Exodus

Exodus

Exodus Poster

 

Introducere Exodus

Avand titlul complet Exodus: Kings and Gods – Exodus: Regi si zei (tradus cuvant cu cuvant, in mod total atipic), acest film ma prindea cu asteptari total neutre. Pe de-o parte, subiectul religios ma lasa rece, asta insemnand, pe de-o parte, ca nu voi aprecia un film Biblic la adevarata sa valoare, dar nici ca voi enerva daca voi gasi blasfemii in el. Pe de alta parte, acum cateva luni avusesem parte de o surpriza extrem de placuta: Filmul Noe. Faptul ca era tot 3D imi dadea sperante ca macar din punctul de vedere al efectelor nu voi fi dezamagit.

Rezumat Exodus

Fara a povesti deloc actiunea, filmul este o noua ecranizare a dezrobirii evreilor de sub ocupatia egipteana si exodul lor in cautarea Pamantului Sfant. Ca un fel de spoiler, actiunea filmului urmareste, in proportie de peste 80%, litera Bibliei. Intr-un anume punct, poate cel mai asteptat, producatorii au vrut sa ne surprinda. Nu zic momentul, il veti descoperi singuri.

Exodus 2

Puncte de Interes Exodus

 • Un film care urmareste litera Bibliei. Mult mai multe decat Noe. Suna interesant deja.
 • Regizorul Ridley Scott nu este la primul film cu iz istoric, cele mai celebre fiind Gladiatorul si Robin Hood, fiecare in alta epoca. E drept, mai putin cunoscute, dar poate la fel de reusite, sunt 1492: Cucerirea Paradisului ori Killing Lincoln si Killing Kenedy, la ultimele 2 fiind doar producator.
 • Christian Bale este Moise. Fetele vor fi incantate.

Puncte tari Exodus

 • Am zis, dar o repet: isi propune sa urmareasca firul intamplarilor Biblice.
 • Nu are exagerari inutile, aici nu exista scene care sa ti se para de domeniul SF-ului.
 • Scenele de lupta sunt bine realizate, desi se putea lucra mai mult la efecte.
 • Christian Bale reuseste sa joace extrem de bine, chiar daca nu are un rol memorabil (precum Russel Crowe in Gladiatorul ori Noe).

Exodus 3

Puncte Slabe Exodus

 • Durata mult prea mare a filmului, 150 de minute, este primul mare defect al acestui film. Actiunea filmului, plina de momente moarte, mi-a confirmat ideea initiala. Nu, nu e tipul de film care sa necesite o durata atat de mare.
 • Tipul de film care isi cam greseste publicul: nu ii va impresiona nici pe religiosi (asa cum au facut filmele cu Iisus si Fecioara Maria, care au impresionat pana la lacrimi publicul lor tinta) si nici nu va tinti anti-religiosii, care vor dori sa vada blasfemii (cum este, de exemplu, Ultimul pacat al lui Iisus, un film care atrage tocmai datorita controversei din jurul sau).  De asemenea, este tipul de film pe care nici publicul nu-l va aprecia (durata, dar si subiectul, nu prea sunt de interes), insa nici criticii nu prea vor avea ce sa aprecieze la el.  Producatorii au vrut sa faca o chestie pentru toata lumea (de toate pentru toti, cum spun oamenii de marketing), dar fix d-aia pare ca au dat-o in bara. Sunt curios daca evreii vor aprecia acest film.
 • Intruchiparea lui Dumnezeu in chip de copil mi se pare o alegere ciudata. El, Dumnezeu cel copil, omoara toti copiii egiptenilor. Un Dumnezeu-copil atat de crud mi se pare o alegere ciudata. Probabil prin asta au vrut sa atraga, sa creeze controversa. Oare vor reusi?
 • Costumele mi se par ciudate. Habar n-am cum se imbracau egiptenii ori evreii, dar costumele par niste chinezarii ieftine luate, in cel mai bun caz, de la magazinele de fite cu marfa proasta tip Zara. In cel mai rau caz sunt luate de pe vapor, fabricate in alta tara cu civilizatie straveche, China. Priviti, va rog, rochia lui Moise:

Exodus 2

 • Muzica nu este nici ea stralucit aleasa. Unii o critica, pe mine m-a lasat pur si simplu indiferent.
 • Efectele 3D sunt aproape 0. Avand in vedere durata, purtarea ochelarilor 3D devine un chin. Macar de-ar fi fost cu folos.

Opinie Exodus

Chiar daca vi se pare ca am pus mai multe defecte decat calitati, sa stiti ca filmul nu mi-a displacut atat de mult. Pur si simplu m-a lasat rece, avand o parere neutra. Nu m-a dat pe spate cu nimic (Noe, apartinand aceluiasi gen, mi se pare mult mai bun), insa nici nu m-a dezamagit crunt. In plus, nu are nimic care sa ma enerveze (asa cum are, de exemplu, Paddington). Durata excesiv de mare, dublata de obligativitatea purtarii ochelarilor 3D, il face un film obositor. Unii colegi bloggeri sustin ca erau sa adoarma. Eu nu, dar probabil vor exista spectatori care vor dormi bine la acest film.

Christian Bale joaca bine, practic tinand intreg filmul. Pare, totusi, ca scenariul ori regia il limiteaza un pic. Pentru ceea ce i s-a dat s-a comportat admirabil.

Exodus 4

Totusi, faptul ca si-a propus sa urmareasca actiunea Bibliei, fara exagerari nerealiste, trebuie apreciat. Asta e motivul principal pentru care ar trebui vizionat.

Despre el inca n-a mai scris nimeni prin tarisoara noastra, singurul articol despre film fiind tot al meu, pe Minunat.eu, un articol cu glume despre film. Serios: am ras la Exodus asta mai mult decat la multe alte filme pe afisul carora scria, mare, COMEDIE.

Per total, Exodus este un film nici prea bun, nici prea rau. Nu va sfatuiesc sa-l evitati, dar nici nu-l recomand cu tarie. V-am avertizat doar in multe privinte, voi decideti daca sa mergeti sa-l vedeti. Daca ar fi sa va dau un sfat, acesta ar fi sa-l vedeti in 2D, ochelarii 3D sunt obositori si, in acest caz, complet inutili.

Exodus: Zei si Regi intra de azi in cinematografe, fiind distribuit de Odeon. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Exodus. Categories: 2014, Filme noi. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.