Versiunea din 1926 a filmului Hangover – Marea Mahmureala

Versiunea din 1926 a filmului Hangover – Marea Mahmureala

 

 

Unul dintre cele mai bune filme de comedie din ultimii 20 de ani, “Marea Mahmureala” (2009) a reusit sa ofere clipe pline de rasete in hohote tuturor celor care l-au vizonat. Aventurile prin care trec cei patru prieteni in urma betiei crunte pe care au tras-o in Las Vegas, la petrecerea burlacilor s-a lasat cu doua continuari, la fel de haioase si pline de poante si faze care au starnit rasul. Desi, de foarte multe ori era mai degraba “rasu’-plansu’”! Ceea ce foarte putini cinefili stiu este ca acest film a avut un predecesor la fel de comic in perioada in care filmul mut facea istoria la Hollywood. Este vorba despre pelicula “What Happened to Jones/Ce s-a intamplat cu Jones”, lansata in anul 1926 si care are ca subiect o poveste asemanatoare celei din “Marea Mahmureala”. Care sunt paralele intre cele doua filme, care sunt diferentele si modul in care au fost percepute la nivel social in perioada lansarii lor constituie subiectul prezentului articol.

Ce s-a intamplat cu Jones

In perioada in care sonorul era inca departe de a fi descoperit, iar legendarul Charlie Chaplin facea istorie la Hollywood, comediile mute despre orice facea spectatorul sa rada in hohote erau unele dintre cele mai vizionate filme. In anul 1926 este lansat “What Happened to Jones/Ce s-a intamplat cu Jones”, o comedie despre un tanar baiat care tocmai se pregatea de casatorie si care, alaturi de prietenii lui, alege sa-si petreaca ultima noapte ca burlac la masa de poker. Numai ca tocmai in acea noapte are loc o razie a politiei si Tom Jones si prietenii sai trebuie sa scape de a-si petrecere ziua urmatoare in arestul politiei. In urma unei serii de peripetii, acestia ajung intr-o baie turceasca in noaptea de imbaiere a femeilor si sfarsesc prin a se deghiza pentru a putea scapa de urmaritori. Este greu de explicat povestea aventurilor lor, asa ca lui Jones nu-i mai ramane decat sa-si ia inima in dinti a doua zi si sa discue cu Lucille Bigbee, viitoarea lui sotie, incercand sa adune toate informatiile ca intr-un joc de puzzle.

Print

In anul 2009, comedia “Hangover/Marea Mahmureala” aduce pe marile ecrane povestea a patru prieteni, dintre care unul urmeaza sa se casatoreasca si care alege sa-si petreaca ultima noapte in calitate de burlac in Las Vegas, unde prietenii sai i-au pregatit o petrecere de pomina. Doug, Phil, Stu si Alan o fac lata, astfel incat a doua zi, viitorul mire (Doug) nu mai este de gasit. Incepe astfel o aventura haioasa in cautarea acestuia, bazandu-se pe fragmente de amintiri din seara si noaptea precedenta (primele indicii sunt un bebelus si un tigru pe care acestia ii gasesc in camera lor de hotel). Iar de aici incolo incepe nebunia unei comedii de situatie, in care totul este cu susul in jos si nimic nu este la locul lui. Acest film a fost atat de apreciat de public, incat in anii urmatori au fost lansate inca doua parti, care, insa, nu s-au mai bucurat de acelasi succes de casa si de public precum prima parte.

In ceea ce priveste asemanarile dintre cele doua pelicule, ambele pornesc de la aceleasi premise (o gasca de prieteni dintre care unul trebuie sa se casatoreasca, petrecerea burlacilor, o situatie care duce la haos, incercarile de recuperare a amintirilor despre noaptea aceea, firul epic al filmului este realizat in stilul reconstructiei unui puzzle). Insa, asa cum era normal sunt si cateva diferente intre acestea. In primul rand acestea sunt de ordin social si de perceptia a comicului de situatie de catre publicul-spectator; avand in vedere ca primul film a fost lansat in anul 1926 intr-o perioada in care prohibitia era la putere, pelicula a fost perceputa, oarecum, ca un fel de protest la adresa autoritatilor.

De atunci si pana in prezent, cultura legata de tot ceea ce inseamna cazinoul si modul de percepere social au evoluat foarte mult: de la locul in care mergeau inainte doar aristrocratii, astazi orice persoana care are varsta legala poate juca la cazinou. Jocurile sunt usor de iltes, au reguli simple, si de aceea a juca la cazinou nu este deloc complicat (multe dintre cazinourile online au ghiduri speciale legate de fincare joc). In “Marea Mahmureala”, la un joc de blackjack devine un moment real si posibil sa se intample: Alan castiga 80000 de dolari, bani necesari pentru plata gangsterului asiatic. Desigur ca Alan a castigat banii utilizand o forma care nu este agreata de catre cazinouri, insa, avand in vedere ca este vorba despre o comedie, atunci este permis. Urmatoarele elemente de diferentiere tin de scenariu si modul de desfasurare al actiunii: in filmul din 1926, puzzle este redat in desfasurare (de la inceput pana la sfarsit), in timp ce in “Hangover”, protagonistii trebuie sa mearga pe firul puzzle-ului si sa-l reconstruiasca de la sfarsit catre inceput. Difera si lait-motivul: la “What Happened to Jones” este vorba despre o seara de poker, in timp ce in “Hangover” este vorba despre o seara de betie. Ca sa nu mentionam si faptul ca o pelicula este realizata fara sonor (film mut), in timp ce celalta se bucura de sunet digital. Intr-un final, ceea ce conteaza cel mai mult este si ceea ce unifica cele doua filme: ambele reusesc sa binedispuna si ofere foarte multe situatii comice, atingandu-si scopul pentru care au fost realizate: amuzamentul spectatorilor.

 

. Niciun comentariu la Versiunea din 1926 a filmului Hangover – Marea Mahmureala. Categories: Cinemilii speciale. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.