10 lucruri destepte despre Baieti destepti
Baieti destepti este un film de actiune-comedie (asa este MARKETAT!) care mi-a starnit interesul din mai multe motive. Voi scrie in continuare 10 lucruri destepte despre acest film, si cu bune, si cu rele, insa pana atunci trebuie sa va spun despre ce este vorba.
Personajul principal negativ este Narcis, interpretat de Cristi Iacob, un traficant de droguri pe care politia nu putea nicicum sa-l prinda. Pentru a o face, Elena (interpretata de Olimpia Melinte) il roaga pe superiorul ei, pe Andronic (interpretat de Vali Vijelie), sa cheme 3 dintre colegii suspendati, colegii problema: Leo (Tiberiu Ioana), Alex (Sergiu Costache) si Costi (Silviu Mircescu). Cei trei magnifici trebuie sa-l prinda pe Narcis asupra faptului si in sfarsit sa-l aresteze.
Nu va dezvalui mai multe, va spun doar 2 detalii tehnice relevante: regia este semnata de basarabeanul Igor Cobileanski, iar scenariul este semnat de regizor, alaturi de actorul Tiberiu Ioana si de Alexandru Bergauer. Al doilea a mai jucat doar in Zapada, ceai si dragoste, unde a fost si producator asociat, la al treilea se afla la debutul sau ca scenarist. Pe regizor il cunoasteti foarte bine: a regizat Umbre si La limita de jos a cerului, Tache si Afacerea Est. La Afacerea Est si La limita de jos a cerului a fost si scenarist.
Tot ce voi spune in continuare tine cont de ce am scris mai sus. Asadar:
- Cea mai buna interpretare o are Cristian Iacob, cu al sau rol negativ, Narcis. O interpretare care-i face cinste, care dovedeste ca omul isi respecta meseria de actor.
- A doua cea mai buna interpretare o are Olimpia Melinte. De fapt, duelul pare a fi intre cei 2: Elena vrea sa-l infunde pe Narcis. Ceilalti sunt locotenentii lor, cei care doar pun in aplicare ordinele celor 2. Ce este interesant la Olimpia este insa altceva: ea are in film o atitudine foarte MAMOASA. Este sefa aia cool, cu care te duci sa bei o bere, cu care „bati cuba (palma)”, fata de care nu te cenzurezi ca limbaj. Este tipa care te incurajeaza ca o mamica ori poate ca o sora mai mare. Nu intamplator am zis MAMOASA: ea in viata reala este mamica. Poate din acest motiv interpretarea ei este atat de NATURALA.
- De bine am de zis si despre interpretarea lui Ruby. Ea nu este la prima experienta cinematografica, Ghinionistul fiind oficial filmul ei de debut. Rolul sau este greu, personajul este interesant, iar interpretarea ei NU DEZAMAGESTE. Pentru un actor amator este o interpretare excelenta. E drept, daca-n locul ei ar fi jucat o actrita profesionista, rolul ar fi putut deveni unul FABULOS. E un rol ofertant, din care un actor BUN poate scoate mult mai mult.
- Dan Bursuc, celebrul impresar de cantareti de manele, are un rol DECENT. I s-a gasit un rol care i se potriveste: este un interlop concurent, unul care vrea sa fie prieten cu toata lumea. Ultima parte i se potriveste si-n viata reala. Zic.
- Din pacate, ajung si la prima interpretare gresita: Vali Vijelie. Evident, era de asteptat, omul nu este actor. Insa eu ma intreb de ce i s-a dat un astfel de rol (seful politiei!). E drept, e un rol scurt, nu a trebuit sa joace mult. Insa pare la propriu DIN ALT FILM. E drept, mi-a placut un lucru: personajul sau, Andronic, vrea sa invete sa cante, are un acordeon cu care exerseaza. La un moment dat este surprins de Elena (Olimpia Melinte) ca asculta o melodie Vali Vijelie. „Invat de la cei mai buni” – ne spune el. Mi-a placut ideea, modul in care personajul se raporteaza la viata actorului. Insa n-avea ce sa caute in rol de sef al politiei.
- Nu mi-au placut cei 3 magnifici, cei care trebuiau de fapt sa duca greul filmului. Dintre toti, cea mai mare dezamagire este … Tiberiu Ioana. Nu ca ar fi cel mai actor dintre toti, ci pentru ca este unul dintre scenaristi. Daca nici rolul tau nu ti-l scrii astfel incat sa-l interpretezi corect …
- De fapt, toate problemele vin de la scenariu. Nu stiu daca o fi valabil proverbul cu sabiile care nu incap in aceeasi teaca, aici fiind vorba nu de doua, ci de trei (scenaristi), dar e cert ca povestea in sine este subtirica rau de tot. In afara de cele 3 roluri, cel rau (Narcis), cea buna (Elena) si cea rea care vrea sa devina buna, cea care se afla efectiv INTRE cele 2 lumi, personajul interpretat de Ruby (va las pe voi sa descoperiti cum o cheama), restul personajelor sunt scrise fie superficial, fie gresit. Cu bube. Cu gauri. Dan Bursuc este un personaj episodic, mult prea putin important in poveste. Iar Andronic, cel interpretat de Vali Vijelie, este prea putin important pentru functia sa, rolul sau. Nu e clar, pentru mine cel putin, care sunt relatiile ierarhice din politie, cine seful cui este.
- Revin la Narcis. Nu doar interpretarea sa este excelent, ci si rolul este foarte bine scris. De altfel, daca stau bine sa ma gandesc, rolul acesta ar deveni unul superb intr-un alt context. Intr-un alt film. Nu va zic mai multe despre personaj, trebuie sa-l descoperiti singuri.
- Scenele de lupta, atat impuscaturile, cat si luptele corp la corp, par fake de la o posta. Din cauza acestora, si nu numai, tot filmul pare fake. Cele 3 roluri, in special cel al lui Narcis, par a fi 3 ceasuri originale intr-un magazin de copii chinezesti. Le scoti in fata, le arati, le demonstrezi originalitatea, si pe baza lor sper sa vinzi si fake-urile. Poate-ti iese, dar exista si riscul contrar: riscul ca cei multi pacaliti sa scada, de fapt, valoarea ceasurilor originale. Nu intamplator am dat ceasul ca exemplu, caci un ceas, vedeti voi daca fake sau nu, este obiectul unui pariu, al unei promisiuni. In momentul in care a aparut prima oara in film gandul mi-a zburat la aceasta comparatie: da, parca am fi intr-un magazin de ceasuri fake.
- Nu v-am zis nimic despre rolul lui Alex Velea, om care a debutat pe marile ecrane in 2008, cu celebrul film semi-autobiografic Un film simplu. Rolul sau este de puscarias, un rol important insa, caci sora lui, interpretata de Ruby, este unul dintre personajele cheie. In rolul sau de puscarias, Alex Velea nu iese in evidenta cu nimic pentru simplul motiv ca nu-si propune asta: el isi duce la capat rolul sau intr-un mod simplu, natural, nu vrea sa epateze, nu opteaza pentru teatralitati excesive. Nu este actor profesionist, dar se vede ca este obisnuit cu platourile de filmare. Interesant este insa alt lucru: Baieti destepti este al doilea film cu Alex Velea care apare anul acesta, dupa Tigru.
Per total, Baieti destepti este fix precum un magazin de ceasuri fake care are si 3 originale in el. Daca accepti faptul ca e fake si esti curios si daca vrei pur si simplu sa te destinzi, Baieti destepti ar putea fi o alegere buna. Dar nu merge sub nicio forma cu gandul ca vei vedea o cinematografie de calitate. Asteptarile tale depind de partea afisului pe care o iei in seama: daca te duci la un film de Cobileanski cu Olimpia Melinte si Cristi Iacob, vei pleca dezamagit din sala de cinema; daca te duci la un film cu Dan Bursuc, Ruby, Vali Vijelie, Alex Velea si Johny Romano, atunci s-ar putea sa iesi chiar multumit din sala de cinema. S-ar putea sa ajungi la concluzia ca regizorul a scos maximum din ce putea scoate.
Eu am fost cumva intre, caci pretentiile mele veneau intai si intai de la regizor. Exact cum ziceam: depinde de perspectiva.
Baieti destepti intra in cinematografe din 13 octombrie 2023, fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment.
Nu se leaga povestea deloc…mergi la un mafiot mare ca sa prinzi unu mic