4D vs 4DX. Urmatorul NIVEL al cinematografiei. O zi fara miros.

4D vs 4DX. Urmatorul NIVEL al cinematografiei. O zi fara miros.

 

Acum cateva luni a venit conceptul 4DX in Romania. Nu e nou, cinematografe 6D au fost si inca mai sunt (chiar daca-n Bucuresti au disparut definitiv). Conceptul 4DX e interesant, mie-mi seamana a Roller-Coster.

Totusi, dupa mine, cinematografia ar trebui sa se strofoace sa descopere altceva. Din punctul meu de vedere, simtul pe care cinematografia trebuie sa se axeze mai mult este cel olfactiv.

A fost o incercare acum cativa ani: a fost un film, nu mai imi amintesc care, ce figura in programul cinematografelor 4D. Ce presupunea acea dimensiune in plus? Pai simplu: primeai un cartonas pe care-l razuiai. Pe ecran apareau, din cand in cand, niste cifre (de la 1 la 6). Cand vedeai cifra 1, trebuia sa razuiesti acea cifra de pe cartonas si iti iesea un miros.

Incercarea a fost laudabila, se pare, insa, ca n-a prins cum ar trebui. Problema principala, din punctul meu de vedere, este ca acel film nu avea un MIROS pe care sa-l tii minte.

Acum, apar anumite blocaje. Nu in toate filmele trebuie sa intri atat de mult in atmosfera. Nu v-ati dori sa mirositi un mort intr-un thriller, nu v-ati dori sa simtiti aromele pe care le mirosea Dr Hannibal Lecter si, cu siguranta, filmul Perfume: Story of a Murderer nu v-a starnit senzatii olfactive speciale.

Alte filme, insa, cum este Scent of a Woman (Parfum de femeie), ar trebui OBLIGATORIU vazute in astfel de conditii. In fond, filmul acela este, intai si intai, despre miros.

Acum ganditi-va la ce se intampla in realitate. Ganditi-va ca fiecare persoana are propriul ei parfum. Personalitatea este completa atunci cand persoana si-a gasit combinatia ideala. Mirosul pielii tale, generat de alimentatie, de statutul de fumator (ori bautor de alcool), de meseria ta (un chimist miroase intr-un fel, un medic in alt fel, un muncitor in alt fel), amestecat cu un anume parfum (asupra caruia te vei decide dupa multe incercari), va genera un miros al tau inconfundabil. Unele meserii sunt mai avantajate: fiecare avocat poate avea propriul miros, isi poate dezvolta propria personalitate. Un medic mai greu, mirosul lor fiind influentat intr-o proportie covarsitoare de meserie.

Gandindu-va la toate astea, nu v-ati dori sa TRAITI cu adevarat un film si prin simtul olfactiv? Filmul nu ar trebui sa fie doar imagine si sunet. In loc sa ne concentram pe entertainment pur, al carui scop nu-l contest, mai bine ne-am gandi la o chestie pe care am putea-o dezvolta frumos.

Daca negati importanta acestui simt, ganditi-va cum ar fi sa nu-l aveti deloc. Sa traiti o zi fara miros. Sa va simtiti la fel intr-o toaleta publica, la un restaurant, pe plaja, intr-o padure de la munte si intr-un spital. Si, neaparat, ganditi-va la miros in cazul oamenilor pe care i-ati cunoscut: cat de mult a contat acesta? Cand v-ati ales sotul/sotia, mirosul a fost pe ultimul plan?

4D vs 4DX. Urmatorul NIVEL al cinematografiei. O zi fara miros. – articol inscris in competitia Super-Blog 2015, pentru sponsorul Coty. Noul parfum al acestui brand este Deeply Yours fragrancesSalutari superPARFUMATE tuturor!

Enrique Iglesias Parfum

 

3 thoughts on “4D vs 4DX. Urmatorul NIVEL al cinematografiei. O zi fara miros.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.