Tigru (Day of tiger) – TIFF 2023

Tigru (Day of tiger) este inspirat din fapte reale, in special intamplarea din Sibiu, din 2011, cand un tigru a evadat de la ZOO. Spun in special pentru ca astfel de stiri tot auzim in Romania (acum vreo 3 ani evadase unul in Targoviste).

Personajul principal din Tigru (Day of tiger) este Vera, medicul veterinar care colaboreaza cu gradina zoologica a unui oras micut din Transilvania (nu ni se spune clar c-ar fi vorba de Sibiu; in imagini se vede gradina zoologica din Targu Mures, plus masini cu numar de Mures). Ea este macinata de probleme persoanale, este pe cale sa clacheze, evadarea tigrului fiind fix „ce-i lipsea”. Este trimisa in echipele de cautare, caci acel tigru reprezenta un pericol.

Din pacate sau din fericire, filmul este facut de romani si nu de americani, drept urmare, fara sa fac spoiler, tigrul devine personaj secund, iar lupta este aproape inexistenta. Daca filmul ar fi fost facut de americani, existau lupte, existau victime, vedeam mult sange si multe victime. Americanii l-ar fi scos in prim plan pe tigru, l-ar fi facut realmente personaj principal. Doar ca noi suntem romani, drept urmare tigrul este … un pretext.

In filmul Tigru (Day of tiger) apare un personaj extrem de interesant, interpretat de Alex Velea. Ma rog, un grup de personaje, caci el este un interlop care are intotdeauna cativa oameni dupa el. In film, el este un fel de Nutu Camataru, el detinuse tigrul, dar ii fusese confiscat. Nu va spun mai multe, nu va spun ce rol are el in toata povestea, va las sa il descoperiti singuri. Ce vreau sa spun este altceva: in teorie, un „actor” precum Alex Velea joaca DOAR in filme comerciale si ultracomerciale. Ceea ce, in teorie cel putin, nu este cazul aici. Este un film de arta, unul bine realizat, vom vedea ce premii va obtine, daca va obtine, dar oricum nu este din categoria „Teambuilding”. Si, totusi, au hotarat ca intr-unul dintre roluri sa joace un cantaret neactor gen Alex Velea.

Paradoxul este ca Alex Velea se dovedeste a fi ALEGEREA PERFECTA: este idela pentru rolul de interlop cocalar, pare natural in acel rol. Ceea ce ne duce cu gandul la un lucru interesant: nu cumva pentru anumite roluri am putea apela la non-actori care pur si simplu sa se potriveasca in peisaj? Nu insinuez ca Alex Velea ar fi cocalar interlop, interlop stim ca nu e, spun doar ca el si-n viata reala joaca un rol, lucreaza la aceasta imagine, care-i convine. In film nu face decat sa isi continue jocul. Ceea ce, sa ne intelegem, este foarte ok.

O alta surpriza placuta este Catalina Moga, actrita care da viata personajului principal Vera. Desi are deja 39 de ani, Catalina Moga a jucat putin IN FILM si in general roluri secundare. In Ana mon amour, de pilda, este infirmiera. Aici primeste rolul principal si nu dezamageste. As zice chiar ca este unul dintre cele mai bune personaje feminine (eu iau la pachet: modul cum a fost construit personajul + interpretarea acestuia). Excelent personaj, excelenta interpretarea Catalinei.

Paul Ipate, al doilea rol principal (sau aproape principal), prietenul Verei in film, are si el o interpretare solida, insa in cazul sau NU putem vorbi despre o surpriza. Este un actor bun, deja consacrat, obisnuit atat cu scena de teatru, cat si cu platourile de filmare. Aici doar confirma ceea ce stiam deja despre el.

Doua vorbe si despre regizorul-scenarist Andrei Tanase: Tigru (Day of tiger) este debutul sau in lungmetraj, atat ca scenarist, cat si ca regizor. Este un fel de film de autor, chiar daca foloseste si retete comerciale. As putea spune ca este un fel de film comercial de autor. Un fel de pizza gatita ca la restaurante de o stea Michelin.

Personal, Tigru (Day of tiger) mi-a placut pe partea de suspans, m-a tinut in priza, si mai ales pe partea de conturare a personajelor. M-a dezamagit in ceea ce priveste partea efectiv conflictuala, tigrul fiind prea bland pentru ceea ce este (un tigru este un animal de prada, era si nemancat, era si speriat). Ce-i drept, nici in cazul real tigrul nu face victime, deci cumva exista scuza respectarii realitatii. Desi ea functioneaza si nu prea.

Tigru (Day of tiger) va intra si in circuitul normal al cinematografelor (din 29 septembrie 2023), urmand a fi distribuit in Romania de Follow Art Distribution.

Articolul despre filmul Tigru (Day of tiger) a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

. 1 comentariu la Tigru (Day of tiger) – TIFF 2023. Categories: 2023, Filme romanesti, TIFF 2023. Tags: , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Tigru (Day of tiger) – TIFF 2023

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.