Aftersun: A fost odata ca o vara
Cand am vazut prima oara titlul acestui film, Aftersun: A fost odata ca o vara, am ridicat o spranceana. Suna cumva poetic, desi pare intr-un fel un vers de melodie folk. Evident, m-am intrebat de ce a fost pastrat originalul Aftersun si, daca tot a fost pastrat, de parca ar fi un neologism intraductibil, de ce s-a mai adaugat ceva. Nu este in mod cert singurul film cu o astfel de adaugire. Deci, ca sa zic asa, nimic nou sub soare. Nimic nou sub … Aftersun.
Dupa ce am vazut filmul, constat ca acest titlu romanesc este atat de potrivit. Atat de frumos spus. Atat de bine rezumat intr-o singura fraza. E drept, acest titlu spune mai multe decat o face titlul original, dar o spune intr-un mod atat de frumos incat efectiv adori titlul. Si, printr-un artificiu pe care personal nu mi-l pot explica, filmul sa aiba 2 titluri intraductibile intr-unul singur: Aftersun: A fost odata ca o vara a ajuns sa fie cel mai intraductibil titlu romglez pe care l-am intalnit eu. Intraductibil, insa atat de frumos, cu atat de mult sens.
Acum trebuie sa recunosc ca filmul, de fapt, NU mi se adreseaza. Sau, ma rog, nu o face in mod direct. Eu nu am copil si nici nu-mi propun sa am vreodata. Drept urmare, relatia parinte – copil o vad unidirectionala, strict prin prisma relatiei pe care am avut-o si inca o am cu parintii mei. Ceea ce pentru unii nu este de ajuns.
Totusi, filmul a reusit intr-un fel sa ma atinga. Sa ma puna pe ganduri. Chiar daca, recunosc, am iesit din sala de cinema mai mult neconvins. Cumva, nu reusisem sa procesez pe loc „informatia”. Revin asupra acestui lucru la final.
Povestea filmului Aftersun: A fost odata ca o vara este urmatoarea: Sophie, acum un adult care are un bebelus, isi aminteste vara petrecuta cu tatal ei in Turcia. Pe de-o parte, vorbim despre filmarile facute in acea vacanta, insa filmarile sunt intregite de amintirile ei. Ca-ntotdeauna, mintea umana reuseste sa acopere golurile lipsa.
Ideea de la care pleaca filmul este urmatoarea: mintea unui om este plina de amintiri, insa acestea ies la suprafata nu oricand, atunci cand omul bate din palme, ci in functie de prezent. In acest caz, Sohie isi aduce aminte de acea vacanta pentru ca acum a devenit si ea parinte. Amintirile acelea erau in mintea ei, insa fara acel element cheie ele nu ar fi iesit la suprafata.
Spuneam ca filmul m-a atins pentru ca mi s-a intamplat de atatea ori acest lucru: sa constat ca am mintea mai plina decat credeam c-o am. Decat aveam impresia ca o am. V-am povestit deja despre Fluturii sunt liberi. Nu repet aici povestea pe care am spus-o de atatea ori in privat si o singura data in online, pe blogul de teatru. Eu am in mine textul, insa el iese la iveala doar atunci cand ceva il scoate de acolo. Fie cand intalnesc un nevazator pe strada ori in autobuz, fie cand vad o alta montare a textului.
Ce este, de fapt, Aftersun: A fost odata ca o vara? Dupa mine, este un fel de material brut, pe care fiecare il interpreteaza cum crede. Sa nu ma intelegeti gresit: cinematografic filmul este foarte bine regizat, foarte bine redat. Nu pot sa-i reprosez nimic din punct de vedere cinematografic ori tehnic. Doar ca mi se pare ca este fix un material brut. Nu are introducere, nu are incheiere, ci este fix „desfasurarea actiunii”. Pe care o vedem pur si simplu, fara contextualizare si fara concluzionare. Contextualizarea ne-o imaginam, iar concluziile le tragem singuri, in functie de imaginatia pe care o avem, respectiv de experientele de viata traite.
Aftersun: A fost odata ca o vara este un film bun, aproape perfect din punct de vedere cinematografic, pe care fiecare il traieste diferit. Nu iti place ori iti displace, ci poti fi acolo, in film, sau poate sa nu te fi prins. Sa nu te fi convins sa te transpui acolo. Ceea ce, sa ne intelegem, nu te face nici prost, nici lipsit de empatie, nici fara gusturi cinematografice. Nici macar nu stiu care dintre publicuri reprezinta majoritatea.
Evident, Aftersun: A fost odata ca o vara nu este un film comercial. Insa nici nu-si propune asta. Unii nici nu-l vad drept film, considerandu-l o insiruire de imagini. Ca si cum ei si-ar filmat o vacanta de vara pe care ar reda-o dupa vreo 20 de ani, cu un montaj facut de un regizor exceptional. Culmea, cei care gandesc astfel nu gresesc deloc. Pur si simplu inteleg altceva prin notiunea de film.
Aftersun: A fost odata ca o vara intra de azi, 3 martie 2023, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Bad Unicorn. Daca doriti sa cititi o recenzie mai apropiata de aceasta notiune, gasiti asa ceva pe Liternet.
Be the first to leave a reply