IMAX

IMAX

 

Cateva ganduri despre IMAX, amestecate, asa cum sunt si-n mintea mea:

IMAX

 • Primul film la IMAX trebuia sa fie Avatar. N-a fost sa fie. Trebuia sa fac rezervare cu 3 saptamani inainte sau sa iau randul 2. N-am vrut. Pe vremea aia nu mergeam la vizionari de presa. Eram om, nu blogger.

Avatar IMAX

 • Intr-un final, mi-am facut debutul la IMAX. Am vazut acolo ultima parte din Harry Potter. Mi-a placut atat de mult incat il consider printre cele mai bune filme vazute. Simtisem d-atunci ceva special.
 • Dupa Harry Potter am stat vreun an pana sa vad urmatorul film in IMAX. Culmea e ca nu mai tin minte ce am vazut dupa (ceva prost, oricum). Tin minte doar PRIMUL film vazut acolo.
 • Tin minte c-am ramas socat cand am vazut primul film IMAX 2D. Eu eram setat ca la IMAX se pot vedea doar 3D-uri. Atunci incepusem deja sa merg la vizionari. Deci da, exista filme IMAX 2D, dar si filme IMAX 3D.
 • Initial era singura sala DIFERITA din Bucuresti. Era o miza sa mergi la IMAX, vedeai ALTCEVA. Intre timp au aparut concurentii: sala 4DX (care apartine, culmea, tot de Cinema City) si sala Dolby Atmos din Baneasa. Nu exista vreo preferata, fiecare are avantajele ei. E vorba de filmul vizionat, fiecare pretandu-se mai bine unei sali (de exemplu, San Andreas s-a vazut PERFECT in 4dx; sunt, insa, alte filme pe care nu le-as vedea acolo, mi se pare ca esti distras prea mult in acea sala; iar Dolby Atmos are doar sunet special, unele filme neavand efecte sonore deosebite).
 • Ultimul film vazut in IMAX a fost The Walk.
 • De curand au fost inlocuiti vechii ochelari 3D cu unii noi. Cei noi is mult mai misto. Despre schimbare am anuntat la acea vreme ­čÖé

The Walk Emil Calinescu

 • Nu am contorizat cate filme am vazut in IMAX. De ce as face asta? Cifrele sunt irelevante.

Totusi, dintr-un anume punct de vedere conteaza cifrele: IMAX tocmai si-a deschis sala cu numarul 1000 din lume. Nu la noi, ci in indepartata China (Wanda Cinemas din Tayuan). Cateva chestii pe care nu le stiati despre IMAX:

IMAX 2

 • Primul ecran IMAX a fost inaugurat in 1970, in Japonia, la Osaka World Fair.
 • Primul cinematograf IMAX de sine stator a fost Cinesphere, din Toronto, lansat in 1971.
 • In 1996 Imax Corporation a castigat Premiul Academiei Americane de Film pentru Merite Stiintifice si Tehnice.
 • Prima sala IMAX din Europa de Est a fost Sadbya IMAX din Cinema City Varsovia, fiind deschisa in 2000.
 • Tot Cinema City a adus tehnologia IMAX si in Romania, deschizand in 2009 sala IMAX din Afi Palace Cotroceni.

 • Primul film de la Hollywood care a folosit camere IMAX in productie a fost Cavalerul Negru, in 2008, regizat de Cristopher Nolan.
 • Acum IMAX este prezent in peste 65 de tari, in fiecare minut ruland, undeva pe glob, un film intr-o sala IMAX

In clipul de mai jos aveti mai multe curiozitati despre IMAX:

Eu ii urez la multi ani si la cat mai multe sali. Astept cu nerabdare a doua sala IMAX din Romania. Clujul, Iasul, Timisoara ori Constanta merita si ele o sala IMAX. Salutari CINEMILE tuturor!

. 9 comentarii la IMAX. Categories: Cinemilii speciale. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

9 thoughts on “IMAX

 1. A trecut un an de la postarea ta si recitind o acum pare o profetie :))) a doua sala IMAX s a deschis primavara asta la Timisoara. Are el dreptate, IMAX, cand spune „sa vezi si sa crezi”. Viitorul suna tare bine cu tine, Emil :)))

  1. Profet Emil Calinescu. Asa sa-mi ramana numele.

   Scuze de intarzierea cu care accept comentariul, dar am fost in vacanta pana acum.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.