6.9 pe scara Richter
6.9 pe scara Richter
Sunt prea mic sa-mi amintesc marile cutremure petrecute in aceasta tara. In 40 ori in 77 nu eram nascut, iar de cel din 90 nu-mi amintesc nimic. Aveam aproape 4 ani (nu-i implinisem inca) si tot ce stiu despre cutremur este din povestile alor mei. Vreo trauma sau macar vreo mica spaima nu am tras. Inca.
Poate din acest motiv sunt atat de calm in privinta cutremurelor. Calm poate fi inlocuit si cu inconstient: nu verific in ce cladiri intru, bulinele rosii nu ma sperie. Cumva, mie imi e MULT mai teama de incendii, mai ales dupa Colectiv, asa ca as intra mai degraba intr-un bloc vechi, cu bulina, decat intr-o casa de lemn. Pentru mine, e mai inspaimantator un incendiu decat un cutremur.
(O mica paranteza: nu stiu cat de competent este Marmureanu, dar este o persoana extrem de ironizata; in film veti vedea un corespondent al sau. Nu va zic mai multe. Daca nu stiti cine este Marmureanu, priviti clipul de mai sus)
Acum, uitandu-ma in jur, fara a cerceta amanuntit problema, am observat urmatorul lucru: TOATE femeile se tem, intr-o masura mai mica sau mai mare, de cutremur. Nu exista femeie care sa fie TOTAL nepasatoare vizavi de cutremure. In sens invers, barbatii sunt impartiti: gasim destui barbati paranoici, dar si destui barbati nepasatori. Nu stiu proportiile, aici trebuie facuta o cercetare.
Nu stiu nici distributia pe varste si nici motivatiile fiecaruia. Intuitiv, spun ca este vorba de experiente de viata.
Acum, pentru ca vorbim despre un film, va zic doar atat: intalnim un cuplu total atipic. El este cel paranoic in privinta cutremurelor, iar ea este cea nepasatoare. Cei doi se muta intr-un apartament nou, pe care ea il aranjeaza (era designer, deci era meseria ei), insa nu observa (pentru ca nu o interesase) faptul ca blocul avea bulina rosie. Acum, va zic de ce situatia este imposibila (nu unul, ci 3 motive):
1. Un om paranoic in privinta cutremurelor nu se cupleaza cu unul nepasator. Si invers. Sau, daca se cupleaza, e o aventura d-o noapte, e ceva temporar, nu casatorie indelungata.
2. Daca tot e cuplat cu o asemenea persoana, atunci cand cei 2 decid sa cumpere un apartament, se intereseaza ce a luat. Macar in ce bloc e. Asta pentru ca frica aceasta excesiva de cutremure trece peste iubire si alte detalii. Deci in niciun caz el nu-i lasa ei toti banii pe mana ca sa cumpere un apartament de care el sa nu aiba habar.
3. Ea, daca il stie asa fricos, se intereseaza in privinta acestui aspect. Asta daca vrea sa traiasca cu el. Sau o fi vrut sa-l enerveze?
Acum, si despre bulina trebuie sa discutam. Filmul ne arata foarte bine cum sta treaba cu bulinele, cum bulina poate pica daca se da spaga unde trebuie, cum copiii se joaca efectiv cu acea bulina. Mi-a placut mult ideea.
Desi filmul priveste problema cutremurelor intr-un mod ironic, problema este cat se poate de serioasa. Iar realitatea reliefata este una dureroasa. Totul e real. Inclusiv femeia obsedata ca e inselata. Femeia care nu accepta ca sotul actor trebuie sa se uite la actrita de pe scena si nu la iubita din public. Real. Uimitor de real.
Altfel, personajul cel mai misto din tot filmul este tatal lui. Nu el, paranoicul de cutremure, ci ta-su. Nu va zic nimic, dar absolut nimic. Va zic doar ca el ar fi trebuit sa fie personajul principal. Nu e chiar UN EXEMPLU, as zice ca dimpotriva, dar poate chiar aia ma atrage la el.
Altfel, 6.9 pe scara Richter este un film de vazut, ca de altfel orice film al lui Caranfil. Si tot legat de Caranfil, tin sa va anunt ca prietenii de la Cinepub au incarcat pe Youtube unul dintre cele mai bune filme ale lui Caranfil, E pericoloso sporgersi. Clipul complet este mai jos.
6.9 pe scara Richter intra in cinematografele patriei astazi, 20 ianuarie, fiind distribuit in Romania de Voodoo Films. Salutari CUTREMURATOARE tuturor!
Be the first to leave a reply