-o parte, te bucuri de engleza arhaica de pe vremea lui Shakespeare, pe de alta parte simti nevoia traducerii pentru ca altfel nu ai intelege mare lucru.
Stai, te concentrezi si iesi din sala cu un sentiment extrem de ciudat. Nu-ti dai seama exact ce film ai vazut. Iar daca esti blogger si trebuie sa scrii despre el, lucrurile sunt cu atat mai ciudate. Sa lauzi un film de la care lumea va iesi dezamagita? Sa critici un film bun? Grea alegere, orice ai face.
Eu prefer varianta sincera. MacBeth nu e un film pentru oricine. Personal, nu l-as revedea si as evita sa-l recomand. Cu toate astea, unii au fost impresionati, considerandu-l un film (aproape) perfect (Stefan si Laurentiu).
Cu siguranta ati observat faptul ca nu am fost capabil sa scriu un articol pe structura clasica. Pur si simplu Macbeth iese din tipare si se cere a fi judecat ALTFEL. Ramane de vazut daca ne va placea sau nu.
Macbeth este deja in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon. Iar daca aveti impresia ca-s singurul care am vazut asa filmul, va recomand sa cititi si articolul lui Malaezu. Salutari CINEMILE tuturor!
1 thought on “Ce cuvinte folosim cand vorbim despre un film? MacBeth”