Ana Marin despre Green Book: O prietenie pe viata

Nu m-a mai prins un film de călătorie de pe vremea când am văzut „Driving Miss Daisy” la maturitate. Green Book: O prietenie pe viata este un film despre descoperire, despre călătorii și despre prietenie. Merită Oscarul? Da! Are poveste, are mesaj (politic și sufletesc) și are un joc actoricesc și o regie de excepție. În perioada în care ecranul verde are un rol la fel de important ca și cei mai bun plătiți actori – Green Book: O prietenie pe viata se bazează pe sentimente trezite de dialoguri inteligente, din gestică și multă, multă muzică bună!

Dacă nu aș fi fost fan asumat a filmului „A star is born” aș fi zis că merita ceva și pentru coloană sonoră. Sunt mulțumită în schimb că Mahershala Ali (care joacă rolul principal în film) a plecat acasă cu statueta, la fel ca și echipa mare – pentru cea mai bună peliculă.

Dacă nu știai filmul se bazează pe povestea adevărată dintre muzicianul Dr. Don Shirley și șoferul lui pentru un turneu în sudul Americii anilor 60 – Tony „Lip” Vallelonga. Titlul filmului vine de la ghidul șoferilor de culoare din America anilor 60 „Negro Motorist Green Book” – o cărticică unde erau puse toate localurile și hotelurile care permiteau accesul persoanelor de culoare.

Să nu ne mințim lumea este și acum, ca și atunci plină de xenofobi și rasiști – doar că din frica acuzațiilor publice unii dintre ei preferă să nu vocifereze. În anii 60 America era în continuare împărțită în două tabere – cea a nordului care vedea persoanele de culoare ca pe niște egali, cea a sudului care aveau vederi limitative pe multe fronturi. Aceasta este țara în care Don Shirley un pianist școlit la Moscova și ajuns virtuoz, cere casei de discuri să îi organizeze un turneu în partea sudistă. Tony Lip este angajat, ca timp de 6 săptămâni să îl conducă și protejeze pe artist. Zi și noapte împreună în mașină, între cei doi se leagă o prietenie atipică, având în vedere că italianul este un rasist (vezi asta în scena paharelor folosite de echipa de muncitori, dar și în dialogurile dintre membrii familiei lui – foarte bine construite), iar muzicianul este o persoană extrem de educată atât în zona muzicală, cât și a manierelor și comportamentelor sociale. Deși angajat ca șofer, Tony este tratat ca un egal de la început de Shirley – iar acesta îl încurajează pe italian să își depășească condiția, dar și să se educe pe anumite zone: de la prezentarea ca partener, până la discuția de a mânca KFC cu ustensile.

Printre depresie, singuratate, negasirea locului, descoperire, înțelegere și curaj – Green Book: O prietenie pe viata este o călătorie intrinsecă. Ce ai fi făcut tu dacă…? Finalul este plin de emoție, iar producătorii au ales să spună povestea prieteniei până la final. Shirley și Tony au murit la distanță de câteva luni unul de altul, rămânând prieteni până în ultima clipă a vieții.

Viggo Mortensen este de nerecunoscut în rolul unui italian de vârstă medie, plinuț cu un apetit imens pentru mâncarea de orice fel, dar o slăbiciune pentru KFC (reclama este extrem de bine plasată și face parte din poveste într-un mod atât de elegant și inclusiv încât ai nevoie de câteva secunde să te prinzi). Lord of the rings, The Road sau A dangerous Method (unde l-a jucat pe Freud – e un film musai de văzut) sunt doar o parte dintre peliculele în care îl poți descoperi pe Viggo.

Mahershala Ali este pe val, dacă nu l-ai descoperit ca actor în serialul „Cei 4400” – poate ai auzit de el anul trecut când a devenit eroul principal al noului sezon din True Detective. A mai jucat și în House of Cards, Luke Cage sau Alphas – în capitolul seriale. În filme l-ai văzut în „Cazul curios a lui Benjamin Button”, The Hunger Games sau Moonlight (filmul care aproape a primit Oscarul 🙂, și tare m-am bucurat de acel „aproape” pentru că nu am văzut film mai prost).

Este clar că după ce au fost observați de către Academie vom mai auzi de cei doi în roluri care sper să le pună în valoare abilitățile actoricești cel puțin la fel de bine ca Green Book: O prietenie pe viata. Mergi și vezi Green Book: O prietenie pe viata în cinema – va fi o gură de aer proaspăt într-o lume de împușcături și ecrane verzi.

Articolul despre filmul castigator al premiului Oscar din 2019, Green Book: O prietenie pe viata, a fost scris de catre Ana Marin. Green Book: O prietenie pe viata intra de maine, 1 martie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon Film. Pe Ana o puteti citi pe blogul ei personal, bloggermarin.net.

 

. Niciun comentariu la Ana Marin despre Green Book: O prietenie pe viata. Categories: 2019. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.